Data publikacji: 2017-05-24
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: FinaÅ‚ I edycji akcji „KUKBUK Polecaâ€!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
W piÄ…tek, 19 maja, w restauracji MielżyÅ„ski przy ulicy Czerskiej w Warszawie odbyÅ‚a siÄ™ uroczysta gala wieÅ„czÄ…ca I edycjÄ™ akcji „KUKBUK Polecaâ€.

W piÄ…tek, 19 maja, w restauracji MielżyÅ„ski przy ulicy Czerskiej w Warszawie odbyÅ‚a siÄ™ uroczysta gala wieÅ„czÄ…ca I edycjÄ™ akcji „KUKBUK Polecaâ€. Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych oraz rzemieÅ›lniczych, dla których najważniejsza jest jakość. Z ponad 450 nadesÅ‚anych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 100 lokalnych producentów oraz rzemieÅ›lników, jury (w skÅ‚adzie: Daria Pawlewska, Basia Starecka, Grzegorz Åapanowski, Robert Trzópek, Marek CecuÅ‚a oraz PrzemysÅ‚aw Sendzielski) wyÅ‚oniÅ‚o 15 najlepszych producentów, którym wrÄ™czyÅ‚o statuetki. Certyfikat „KUKBUK Poleca†przyznawany bÄ™dzie cyklicznie na okres jednego roku.
Wśród zwycięzców znaleźli się następujący producenci: Pstrąg Ojcowski, Kwaśne Drzewo Sauerbaum, Fabryka 111, Winnica Płochockich, Nalewki Staropolskie, Kwaśne Jabłko, Wańczykówka, Olejowy Raj, Miód od Kulmy, I LOVE NATURE, Papierniczeni, Plantule, Sqrdot Design, Kozia Zagroda Cichostów oraz Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder. Produkty oceniane były m.in. pod kątem smaku, zapachu, składu, opakowania, wyglądu i jakości w pięciu kategoriach: produkty nieprzetworzone, produkty przetworzone, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, rzemiosło.
Opisy wyróżnionych marek przybliżone zostaną w specjalnej zakładce na www.kukbuk.com.pl. Dodatkowo każdemu z nagrodzonych producentów zostanie poświęcony odrębny artykuł na stronie internetowej szerzej opisujący jego historię oraz zakres działalności. Odznaki KUKBUK Poleca przyznane zostały na rok, co oznacza że można będzie się nimi legitymować do połowy 2018 roku.
„Skala akcji przerosła nasze oczekiwania. Do redakcji dotarło mnóstwo fantastycznych produktów. Ogromnie nas to cieszy, dając nadzieję, że jakościowe produkty polskie znajdują coraz większe zainteresowanie. Praca ludzkich rąk to dla nas wartość bezcenna, a jej owoce – naturalne produkty z prostym składem i wiadomym pochodzeniu oraz oryginalne przedmioty rzemieślnicze codziennego użytku są alternatywą dla zalewającej nas masowej bylejakości. Znak „KUKBUK Poleca†jest symbolem uczciwości wytwórców, wyrazem zaangażowania i troski o dobro konsumenta. Chcemy, aby usłyszała o nich cała Polska. – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.
„Dla mnie jako kucharza dobry produkt to podstawa, od niego wszystko siÄ™ zaczyna. CaÅ‚y czas poszukujÄ™ takich, które mnie zachwycÄ…, dlatego tak chÄ™tnie zgodziÅ‚em siÄ™ wziąć udziaÅ‚ w akcji „KUKBUK Polecaâ€. Poziom tego konkursu bardzo pozytywnie mnie zaskoczyÅ‚ i utwierdziÅ‚ w przekonaniu, że mamy w Polsce ogromny potencjaÅ‚ i naprawdÄ™ wiele znakomitych jakoÅ›ciowo produktów.†– dodaje Grzegorz Åapanowski, kucharz i juror w programie „Top Chefâ€.
Partnerami akcji „KUKBUK Poleca†są: Kuchnia+, RDC, wp.pl, Food Service, Rano Zebrano, Slow Market, Slow Weekend.
Więcej informacji oraz regulamin na: www.kukbuk.com.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE