Eksperci szacuja, ze w Polsce z zapaleniem tarczycy tego typu zmaga sie nawet 800 tys. os?b. Jest to schorzenie o podlozu genetycznym, kt?re ujawnia sie miedzy innymi pod wplywem takich czynnik?w jak zla jakosc pozywienia, siedzacy tryb zycia czy zanieczyszczenie srodowiska. By zlagodzic jego przebieg, trzeba zadbac nie tylko o odpowiednie leczenie farmakologiczne, ale takze diete bogata w produkty zawierajace kwasy omega-3, witamine D, selen i cynk.
Choroba Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, w kt?rej uklad odpornosciowy organizmu niszczy wlasne kom?rki i tkanki. Polega ona na tym, ze organizm chorego wytwarza przeciwciala skierowane przeciw tarczycy, w wyniku czego powstaje w niej stan zapalny. Im bardziej jest on nasilony, tym szybciej tarczyca jest nieodwracalnie niszczona, a tym samym niezdolna do produkowania odpowiedniej ilosci hormon?w.
Symptomy choroby moga byc bardzo r?zne i u kazdego moze ona przebiegac troche inaczej. Objawy rozwijaja sie powoli i dlugo sa niezauwazalne, jednak w miare postepowania procesu niszczenia gruczolu staja sie one coraz bardziej intensywne. Ujawniaja sie wtedy, gdy w wyniku choroby dochodzi do niedoczynnosci tarczycy.
– Do objaw?w Hashimoto zaliczamy przede wszystkim chroniczne zmeczenie, problemy z koncentracja, problemy ze snem, przyrost masy ciala, jezeli ta choroba tarczycy nie jest ustabilizowana, problemy ze schudnieciem, zaparcia, b?le brzucha, wzdecia, niestrawnosci, b?le glowy, wypadanie wlos?w, sucha sk?re czy pekajace paznokcie. Przy nieleczonej chorobie Hashimoto powstaja tez choroby towarzyszace, wsr?d nich choroby ukladu krazenia, cukrzyca, osteoporoza, a takze bezplodnosc – m?wi agencji Newseria Lifestyle dr Hanna Stolinska, dietetyk kliniczny.
Hashimoto jest choroba dziedziczna. Do jej rozwoju przyczyniaja sie jednak niewlasciwa dieta, zanieczyszczenie powietrza, wszelkiego rodzaju leki, konserwanty, czyli szereg czynnik?w, kt?re wplywaja prozapalnie na nasz organizm. Dlatego tez na to schorzenie z roku na rok cierpi coraz wiecej os?b. Szacuje sie, ze w Polsce moze ich byc nawet 800 tys.
– Hashimoto to plaga ostatnich lat, jest to bardzo powszechna choroba ze wzgledu na to, ze przede wszystkim mamy wieksze zanieczyszczenie powietrza, gorsza jakosc pozywienia, mniejsza aktywnosc fizyczna i wiele czynnik?w, kt?re oslabiaja nasz organizm. Dlatego jestesmy coraz bardziej podatni na te chorobe – m?wi dr Hanna Stolinska.
Choroba Hashimoto wymaga leczenia farmakologicznego. Bardzo wazne jest takze wspomaganie zywieniowe poprzez dobra diete przeciwzapalna oraz odpowiednia suplementacje, przede wszystkim kwasami omega-3, witamina D i selenem, kt?ry jest niezbedny do produkcji hormon?w tarczycy, oraz cynkiem, kt?ry pomoze zachoc? dobra kondycje wlos?w, sk?ry i paznokci. Zdaniem dietetyk?w wlasciwe odzywianie ma ogromny wplyw na przebieg tego schorzenia.
– Odzywianie w chorobie Hashimoto jest bardzo wazne, poniewaz powoduje, ze lepiej przyswajamy leki, lepiej pracuje nasza tarczyca, mamy mniejsze konsekwencje zdrowotne, lepsze samopoczucie, lepiej dzialaja suplementy, tak ze to jest calosciowe wspomaganie naszego organizmu – m?wi dietetyk kliniczny.
Nie ma jednak jednej, uniwersalnej diety przeznaczonej dla chorych na Hashimoto. Spos?b odzywiania powinien bowiem byc dostosowany do potrzeb i kondycji organizmu i musi uwzgledniac te produkty, kt?re podnosza odpornosc i maja dzialanie przeciwzapalne.
– Tutaj patrzymy calosciowo, zeby nasza dieta byla dobrze zbilansowana, zeby bylo uregulowane spozywanie posilk?w, zeby bylo urozmaicenie diety. Postawmy przede wszystkim na produkty roslinne, bogate w blonnik, na duze ilosci produkt?w przeciwzapalnych, takich jak warzywa, owoce, szczeg?lnie te zielone, lisciaste warzywa, fioletowe owoce, ale tez przeciwzapalne ziola i przyprawy typu kurkuma, imbir, cynamon. Natomiast unikajmy w nadmiernej ilosci cukru, kt?ry jest prozapalny, miesa, szczeg?lnie czerwonego, nadmiaru nabialu i zywnosci wysoko przetworzonej – m?wi dr Hanna Stolinska.
Dieta faktycznie wspomaga lagodzenie choroby, moze ugasic stan zapalny i spowodoc?, ze chory wejdzie w proces remisji. Natomiast sama dieta nie wystarczy i nie wyleczy choroby Hashimoto.
– Musi byc tez farmakoterapia, odpowiednia aktywnosc fizyczna, ale tez i dobre nastawienie psychiczne. Nasza glowa ma ogromny wplyw, bowiem pod wplywem stresu bardzo szybko rosnie nam TSH, czyli pogarszamy stan zdrowia – m?wi dietetyk kliniczny.
W listopadzie na platformie How2 bedzie mozna przeczytac nowy e-book dr Hanny Stolinskiej zatytulowany „Choroba Hashimoto. Wskazania i przeciwwskazania w diecie”.
– Obalam w nim przede wszystkim mity zywieniowe dotyczace choroby Hashimoto i diety, chociazby to, ze trzeba odstawic gluten, laktoze, nie jesc warzyw krzyzowych, czyli tych kapustnych, jak r?wniez warzyw psiankowatych – podkresla.
E-book bedzie wzbogacony o trzy tygodniowe jadlospisy z ponad setka przepis?w oraz multimedialne materialy, w kt?rych autorka opowie, jak poprawnie bilansoc? diete i na jakie produkty stawiac, mierzac sie z Hashimoto.