Biznes Konsument

Lody naturalne czy rzemieślnicze?

Lody naturalne czy rzemieślnicze?
Czym są lody rzemieślnicze? Czy określenie „rzemieślnicze” oznacza to samo, co naturalne? Ile w nich proszku lub owocowej pasty? Te pytania nurtują niektórych klientów, gotowych za porcję swojego ulubionego deseru zapłacić nawet kilkanaście

Data publikacji: 2018-04-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lody naturalne czy rzemieślnicze?
Kategoria: BIZNES, Konsument

Czym są lody rzemieślnicze? Czy określenie „rzemieślnicze” oznacza to samo, co naturalne? Ile w nich proszku lub owocowej pasty? Te pytania nurtują niektórych klientów, gotowych za porcję swojego ulubionego deseru zapłacić nawet kilkanaście złotych.

Lody naturalne czy rzemieślnicze? BIZNES, Konsument - Czym są lody rzemieślnicze? Czy określenie „rzemieślnicze” oznacza to samo, co naturalne? Ile w nich proszku lub owocowej pasty? Te pytania nurtują niektórych klientów, gotowych za porcję swojego ulubionego deseru zapłacić nawet kilkanaście złotych.

Wydając tyle chcą mieć pewność, że nie jedzą chemicznych mieszanek, tylko lody, które są wytwarzane z naturalnych produktów, wedle sprawdzonych, autorskich receptur.

– Nasz pomysÅ‚ na lodowy biznes opieraÅ‚ siÄ™ na powrocie do tradycyjnych smaków - mówi RadosÅ‚aw Charubin, twórca Wytwórni Lodów Polskich "U Lodziarzy", najwiÄ™kszej sieci w kraju, sprzedajÄ…cej lody na tzw. packi. – Ale to nie znaczy przecież, że mamy nie korzystać z technologicznego postÄ™pu i tworzyć lody rÄ™cznie. Używamy owocowych past, ale sÄ… one oparte na naturalnych skÅ‚adnikach i mieszane z prawdziwym mlekiem.

Pasta owocowa, jak tłumaczy producent, to nic sztucznego, to po prostu zagęszczony dżem bez dodatków chemicznych, konserwantów czy „ulepszaczy”. Najlepsze są włoskie, ale rodzime też są cenione. Te najlepszego gatunku są zdecydowanie droższe, więc i za deser klient musi zapłacić więcej. Dodawanie samych przetartych mrożonych owoców niestety rozwadnia lody, tracą wtedy swój śmietankowy smak. W sezonie, w tradycyjnych lodziarniach używa się świeżych owoców, ale oczywiście tych łatwo odstępnych, krajowych: truskawek, jagód, porzeczek. Dodaje się i inne smakowe składniki: oryginalną belgijską czekoladę, markową brazylijską kawę. Lodowa baza też przygotowywana jest z tradycyjnych produktów: świeżych jajek, mleka, śmietany, cukru.

– Jednak nie zawsze stosowanie tych skÅ‚adników jest możliwe. W Å›rodku lata, w niewielkim lokalu używanie surowych jajek jest niedozwolone, a wrÄ™cz może być groźne dla zdrowia. Dlatego nasze lodziarnie korzystajÄ… też z naturalnych półproduktów, ale nie ze sztucznych zamienników – mówi Charubin. – Do produkcji lodów używamy doskonaÅ‚ego podlaskiego mleka, które nadaje im niezrównanej jakoÅ›ci. W niektórych punktach dostarcza je codziennie gospodarz, posiadajÄ…cy stosowne pozwolenie sanepidu.  

A to już wiesz?  Co musisz zobaczyć na LMF 2017? Sprawdź

Twórca marki Wytwórnia Lodów Polskich "U Lodziarzy" zauważa, że mentalność Polaków dotycząca kulinariów zmienia się. Stają się coraz bardziej świadomymi klientami, doceniają klasę i jakość. Jako biznesmen dostrzega ten trend, firma stawia więc teraz na rozwój wytwórni lodów. Są to eleganckie lodziarnie, w których mrożone desery wytwarza się na miejscu, na oczach klientów, według sprawdzonych, unikalnych receptur, używając najlepszych składników.  

– Wiele zależy tu od partnera prowadzÄ…cego lokal. To głównie jego talent, zaangażowanie i serce wÅ‚ożone w robotÄ™, zdecydujÄ… czy wytwarzane przez niego lody bÄ™dÄ… smakowaÅ‚y. Nie wystarczy kupić maszynÄ™ z recepturÄ…. Å»eby zaÅ‚ożyć wytwórniÄ™ naszych lodów partner musi przejść dÅ‚ugie szkolenie i wcale nie jest tak, że każdego przyjmujemy do sieci. Jak do wszystkiego, do tego też trzeba mieć talent i determinacjÄ™ – uważa Charubin. – WedÅ‚ug mnie pierwszym wyznacznikiem lodów rzemieÅ›lniczych jest doÅ›wiadczenie i wieloletnia praktyka lodziarza. Taki rzemieÅ›lnik wie jakie wybrać produkty, od kogo, jak je łączyć, jak podać. Nie potrzebuje wtedy technologa, ma wiedzÄ™, smak i komponuje na bieżąco, korzystajÄ…c z różnych inspiracji.

Twórcy wytwórni „u Lodziarzy” mają już przeszło 15-letnie doświadczenie w branży i uważają, że mogą się już nim dzielić.  

–  To prawda, że każdy ma obecnie dostÄ™p do receptur. Łatwo można otworzyć i cukierniÄ™, i piekarniÄ™ też – mówi prezes Charubin. – Ale, żeby robić wyjÄ…tkowe lody czy torty trzeba mieć pasjÄ™ i doÅ›wiadczenie, które zdobywa siÄ™ testujÄ…c nie jednÄ…, ale setki receptur, przerabianych, poprawianych, wymyÅ›lanych na nowo.  

Niestety, stojąc latem w upale w długiej kolejce, raczej nie zapytamy sprzedawcy z czego ukręcił swoje lody, bo kolejkowicze z tyłu zrobiliby się nieco nerwowi. Polegajmy więc na własnym smaku. Naturalne lody będą cięższe, gęstsze, mniej napowietrzone, o pełnym smaku, czuć w nich będzie mleko i owoce. Tak jak trzeba mieć doświadczenie w kręceniu  lodów, warto też świadomie je smakować, by umieć rozróżniać i docenić te najlepsze. A potem wracajmy tam, gdzie smakują prawdziwie.

A to już wiesz?  „Narcos” po raz pierwszy w telewizji. W Polsce serial pokaże Stopklatka TV

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Lody naturalne czy rzemieślnicze? BIZNES, Konsument - Czym są lody rzemieślnicze? Czy określenie „rzemieślnicze” oznacza to samo, co naturalne? Ile w nich proszku lub owocowej pasty? Te pytania nurtują niektórych klientów, gotowych za porcję swojego ulubionego deseru zapłacić nawet kilkanaście złotych.
Hashtagi: #BIZNES #Konsument

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy