Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Bezwarunkowa miłość

Bezwarunkowa miłość
Oni kochajÄ…

Data publikacji: 2017-09-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Bezwarunkowa miłość
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Oni kochajÄ… chleb!

Bezwarunkowa miłość Styl życia, LIFESTYLE - Oni kochają chleb!

Obłędnie pachnie, wybornie smakuje, pasuje do większości dań, jest po prostu niezastąpiony i dlatego lubi go praktycznie każdy. Chleb to nieodłączny element naszej codziennej diety, ale i naszej kultury. Wbrew modzie ma swoich zagorzałych fanów i ambasadorów. W ramach kampanii Chleb dobry przedstawiamy największych z nich.

– IstniejÄ… aromaty, które zdolne sÄ… pokonać wszelki opór i logiczne argumenty, a zapach Å›wieżego chleba jest jednym z nich. Bierzemy do ust kromkÄ™ gorÄ…cego, sÅ‚odkiego i miÄ™kkiego pieczywa z chrupiÄ…cÄ… skórkÄ…, gryziemy i czujemy, że ogarnia nas fala euforii – twierdzi amerykaÅ„ska pisarka Doreen Virtue. Psycholożka i propagatorka zdrowego żywienia od lat prowadzi zajÄ™cia dla swoich pacjentów i przeprowadza dziesiÄ…tki badaÅ„ wskazujÄ…cych na zwiÄ…zek jedzenia z naszÄ… emocjonalnÄ… sferÄ…. Do jakich wniosków doszÅ‚a? Chleb wiÄ™kszoÅ›ci z nas kojarzy siÄ™ z ciepÅ‚em domowego domu, bÅ‚ogim okresem dzieciÅ„stwa i jest niezwykle ważnym elementem naszej tożsamoÅ›ci kulturowej.

Mimo bezzasadnej mody na tzw. „zdrowe odżywianie” ,caÅ‚kowicie pozbawione wÄ™glowodanów, pieczywo stale ma swoich wiernych wyznawców, którzy bez chrupiÄ…cej kromki chleba nie wyobrażajÄ… sobie m.in. Å›niadania. – Mam swojÄ… ulubionÄ… piekarniÄ™, w której kupujÄ™ wiejski chleb na zakwasie i paszteciki z zielonÄ… soczewicÄ…. Jednak nic nie smakuje tak, jak bochenek ciepÅ‚ego, upieczonego w domu pieczywa – mówi aktorka i blogerka Monika Mrozowska. – Uwielbiam ten moment, gdy budzi mnie intensywny zapach wypiekanego pieczywa. NajpiÄ™kniejszy zapach prawdziwego domu[1] – dodaje.

O swojej miłości do pieczywa chętnie opowiadają także kucharze i szefowie kuchni. – Chleb jest dla mnie bardzo ważny. Jest to nie tylko sam produkt, ale symbol gościnności, który jest głęboko zakorzeniony w naszej kulturze, a także w kulturze wielu krajów na świecie. Musi mieć bardzo wysoką jakość i nie może być traktowany po macoszemu, bo to jest nasza wizytówka – komentuje szef kuchni Michał Bryś, właściciel restauracji L’Enfant Terrible.

A to już wiesz?  TAK TO ROBIĘ – zainspiruj siÄ™ z Ballantine’s i pozostaÅ„ sobÄ…

- Lubię naturalne chleby które mają bardzo dużą ilość ziaren oraz te wytwarzane z wykorzystaniem otrąb ponieważ poza radością konsumpcji zapewniają bezcenne zdrowotne profity. Dla czystej przyjemności pochłaniam także wszelkie słodkie i wytrawne wypieki pszenne, najlepiej z dużą ilością doskonałego masła. Są to dwa produkty, których połączenie mógłbym jeść non stop i tak naprawdę, gdyby nie czysty rozsądek byłbym nieustannie podłączony do kroplówki z croissantami – śmieje się Kuba Korczak, szef kuchni, promotor polskich produktów regionalnych i organizator wydarzeń kulinarnych. Chleb od zawsze zajmował ważne miejsce w jego życiu i… kuchni. - Jestem fanem korzystania z pieczywa, które nie nadaje się już do pierwotnej konsumpcji – u mnie dostaje drugie życie. Takie produkty wykorzystuje na milion sposobów, bo uważam, że nie można ich marnować czy wyrzucać. Oczywiście najprostszym trikiem jest zrobienie z nich bułki tartej lub puddingu. Korzystam z chleba także jako doskonały zagęszczacz np. do zup kremów i uwielbiam przygotowywać z niego „okruchy w palonym maśle”, które dodaję m.in. do dań głównych – dodaje. Jak je przygotować? Wystarczy porwać lub ewentualnie pokroić czerstwe pieczywo na równomierne kawałki, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnie z dużą ilością masła, podgrzanego wcześniej aż do uzyskania koloru orzechowego. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać, by masło wchłonęło się równomiernie, następnie szczypta soli i mieszanie na średnim ogniu aż do uzyskania chrupkiej konsystencji. – Lubię też robić różne wersje włoskiego pangrattato, czyli okruchów chleba lub bułki tartej podsmażanej lub zapiekanej z dodatkiem ziół, oliwy oraz np. dojrzewającego sera. Taki dodatek doskonale nadaje się do posypania większości makaronów a w wersji słodkiej do wykańczania deserów. Można pod nim zapiekać również wszelkiego rodzaju ryby, warzywa i mięsa. Zachęcam do spróbowania we własnej kuchni, bo smakuje obłędnie – komentuje Kuba Korczak.

A to już wiesz?  „Gra o tron” powstaÅ‚a pod mikroskopem [ZDJĘCIA]

Co ciekawe o swojej miÅ‚oÅ›ci do pieczywa chÄ™tnie opowiadajÄ… także fit blogerki. W swoich postach zachÄ™cajÄ… kobiety do spożywania chleba, publikujÄ… sprawdzone przepisy na domowe wypieki i podkreÅ›lajÄ… zalety pieczywa. A jest ono, jak wiadomo, cennym źródÅ‚em m.in. bÅ‚onnika, wÄ™glowodanów zÅ‚ożonych, biaÅ‚ka oraz witamin z grupy B oraz witaminy E.  O chlebie przeczytać można w social mediach np.. Ewy Chodakowskiej czy popularnej zwÅ‚aszcza wÅ›ród mÅ‚odych mam Anny Dziedzic. – Dziewczyny jak już wielokrotnie pisaÅ‚am, aby chudnąć trzeba jeść. Dobrze zbilansowana dieta to 70% sukcesu. Zarówno wÄ™glowodany jak i tÅ‚uszcze sÄ… niezbÄ™dne w prawidÅ‚owym odżywianiu[2] – zapewnia na swoim kanale fitmom.pl. Jak widać, bez wzglÄ™du na pojawiajÄ…ce siÄ™ mody, chleb zawsze bÄ™dzie miaÅ‚ grono swoich wiernych fanów. JesteÅ› jednym z nich?

 

 

 

 

[1] http://monika-mrozowska.pl/pl/blog/domowy-chleb

[2] https://fitmom.pl/chleb-vs-zdrowe-odzywianie-warto-go-eliminowac/

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Bezwarunkowa miłość Styl życia, LIFESTYLE - Oni kochają chleb!
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy