Data publikacji: 2018-05-24
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: 26 maja – upiecz Mamie radość!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
SÅ‚odki DzieÅ„ Matki – czyli przepisy na sprawdzone wypieki

26 maja to wyjątkowa data, która wymaga odpowiedniej oprawy. To właśnie tego dnia swoje święto obchodzą nasze ukochane Mamy. Idealnym prezentem, który pomoże nam wyrazić całą naszą miłość i wdzięczność do nich, może być własnoręcznie przygotowane ciasto lub tort. W takiej słodkiej atmosferze, dzień ten stanie się jeszcze piękniejszy!
Królewski tort
W każdym domu Mama odgrywa wyjÄ…tkowÄ… rolÄ™ – i zasÅ‚uguje na wyjÄ…tkowe traktowanie. By wywoÅ‚ać na jej twarzy uÅ›miech, przygotujmy pyszny tort truskawkowy z mascarpone. Ten iÅ›cie królewski tort, Å›wietnie sprawdzi siÄ™ na tÄ™ niezwykłą okazjÄ™. Lekki, idealny na ciepÅ‚e dni – smakować bÄ™dzie wyÅ›mienicie.
Letni torcik truskawkowy
Składniki:
½ opakowania kostki do pieczenia Kasia
2 jajka
150 g cukru
120 g mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
25 g żelatyny
800 g truskawek
50 g cukru pudru
25 g żelatyny
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia – 20 minut – 180°C
Tortownica – 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj miękką kostkę do pieczenia Kasia z cukrem – dodając kolejno oba jajka. Dorzuć do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto wyłóż nastÄ™pnie do przygotowanej formy, wyÅ‚ożonej wczeÅ›niej papierem do pieczenia. NastÄ™pnie wstaw je do nagrzanego do 180â°C piekarnika i przez 20 minut piecz.
3. Do przygotowania masy serowej i truskawkowej wykorzystaj żelatynę – dwie porcje zalej oddzielnie 1/3 szklanki zimnej wody i pozostaw do momentu, aż napęcznieje. Kiedy będzie już gotowa, podgrzej ją w kąpieli wodnej tak, by się rozpuściła.
4. Cukier puder, żelatynę i serek mascarpone zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywno. Obie masy dokładnie wymieszaj.
5. Wyłóż przygotowanÄ… masÄ™ Å›mietanowÄ… na ciasto. By uzyskać efekt „zÄ…bków†(jak na zdjÄ™ciu) – kiedy masa zacznie tężeć, „przejedź†po niej grzebieniem cukierniczym lub szerokim widelcem, by nadać jej odpowiedniego ksztaÅ‚tu na wierzchu.
6. Umyj i osusz truskawki, a nastÄ™pnie usuÅ„ z nich szypuÅ‚ki – kilka pozostaw do dekoracji. ResztÄ™ zmiksuj z cukrem pudrem i wymieszaj z żelatynÄ…. Powstałą masÄ™ wyłóż na stężałą masÄ™ Å›mietanowÄ…, a nastÄ™pnie odłóż na jakiÅ› czas do lodówki, by caÅ‚ość dobrze stężaÅ‚a.
7. Gotowe ciasto przyozdób pozostałymi truskawkami.
Malinowa mamba
Soczyste maliny i aromatyczny, waniliowy spód – oto przepis na doskonaÅ‚y wypiek, który idealnie sprawdzi siÄ™, jako sÅ‚odka niespodzianka na DzieÅ„ Matki. Zamiast malin, wykorzystać możemy np. truskawki. DoskonaÅ‚y rezultat – gwarantowany!
Malinowa niespodzianka
Składniki:
225 g cukru pudru
225 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka
250 g mÄ…ki „samorosnÄ…cej†– lub zwykÅ‚ej, zmieszanej z 1,5 Å‚yżeczki proszku do pieczenia
400 g przesianego przez sitko cukru pudru
200 g kostki do pieczenia Kasia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g mrożonych malin
125 g świeżych malin
pół słoika dżemu malinowego
Wskazówki pieczenia:
Czas pieczenia – 40 minut – 180°C
2 tortownice – o Å›rednicy 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Obie przygotowane tortownice wysmaruj tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C (do 160°C – piekarnik z termoobiegiem).
2. KostkÄ™ do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na lekkÄ…, puszystÄ… masÄ™ i dokÅ‚adnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. NastÄ™pnie dodawaj po kolei jajka – caÅ‚y czas starannie ucierajÄ…c. Przesiej do niej mÄ…kÄ™ i dokÅ‚adnie wymieszaj.
3. Masę przełóż do dwóch tortownic, a następnie piecz w piekarniku przez 35-40 minut – do momentu aż ciasto będzie sprężyste i się zarumieni. Odstaw do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
4. By przygotować krem ucieraj kostkÄ™ do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i waniliÄ… – do momentu, gdy powstanie puszysta i lekka konsystencja. Wykorzystaj go do przyozdobienia wierzchu tortu oraz jego boków – do ¼ wysokoÅ›ci.
5. Pozostały krem przełóż do trzech osobnych miseczek. Do każdej z nich dodaj następnie odrobinę dżemu w różnych proporcjach – tak, by w efekcie otrzymać trzy odcienie kremu o różnej intensywności. Wykorzystaj je do dalszego przyozdobienia boków – zacznij od najjaśniejszego odcienia, pokrywając każdym kolejnym odcieniem kremu kolejne ¼ wysokości tortu.
6. By kolory ładnie się ze sobą zlały, wygładź wierzch i boki delikatnie szpatułką. Udekoruj gotowy wypiek świeżymi malinami.
Jagodowe ombre
Jeżeli zależy nam na tym, by nasz wypiek wzbudził prawdziwy zachwyt, powinniśmy przygotować pyszne ciasto z jagodami i kremem. Dzięki zastosowaniu techniki ombre, która polega na stopniowej zmianie odcienia masy, gotowy wypiek prezentować się będzie wyjątkowo apetycznie. A jeżeli zamarzą nam się dalsze eksperymenty kolorystyczne – jagody zamieńmy na truskawki, maliny lub jeżyny – w każdej wersji uzyskamy ten sam, świetny efekt.
 Kremowy tort jagodowy
Składniki:
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
200 g cukru pudru
4 duże jajka
1 laska wanilii
1,5 szklanki mÄ…ki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie kostki do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak
2 szklanki cukru pudru
4 łyżki dżemu jagodowego
530 g dżemu jagodowego
300 g jagód
Sposób przygotowania:
1. Rozetnij wzdÅ‚uż laskÄ™ wanilii i ze Å›rodka wyjmij miąższ. KostkÄ™ do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem i waniliÄ… na lekki puch – ucierajÄ…c dodawaj kolejno po jednym jajku.
2. Następnie dodaj mąkę przesianą przez sito razem z proszkiem do pieczenia – całość dokładnie wymieszaj.
4. Ciasto podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych tortownic o Å›rednicy 22 cm wyÅ‚ożonych papierem do pieczenia. Piecz w 180â°C okoÅ‚o 35-40 minut. Wystudź. JeÅ›li ciasto nie wyrosÅ‚o równo, dÅ‚ugim nożem wyrównaj jego powierzchniÄ™.
5. Pierwszy płat ciasta posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, dociśnij i odstaw na 10 minut do lodówki.
6. W międzyczasie przygotuj krem. Dżem zmiksuj na gładką masę. Kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru i posmaruj nim wierzch schłodzonego ciasta.
7. Do pozostałego kremu dodaj ponownie porcję dżemu – całość wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem zaczynając od góry, stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu. Dzięki temu, uzyskasz wyjątkowy efekt tonowania, w stylu ombre.
8. Tak przygotowany tort po bokach możesz przyozdobić za pomocą dżemu. Z wierzchu ozdób go także jagodami.
Czekoladowa fantazja
Kruchy spód, a nad nim…czekolada! Mniam, aż ma się ochotę na coś słodkiego! Szczególnie, gdy każda kolejna warstwa to lekka pianka, którą przygotujemy bez pieczenia. Wystarczy słodka śmietanka i żelatyna, by wszystkie Mamy będące miłośniczkami słodkości, otrzymały wymarzony prezent.
Czekoladowa pianka
Składniki:
200 g kruchych ciastek
250 g kostki do pieczenia Kasia
150 g czekolady deserowej
150 g czekolady mlecznej
200 g czekolady białej
1200 ml śmietany 36%
6 łyżeczek żelatyny
1 szklanka wody
starta czekolada lub kakao – do ozdoby
Wskazówki pieczenia:
Tortownica – 24 cm
Sposób przygotowania:
1. Rozpuść 100 g kostki do pieczenia Kasia, a w międzyczasie ręcznie pokrusz ciastka. Wymieszaj i zagnieć na jednolite ciastko, które następnie wyłóż na dno tortownicy. Tortownicę przełóż na jakiś czas do lodówki, do ostygnięcia.
2. Następnie przygotuj czekoladę deserową oraz 50 g kostki do pieczenia Kasia – rozpuść oba składniki w kąpieli wodnej.
3. 2 łyżeczki żelatyny zmieszaj z 1/3 szklanki zimnej wody. W momencie, gdy żelatyna widocznie napęcznieje, podgrzej ją w gorącej kąpieli.
4. NastÄ™pnie ubij (ale nie na sztywno) 400 ml Å›mietany. Do podgrzanej żelatyny dorzuć 2-3 Å‚yżki Å›mietany – wymieszaj i dodaj wszystko do roztopionej czekolady i zmieszaj z resztÄ… ubitej Å›mietanÄ….
5. Z lodówki wyciÄ…gnij formÄ™ ze stężaÅ‚ym spodem – przelej do niej masÄ™ i odstaw ponownie do lodówki na kolejne 15-20 minut, do czasu, aż caÅ‚ość stężeje. Jest to czas, który możesz wykorzystać na przygotowanie kolejnych warstw – z mlecznej, a nastÄ™pnie biaÅ‚ej czekolady. Mus potrzebować bÄ™dzie ok. 2-3 godzin do stężenia, ale najlepiej bÄ™dzie, jeżeli zostawisz go na dÅ‚użej w lodówce (najlepiej na całą noc).
6. Tak przygotowany deser posyp z wierzchu wiórkami czekolady lub kakao – smacznego!
W kropki
Czego potrzebujemy, by przygotować pyszne ciasto bez pieczenia? Soczystych i dojrzałych malin, rozpływających się w ustach biszkoptów i serowo-czekoladowej masy. Brzmi apetycznie? Bo tak waśnie jest! Ten owocowy sernik to prawdziwy hit, który idealnie pasuje na każdą ważną okazję.
Owocowy torcik
Składniki:
200 g biszkoptów
100 g kostki do pieczenia Kasia
50 g kostki do pieczenia Kasia
600 g serka wiejskiego ziarnistego
100 g cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietanki 30%
20 g żelatyny
250 g malin
Wskazówki pieczenia:
Tortownica – 20 cm x 20 cm
Sposób przygotowania:
1. Połowę przygotowanych biszkoptów drobno pokrusz i wymieszaj z rozpuszczoną kostką do pieczenia Kasia.
2. Gotową masę przełóż do tortownicy i wyrównaj leciutko łyżeczką.
3. Pozostałe biszkopty przekrój na pół i ułóż pionowo po wewnętrznym brzegu tortownicy.
4. Rozpuść żelatynę – namaczając ją w kilku łyżkach zimnej wody. Czekoladę połam, włóż do rondelka, dodaj śmietanę i kostkę do pieczenia Kasia. Wszystko rozpuść na małym ogniu.
5. Gorącą masę przelej do miski, dodaj napęczniałą żelatynę i cukier puder – wszystkie składniki wymieszaj.
6. Gotową masę czekoladową wymieszaj jeszcze z serkiem wiejskim i całość pozostaw do przestygnięcia.
7. Delikatnie już stężoną masę przełóż do formy i wyłóż warstwę malin. Następnie odstaw do lodówki, aby sernik dobrze stężał.
Â
Słodkiego świętowania!
Â
Kontakt prasowy:
Anna Trela
pr manager
tel. +48 733 070Â 360
Â
Joanna Szałasz
specjalista public relations
+48 536 410Â 824
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE