Wiadomości branżowe

Dieta oparta na wysokim indeksie sytości może być alternatywą dla ograniczania spożywanych kalorii. Korzyścią jest nie tylko utrata wagi, ale też lepsze samopoczucie

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych porównali dwie zalecane przez wÅ‚adze federalne strategie żywienia, których celem jest redukcja tkanki tÅ‚uszczowej. Doszli do wniosku, że dieta zÅ‚ożona z produktów o wysokim

Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych porównali dwie zalecane przez wÅ‚adze federalne strategie żywienia, których celem jest redukcja tkanki tÅ‚uszczowej. Doszli do wniosku, że dieta zÅ‚ożona z produktów o wysokim indeksie sytoÅ›ci, bogata w warzywa i owoce, jest Å‚atwiejsza do stosowania i daje lepsze dÅ‚ugoterminowe efekty w utracie wagi niż jadÅ‚ospis polegajÄ…cy na deficycie kalorycznym. Kolejne badania wykażą, czy dostarczenie wysokiej pożywki dla flory jelitowej pozwoli kontrolować wagÄ™ i poprawi parametry metaboliczne.

– RozpoczÄ™liÅ›my od planu porównania dwóch strategii dotyczÄ…cych utraty wagi promowanych przez rzÄ…d USA. WedÅ‚ug bardziej tradycyjnego podejÅ›cia zasadniczo nie trzeba siÄ™ martwić o wybory żywieniowe, należy wyłącznie ograniczyć ilość pożywienia, aby wartość kaloryczna spożywanych posiÅ‚ków tworzyÅ‚a deficyt. JeÅ›li utrzymamy ujemny bilans kaloryczny przez pewien czas, pozwoli nam to zredukować nadmiar tkanki tÅ‚uszczowej w wyniku spożycia każdego dnia mniejszej iloÅ›ci kalorii niż ta spalana w ramach aktywnoÅ›ci metabolicznej, w tym ćwiczeÅ„. AlternatywÄ… dla tego podejÅ›cia jest przekonanie pacjentów do zdrowszego odżywiania, które zgodnie z danymi epidemiologicznymi charakteryzuje siÄ™ obecnoÅ›ciÄ… produktów o wysokim indeksie sytoÅ›ci. SÄ… to produkty, które zapewniajÄ… szybsze poczucie sytoÅ›ci przy niższej kalorycznoÅ›ci, wydÅ‚użajÄ…c czas pomiÄ™dzy posiÅ‚kami, podczas którego nie odczuwamy gÅ‚odu – mówi agencji Newseria Innowacje dr William J. McCarthy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

W randomizowanym badaniu kontrolnym trwajÄ…cym rok wzięło udziaÅ‚ ponad 260 dorosÅ‚ych latynoskich pacjentów z nadwagÄ… o niskich dochodach. Naukowcom pomagali pracownicy sÅ‚użby zdrowia, którzy przeprowadzali wizyty edukacyjne w domach pacjentów i telefoniczne rozmowy instruktażowe. Część uczestników stosowaÅ‚a deficyt kaloryczny oparty na diecie programu zapobiegania cukrzycy Calorie Counting, a pozostaÅ‚ym zalecono dietÄ™ o wysokim indeksie sytoÅ›ci, MyPlate. Naukowcy porównali startowe wyniki z rezultatami odchudzania i wpÅ‚ywu diet na zdrowie po 6 i 12 miesiÄ…cach.

 Liczenie kalorii jest pracochÅ‚onne, a osobom, które nie sÄ… biegÅ‚e w arytmetyce, trudno jest siÄ™ zaangażować w wykonywanie dziaÅ‚aÅ„ matematycznych, aby obliczyć liczbÄ™ kalorii, którÄ… spożywajÄ… każdego dnia. PodejÅ›cie oparte na wysokim indeksie sytoÅ›ci jest bardziej przyjazne dla pacjentów. Poza tym, wedÅ‚ug danych epidemiologicznych, osoby, które spożywajÄ… wiÄ™cej owoców i warzyw, charakteryzujÄ… siÄ™ niższym poziomem tkanki tÅ‚uszczowej. PomyÅ›leliÅ›my, że połączenie Å‚atwoÅ›ci zastosowania diety przez pacjentów i skutecznoÅ›ci jej rezultatów poskutkuje wiÄ™kszÄ… trwaÅ‚oÅ›ciÄ… podejmowanych dziaÅ‚aÅ„ – mówi badacz z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

A to już wiesz?  Nowe przepisy majÄ… ograniczyć nieuczciwe praktyki podczas pokazów handlowych. UOKiK: Klienci nie bÄ™dÄ… z nich wychodzić z kredytami

OkazaÅ‚o siÄ™, że zarówno pacjenci stosujÄ…cy Calorie Counting, jak i MyPlate doÅ›wiadczyli utraty wagi, zmniejszenia obwodu talii i satysfakcji z przypisanego im programu odchudzania. Zdaniem ekspertów podejÅ›cie oparte na produktach o wysokim indeksie sytoÅ›ci może być praktykowane przez caÅ‚e życie. Dieta oparta na ograniczeniu liczby kalorii jest w zaÅ‚ożeniu zaplanowana wyłącznie na pewien czas, a kontynuacja takiej strategii w dÅ‚uższej perspektywie ma niekorzystne skutki. Naukowcy zauważyli ponadto, że dieta o wysokim indeksie sytoÅ›ci obniża poziom skurczowego ciÅ›nienia krwi w pierwszych szeÅ›ciu miesiÄ…cach jej stosowania, ale z niewiadomych przyczyn efekt nie byÅ‚ dÅ‚ugofalowy.

– Obniżenie poziomu skurczowego ciÅ›nienia krwi zwiÄ…zane byÅ‚o z zastosowaniem modelu żywienia w leczeniu nadciÅ›nienia, czyli diety DASH (Dietary Approach to Stop Hypertension), która jest amerykaÅ„skÄ… wersjÄ… diety Å›ródziemnomorskiej i zawiera dwukrotnie wiÄ™cej owoców i warzyw niż przeciÄ™tna amerykaÅ„ska dieta. Po szeÅ›ciu miesiÄ…cach stosowania tego jadÅ‚ospisu stwierdziliÅ›my obniżenie skurczowego ciÅ›nienia krwi, lecz rezultaty te nie utrzymaÅ‚y siÄ™ po upÅ‚ywie 12 miesiÄ™cy, pomimo że redukcja tkanki tÅ‚uszczowej nadal trwaÅ‚a. ByliÅ›my zaskoczeni tym odkryciem i pomyÅ›leliÅ›my, że uczestnicy musieli spożywać wiÄ™cej posiÅ‚ków poza domem, ponieważ dania restauracyjne zawierajÄ… duże iloÅ›ci sodu. Nie bardzo wiemy, jak to zinterpretować – przyznaje dr William J. McCarthy.

Badania nad skutecznoÅ›ciÄ… diety opartej na wysokim indeksie sytoÅ›ci potwierdziÅ‚y istotnÄ… rolÄ™, jakÄ… odgrywa flora jelitowa w zachowaniu bilansu przyjmowanej i wydatkowanej energii. ZespóÅ‚ dr. Williama J. McCarthy’ego zaÅ‚ożyÅ‚, że skoro stosowane w leczeniu cukrzycy leki naÅ›ladujÄ…ce naturalny receptor GLP-1 wystÄ™pujÄ…cy w organizmie pomagajÄ… w kontrolowaniu masy ciaÅ‚a, podobny skutek może odnieść dieta, która dostarcza bogatej pożywki dla flory jelitowej i stymuluje naturalne wytwarzanie wspomnianego receptora.

– Chociaż nie znaliÅ›my tych doniesieÅ„ naukowych, rozpoczynajÄ…c nasze badania, jesteÅ›my zadowoleni z ich potwierdzenia, zarówno w zakresie farmaceutyków, jak również w ramach randomizowanego kontrolowanego badania, które oparte jest na porównaniu diet, podobnie do naszego badania, i które wykazaÅ‚o, że to receptor GLP-1 bierze udziaÅ‚ w uzyskiwaniu zamierzonych efektów diety – wyjaÅ›nia ekspert.

A to już wiesz?  Samsung Smart TV - 105 polskich aplikacji robiacych r?znice

Obecnie naukowcy testujÄ… dietÄ™, która zostaÅ‚a opracowana specjalnie z myÅ›lÄ… o florze jelitowej. Charakteryzuje siÄ™ bardzo dużą zawartoÅ›ciÄ… bÅ‚onnika, skrobi opornej i polifenoli. Produkty bogate w polifenole obejmujÄ… gÅ‚ównie Å›wieże owoce i warzywa, przetworzone w minimalnym stopniu, co oznacza, że nie majÄ… dodatku cukru, nasyconych kwasów tÅ‚uszczowych, soli czy emulgatorów.

– Naszym zdaniem połączenie wiÄ™kszej iloÅ›ci pożywki dla bakterii i niższej zawartoÅ›ci skÅ‚adników prozapalnych przyniesie znacznÄ… poprawÄ™ kontroli wagi, jak również poprawÄ™ parametrów metabolicznych, takich jak poziom cholesterolu czy glukozy we krwi – mówi naukowiec z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

WedÅ‚ug Åšwiatowej Organizacji Zdrowia w wyniku nadwagi lub otyÅ‚oÅ›ci co roku na Å›wiecie umiera 4 mln ludzi. KiedyÅ› nadmierna masa ciaÅ‚a byÅ‚a problemem spotykanym tylko w krajach o wysokich dochodach. Obecnie we wszystkich regionach z wyjÄ…tkiem Afryki Subsaharyjskiej i Azji wiÄ™cej osób cierpi z powodu otyÅ‚oÅ›ci niż niedowagi. Wskaźnik ten dramatycznie roÅ›nie w krajach o niskich i Å›rednich dochodach, szczególnie w obszarach miejskich. 

Narodowy Fundusz Zdrowia podaje, że nadwagÄ™ ma już trzech na piÄ™ciu dorosÅ‚ych Polaków, a co czwarty jest otyÅ‚y. Nadmiar kilogramów prowadzi do wielu chorób, szczególnie cukrzycy, na którÄ… co roku zapada w Polsce 400 tys. osób.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy