Data publikacji: 2017-09-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Bezwarunkowa miłość
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Oni kochajÄ… chleb!
Obłędnie pachnie, wybornie smakuje, pasuje do większości dań, jest po prostu niezastąpiony i dlatego lubi go praktycznie każdy. Chleb to nieodłączny element naszej codziennej diety, ale i naszej kultury. Wbrew modzie ma swoich zagorzałych fanów i ambasadorów. W ramach kampanii Chleb dobry przedstawiamy największych z nich.
– IstniejÄ… aromaty, które zdolne sÄ… pokonać wszelki opór i logiczne argumenty, a zapach Å›wieżego chleba jest jednym z nich. Bierzemy do ust kromkÄ™ gorÄ…cego, sÅ‚odkiego i miÄ™kkiego pieczywa z chrupiÄ…cÄ… skórkÄ…, gryziemy i czujemy, że ogarnia nas fala euforii – twierdzi amerykaÅ„ska pisarka Doreen Virtue. Psycholożka i propagatorka zdrowego żywienia od lat prowadzi zajÄ™cia dla swoich pacjentów i przeprowadza dziesiÄ…tki badaÅ„ wskazujÄ…cych na zwiÄ…zek jedzenia z naszÄ… emocjonalnÄ… sferÄ…. Do jakich wniosków doszÅ‚a? Chleb wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ z ciepÅ‚em domowego domu, bÅ‚ogim okresem dzieciÅ„stwa i jest niezwykle ważnym elementem naszej tożsamoÅ›ci kulturowej.
Mimo bezzasadnej mody na tzw. „zdrowe odżywianie†,caÅ‚kowicie pozbawione wÄ™glowodanów, pieczywo stale ma swoich wiernych wyznawców, którzy bez chrupiÄ…cej kromki chleba nie wyobrażajÄ… sobie m.in. Å›niadania. – Mam swojÄ… ulubionÄ… piekarniÄ™, w której kupujÄ™ wiejski chleb na zakwasie i paszteciki z zielonÄ… soczewicÄ…. Jednak nic nie smakuje tak, jak bochenek ciepÅ‚ego, upieczonego w domu pieczywa – mówi aktorka i blogerka Monika Mrozowska. – Uwielbiam ten moment, gdy budzi mnie intensywny zapach wypiekanego pieczywa. NajpiÄ™kniejszy zapach prawdziwego domu[1] – dodaje.
O swojej miłości do pieczywa chętnie opowiadają także kucharze i szefowie kuchni. – Chleb jest dla mnie bardzo ważny. Jest to nie tylko sam produkt, ale symbol gościnności, który jest głęboko zakorzeniony w naszej kulturze, a także w kulturze wielu krajów na świecie. Musi mieć bardzo wysoką jakość i nie może być traktowany po macoszemu, bo to jest nasza wizytówka – komentuje szef kuchni Michał Bryś, właściciel restauracji L’Enfant Terrible.
- LubiÄ™ naturalne chleby które majÄ… bardzo dużą ilość ziaren oraz te wytwarzane z wykorzystaniem otrÄ…b ponieważ poza radoÅ›ciÄ… konsumpcji zapewniajÄ… bezcenne zdrowotne profity. Dla czystej przyjemnoÅ›ci pochÅ‚aniam także wszelkie sÅ‚odkie i wytrawne wypieki pszenne, najlepiej z dużą iloÅ›ciÄ… doskonaÅ‚ego masÅ‚a. SÄ… to dwa produkty, których połączenie mógÅ‚bym jeść non stop i tak naprawdÄ™, gdyby nie czysty rozsÄ…dek byÅ‚bym nieustannie podłączony do kroplówki z croissantami – Å›mieje siÄ™ Kuba Korczak, szef kuchni, promotor polskich produktów regionalnych i organizator wydarzeÅ„ kulinarnych. Chleb od zawsze zajmowaÅ‚ ważne miejsce w jego życiu i… kuchni. - Jestem fanem korzystania z pieczywa, które nie nadaje siÄ™ już do pierwotnej konsumpcji – u mnie dostaje drugie życie. Takie produkty wykorzystuje na milion sposobów, bo uważam, że nie można ich marnować czy wyrzucać. OczywiÅ›cie najprostszym trikiem jest zrobienie z nich buÅ‚ki tartej lub puddingu. Korzystam z chleba także jako doskonaÅ‚y zagÄ™szczacz np. do zup kremów i uwielbiam przygotowywać z niego „okruchy w palonym maÅ›leâ€, które dodajÄ™ m.in. do daÅ„ głównych – dodaje. Jak je przygotować? Wystarczy porwać lub ewentualnie pokroić czerstwe pieczywo na równomierne kawaÅ‚ki, a nastÄ™pnie wrzucić na rozgrzanÄ… patelnie z dużą iloÅ›ciÄ… masÅ‚a, podgrzanego wczeÅ›niej aż do uzyskania koloru orzechowego. CaÅ‚ość należy bardzo dokÅ‚adnie wymieszać, by masÅ‚o wchÅ‚onęło siÄ™ równomiernie, nastÄ™pnie szczypta soli i mieszanie na Å›rednim ogniu aż do uzyskania chrupkiej konsystencji. – LubiÄ™ też robić różne wersje wÅ‚oskiego pangrattato, czyli okruchów chleba lub buÅ‚ki tartej podsmażanej lub zapiekanej z dodatkiem ziół, oliwy oraz np. dojrzewajÄ…cego sera. Taki dodatek doskonale nadaje siÄ™ do posypania wiÄ™kszoÅ›ci makaronów a w wersji sÅ‚odkiej do wykaÅ„czania deserów. Można pod nim zapiekać również wszelkiego rodzaju ryby, warzywa i miÄ™sa. ZachÄ™cam do spróbowania we wÅ‚asnej kuchni, bo smakuje obłędnie – komentuje Kuba Korczak.
Co ciekawe o swojej miÅ‚oÅ›ci do pieczywa chÄ™tnie opowiadajÄ… także fit blogerki. W swoich postach zachÄ™cajÄ… kobiety do spożywania chleba, publikujÄ… sprawdzone przepisy na domowe wypieki i podkreÅ›lajÄ… zalety pieczywa. A jest ono, jak wiadomo, cennym źródÅ‚em m.in. bÅ‚onnika, wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, biaÅ‚ka oraz witamin z grupy B oraz witaminy E.  O chlebie przeczytać można w social mediach np.. Ewy Chodakowskiej czy popularnej zwÅ‚aszcza wÅ›ród mÅ‚odych mam Anny Dziedzic. – Dziewczyny jak już wielokrotnie pisaÅ‚am, aby chudnąć trzeba jeść. Dobrze zbilansowana dieta to 70% sukcesu. Zarówno wÄ™glowodany jak i tÅ‚uszcze sÄ… niezbÄ™dne w prawidÅ‚owym odżywianiu[2] – zapewnia na swoim kanale fitmom.pl. Jak widać, bez wzglÄ™du na pojawiajÄ…ce siÄ™ mody, chleb zawsze bÄ™dzie miaÅ‚ grono swoich wiernych fanów. JesteÅ› jednym z nich?
Â
Â
Â
Â
[1] http://monika-mrozowska.pl/pl/blog/domowy-chleb
[2] https://fitmom.pl/chleb-vs-zdrowe-odzywianie-warto-go-eliminowac/
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE