Data publikacji: 2019-12-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Resztę dania zabierz ze sobą
Kategoria: BIZNES, Konsument
Proszenie kelnera o opakowanie na wynos na niedokończony posiłek jest krępujące? Nie powinno. Coraz więcej restauracji w myśl filozofii zero-waste zachęca do zabierania do domu resztek potraw.

Zabieranie niedokończonych dań, gdy posiłek okazał się za duży, nie jest ani oznaką chytrości, ani powodem to wstydu, ale objawem ekologicznej świadomości. Choć w Europie Zachodniej takie zachowania praktykowane są od dawna, u nas to wciąż jeszcze nowość.
Dlatego restauracje Der Elefant, St Antonio, Podwale 25 Kompania Piwna , U Szwejka, Jeff`s, Otto Pompieri czy Shipudei Berek zachęcają do zmiany nawyków. Gdy kelnerzy widzą, że goście zostawiają jedzenie na talerzu, proponują udostępnienie ekologicznych opakowań i zabranie nieskończonego posiłku do domu.
– U nas goÅ›cie rzadko zostawiajÄ… niedokoÅ„czone jedzenie na talerzach, ale gdy zdarzajÄ… siÄ™ takie sytuacje, upewniamy siÄ™ czy smakowaÅ‚o i czy chcÄ… zabrać do domu resztÄ™ dania. ZauważyliÅ›my, że wiele osób krÄ™puje proszenie kelnerów o opakowanie na wynos. Niepotrzebnie, chcemy promować takie zachowania – mówi Marzena Wójciak, menedżerka restauracji Der Elefant, w której za zabranie nieskoÅ„czonej potrawy goÅ›cie otrzymujÄ… specjalnie przygotowane kartki z podziÄ™kowaniami.
Niedojedzone przez gości restauracji potrawy trafiają na śmietnik, a przecież można je zjeść w domu w późniejszym czasie.
– Apelujemy do goÅ›ci restauracji – szanujmy jedzenie i jeÅ›li porcje sÄ… zbyt duże, weźcie resztÄ™ na wynos. Przecież w domach nie wyrzucamy Å›wieżego, peÅ‚nowartoÅ›ciowego jedzenia, które nie zostaÅ‚o zjedzone, ale przechowujemy „na późniejâ€. Zapewniamy, że nasze potrawy po odgrzaniu smakujÄ… równie wyÅ›mienicie, jak Å›wieżo podane w restauracji  – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdujÄ…cej siÄ™ w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.
Â
Zero waste (dosÅ‚ownie „zero odpaduâ€) to styl życia polegajÄ…cy na Å›wiadomych wyborach konsumenckich. Polega na zmianie nawyków i sposobu zachowania w taki sposób, aby ograniczyć do minimum ilość wyrzucanych rzeczy. Marnowanie jedzenia to jeden z problemów ekologicznych. Innym sÄ… plastikowe opakowania i sÅ‚omki do napojów, które również sukcesywnie znikajÄ… z restauracji.
Dzięki takim działaniom restauracji goście mogą mieć poczucie, że wybierając ten lokal, dokładają swoją cegiełkę do ochrony środowiska.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Konsument