Aktualności Przepisy Żywność

8 Smak?w Europy i przepis na szaszlyk z karmelizowanych banan?w i poledwicy wieprzowej

11 maja na antenie telewizji TVS SILESIA rozpoczal sie najwiekszy kulinarny show na Slasku “8 smak?w Europy”. Sposr?d setek wyslanych zgloszen wyloniono 12 uczestnik?w, kt?rzy

11 maja na antenie telewizji TVS SILESIA rozpoczal sie najwiekszy kulinarny show na Slasku “8 smak?w Europy”. Sposr?d setek wyslanych zgloszen wyloniono 12 uczestnik?w, kt?rzy rywalizowali ze soba na ulicach Chorzowa. Ostatecznie wybrano 8 uczestnik?w.

W miniona niedziele w programie “8 smak?w Europy” na antenie telewizji TVS Dawid Koczy zmierzyl sie wraz z Karolina zelasko z kuchnia austriacka. Poznajcie przepis na danie Dawida, dzieki kt?remu przeszedl do kolejnego etapu.

“Niestety nie mialem przyjemnosci zdobywac kulinarnych szlif?w zawodowych w Austrii, np.: pod okiem rodziny Camerlander w tyrolskim Gerlos czy Bad Ischl. Moja inspiracja do stworzenia dania kuchni austriackiej byla magia lesnych grzyb?w, swiezych zi?l i jednego z ulubionych rodzaj?w mies Austriak?w – wieprzowiny (poza oczywiscie miesem z jelenia). Poniewaz osobiscie nie przepadam za ciezkimi potrawami – zawsze staram sie przelamac je czyms lekkim – dlatego wybralem banany, kt?re przy mocniejszym procesie karmelizacji staja sie bardziej wytrawne i idealnie uzupelniaja smak miesa” – rekomenduje Dawid.

Przepis na szaszlyk z karmelizowanych banan?w i poledwicy wieprzowej, podany z puree ziemniaczanym z jajem przepi?rczym i sosem z lesnych grzyb?w.

SZASZnYK:
Wieprzowine pokroic w plastry grubosci ok. 3 cm. Kazdy z plastr?w wieprzowiny bardzo delikatnie rozbic dlonia. Mieso wlozyc do marynaty przygotowanej z oliwy z oliwek (doskonale sprawdza sie tutaj oliwa truflowa) zmieszanej z bialym pieprzem, rozmarynem i miodem. Mieso pozostawic w marynacie na okolo 40 minut. W miedzyczasie na patelni delikatnie zrumienic cukier trzcinowy i podsmazyc plastry banana. Zamarynowane mieso smazyc na glebokim tluszczu. Nastepnie na lodyzki rozmarynu nadziewac na przemian mieso i banany. Calosc doprawic delikatnie sola morska.

PUREE:
6 sredniej wielkosci ziemniak?w, 2 lyzeczki soli
Ugotowac ziemniaki i przecedzic. W drugim garnku podgrzac mleko kokosowe z dwiema lyzkami masla, dodac chochle bulionu. Calosc wlac do ziemniak?w i zmiksowac.

A to już wiesz?  Napój, który napędza świat

BULION:
2 zeberka wieprzowe, 1 litr wody, 1 ziemniak, 1 marchewka, 1 seler, 1 pietruszka,
1 podpalana cebula, 3 liscie laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka jalowca
Bulion gotowac ok. 1 godziny.

SOS:
Z bulionu wyjac wszystkie skladniki. Zredukowac bulion, dolac 40 ml czerwonego wina oraz dodac wczesniej namoczone grzyby. Na koniec dodajemy 2 lyzki masla.

Gorace szaszlyki podawac na puree ziemniaczanym z sosem na bazie wywaru z bulionu z czerwonym winem i grzybami lesnymi. Calosc udekorowac swiezymi ziolami.

“8 Smak?w Europy” to bez watpienia najlepsze i najwieksze widowisko kulinarne na Slasku. Bedzie duzo emocji, wzruszen, ale przede wszystkim dobrego gotowania. O co chodzi w nowym kulinarnym show Telewizji TVS? Wylonieni w drodze castingu zawodnicy, w cotygodniowych zmaganiach beda musieli stawic czolo kuchni europejskich panstw. Zmagania zawodnik?w oceniac bedzie 6-osobowe jury, w sklad kt?rego wejda szefowie kuchni Restauracji Czerwona, przedstawiciele medi?w, politycy oraz najwieksi slascy artysci. Na zwyciezce czekaja atrakcyjne nagrody m.in. wycieczka dla 2 os?b czy tez specjalny cykl program?w w telewizji TVS.

Dawid1

2Dawid

3Danie Dawida

4Jury programu

Fot: Adam Kotarski

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy