Data publikacji: 2017-12-13
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zaskakujące smaki zimy. Nowe menu OVO Bar & Restaurant
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Kaczka w mandarynkowej glazurze, polędwica z jelenia szlachetnego podana z owsianką z topinamburem, opalany tuńczyk z bananowym żelem. Już jest nowe, zimowe menu OVO Bar & Restaurant we Wrocławiu.

Szef kuchni proponuje dania, które zaskoczą wrocławskich smakoszy. Dodatkową atrakcją jest zimowa chatka na patio, która czeka na fanów grzanego wina.
Â
DziaÅ‚ajÄ…ce od półtora roku OVO Bar & Restaurant przyzwyczaiÅ‚o już mieszkaÅ„ców WrocÅ‚awia i turystów do zaskakujÄ…cych połączeÅ„. Nie brakuje ich również w nowym, zimowym menu. – Z jednej strony staramy siÄ™ zaproponować goÅ›ciom nowe smaki, których nie znajdÄ… nigdzie indziej. Z drugiej chcemy, aby spotkali siÄ™ z pozornie znanymi skÅ‚adnikami, ale w nieznanym wydaniu. Dlatego w naszej ofercie dominuje połączenie produktów charakterystycznych dla klasycznej kuchni, którÄ… wzbogacamy o niebanalne dodatki z caÅ‚ego Å›wiata – mówi Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw.
Â
Nieznane oblicze znanych składników
W karcie znajduje się między innymi kaczka w mandarynkowej glazurze, podana z sosem z foie gras i pasternaka, czarnym duxelle z orzechów włoskich, aromatycznym puree ziemniaczanym i jarmużem. Ciekawą alternatywą jest kaczka pekińska ze śliwkowym sosem hoi-sin, siekanymi warzywami i orzeźwiającym octem z orzechów.Na uwagę zasługuje polędwica z jelenia szlachetnego, pochodzącego z lokalnych lasów. Zostaje podana z octem z granatu, rodzimymi owocami leśnymi, gorzką czekoladą, dżemem z kopru włoskiego i mięty, a także intrygującą owsianką z topinamburem. Nieoczywistym połączeniem jest opalany tuńczyk, podawany z żelem bananowym, masłem cytrynowym, czerwoną zupą z migdałów i cebulkami perłowymi.
– DziÄ™ki umiejÄ™tnemu potraktowaniu pozornie znanych produktów, udaje nam siÄ™ wydobyć na talerzu peÅ‚nÄ… paletÄ™ smaków – sÅ‚odkich, gorzkich, kwaÅ›nych i solonych, które mieszajÄ… siÄ™ ze sobÄ… i umiejÄ™tnie uzupeÅ‚niajÄ… – mówi Piotr Apanel. – ZachÄ™camy do próbowania, do eksperymentowania. Bo w gotowaniu nie ma żadnych barier – dodaje.Co na deser? Szef kuchni proponuje mus czekoladowy z rokitnikiem, orzechami laskowymi, glonami i masÅ‚em, a także zaskakujÄ…ce połączenie rodem z Wielkiej Brytanii, czyli treacle tart z miso, pÄ…czkami róż i przeÅ‚amujÄ…cymi smak lodami z kwaÅ›nej Å›mietany.
Â
Dodatkową sezonową atrakcją jest zimowa chatka na patio, która czeka na fanów grzanego wina.
Â
Nowy trend we Wrocławiu
Jedną ze specjalności OVO Bar & Restaurant są tapas, ale w wersji polskiej. W zimowym menu to się nie zmienia.
W karcie znajduje siÄ™ szarpana jagniÄ™cina z miÄ™towym sosem BBQ, dżemem z maÅ›lanki i marynowanym pÄ™czakiem. CiekawÄ… propozycjÄ… jest Å›ledź z czarnym ramenem i rzodkiewkÄ…. Na uwagÄ™ zasÅ‚ugujÄ… też Å›ródziemnomorskie akcenty, na przykÅ‚ad oÅ›miornica z chorizo, pomidorowym ragout i migdaÅ‚owÄ… piankÄ…. – W Hiszpanii tapas to prawdziwy rytuaÅ‚, a we WrocÅ‚awiu stajÄ… siÄ™ wÅ‚aÅ›nie nowÄ… formÄ… poznawania smaków. To aż poÅ‚owa wszystkich zamówieÅ„ zÅ‚ożonych przez naszych goÅ›ci – mówi Piotr Apanel, szef kuchni OVO Bar & Restaurant w hotelu DoubleTree by Hilton Wroclaw. W czym tkwi tajemnica ich sukcesu? Zdaniem Piotra Apanela pozwalajÄ… spróbować różnych smaków. Poza tym można siÄ™ nimi dzielić w towarzystwie i sÄ… bardzo opÅ‚acalne – trzy-cztery tapas kosztujÄ… tyle, co jedno danie główne.
Goście OVO Bar & Restaurant, podobnie jak każdej innej restauracji hotelu sieci Hilton na świecie, mogą spróbować również tradycyjnych dań – burgera wołowego, kanapkę klubową z piersią kurczaka czy klasyczną sałatkę.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE