Jestem tu, zeby osiagnac doskonalosc, a nie polowac na gwiazdki Michelina – m?wi Andrea Camastra. Wsp?lwlasciciel jedynej polskiej restauracji, kt?ra w tym roku trafila na liste The Diners Club 50 Best Discovery Series, twierdzi, ze wyr?znienie to cieszy go przede wszystkim ze wzgledu na promocje, jaka zapewnia polskiej kuchni. Zapewnia tez, ze pracujac, nie mysli o nagrodach, a podstaw swojego sukcesu upatruje w polaczeniu wlasciwej techniki ze stosowaniem najlepszych produkt?w.
The Diners Club 50 Best Discovery Series to lista najwiekszych odkryc gastronomicznych w osmiu rejonach swiata, na kt?ra trafiaja najlepsze swiatowe restauracje. W tym roku wyr?znienie to zdobyl tylko jeden polski lokal – warszawska restauracja Senses, kt?rej wsp?lwlascicielem jest Andrea Camastra.
– Nie jestem Polakiem, ale mam wiele zwiazk?w z polska kultura, tutaj mieszkam, tutaj mam druga rodzine. To pomyslna wiadomosc dla calego kraju, nie tylko dla naszej restauracji. To dobre dla wszystkich, poniewaz dobrze jest wiedziec, ze potrafimy byc konkurencyjni w skali swiatowej – m?wi Andrea Camastra agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.
Restaurator twierdzi, ze gotujac dla swych gosci, nie mysli o nagrodach, nie ukrywa jednak zadowolenia z wyr?znienia, jakie go spotkalo. Nie tylko ze wzgledu na siebie samego, lecz takze na Polske, kt?rej – jak sam m?wi – wiele zawdziecza.
Obecnosc na liscie The Diners Club 50 Best Discovery Series to przede wszystkim szansa na promocje lokalu, takze na arenie miedzynarodowej. Taki awans oznacza takze mozliwosc znalezienia sie w grupie 50 najlepszych restauracji swiata Diner’s Club International World’s 50 Best Restaurants, a nawet otrzymania gwiazdki Michelin. Andrea Camastra nie wyklucza, ze w przyszlosci jego restauracje spotka i to wyr?znienie, choc nie traktuje tego jako priorytet w swojej karierze. Gl?wnym jego cele jest bowiem jak najlepsze prowadzenie restauracji, co i tak – jak twierdzi – zazwyczaj skutkuje przyznaniem slynnej gwiazdki.
– Nie jestesmy tutaj, zeby polowac na gwiazdki Michelina. Jestesmy tutaj, zeby osiagnac doskonalosc. Jesli nam sie to uda, konsekwencja bedzie pojawienie sie gwiazdek. Jezeli ja dostaniemy, to dobrze, jezeli nie, to i tak osiagnelismy juz wiele. Musimy pracowac tak samo jak dotad, gwiazdki niewiele tutaj zmieniaja – m?wi Andrea Camastra.
Wsp?lwlasciciel i szef kuchni Senses jest p?l Francuzem, p?l Wlochem od blisko pieciu lat mieszkajacym w Polsce. Pracowal w takich slynnych w calym kulinarnym swiecie restauracjach jak Le Chateaubriand w Paryzu, La Mirabelle w Luksemburgu oraz Fisherman’s Lodge w Newcastle. Sprawowal takze funkcje sous-chefa w warszawskim Atelier Amaro. Otrzymal prestizowy tytul Chef of The Year North England, Chef of the Future 2015 oraz Szef Jutra Gault&Millau 2015. Jego zdaniem do osiagniecia sukcesu w branzy gastronomicznej niezbedne sa dwie rzeczy: wlasciwa technika oraz uzywanie najlepszych skladnik?w.
– Pracowalem w wielu restauracjach, kt?re mialy gwiazdki Michelina, i wiem, ze trzeba po prostu pilnowac poziomu i jezeli to mozliwe, dodac odrobine kreatywnosci. To jest ta nieuchwytna granica miedzy tym, co zwykle i niezwykle. Czyli dobre produkty, wlasciwa technika, nieco kreatywnosci i w niekt?rych przypadkach troche wiedzy i przygotowania naukowego – m?wi Andrea Camastra.
Menu restauracji Senses, bedace efektem licznych eksperyment?w i kulinarnych podr?zy szefa kuchni, nie ogranicza sie do jednego typu kuchni. Sam Camastra jest milosnikiem m.in. kuchni polskiej, kt?ra uwaza za podobna do francuskiej. Zwraca uwage na to, ze polska tradycja kulinarna w XVI wieku byla znana i szanowana na calym swiecie, a takze uwazana za jedna z najlepszych w Europie. Zdaniem szefa kuchni takze dzis istnieje ogromna szansa na wypromowanie polskiej kuchni na swiecie.
– Mysle, ze wszyscy powinnismy polaczyc sily i dzialac razem, bo rzecz jest nie w polskiej kuchni, ale w ludziach, kt?rzy ja prezentuja. Mysle, ze razem mozemy osiagnac bardzo, bardzo wysoki poziom, tak jak wiele innych kraj?w – m?wi Andrea Camastra.
Jak dotad jedyna polska restauracja, kt?ra otrzymala gwiazdke Michelin, jest warszawskie Atelier Amaro prowadzone przez Wojciecha Modesta Amaro. Lokal utrzymuje ja juz od trzech lat.