Data publikacji: 2019-07-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Dieta wege przeżywa renesans!
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Grupa osób ograniczająca lub całkiem wykluczająca mięso z diety stale się powiększa. Według badań[1] marki FRoSTA, aż 45,1% Polaków ma w swoim otoczeniu wegan i wegetarian. Z czego bierze się zainteresowanie kuchnią roślinną i jaka jest jej przyszłość?
Grupa osób ograniczająca lub całkiem wykluczająca mięso z diety stale się powiększa. Według badań[1] marki FRoSTA, aż 45,1% Polaków ma w swoim otoczeniu wegan i wegetarian. Dzięki temu, od kilku już lat mogą oni przebierać zarówno w ofercie sklepowej, jak i w menu restauracyjnym. Z czego bierze się zainteresowanie kuchnią roślinną i jaka jest jej przyszłość?
Â
Bez mięsa, a ze smakiem – trendy kulinarne
Okazuje się, że dieta roślinna ma swój początek już w starożytnej Grecji, ale od kilkunastu lat przeżywa swój absolutny renesans. W popularyzację wegetarianizmu i weganizmu aktywnie włącza się wiele gwiazd, celebrytów i influencerów, którzy sami świecą przykładem! Należą do nich Edyta Górniak, Olga Frycz, Agnieszka Woźniak-Starak, Zosia Zborowska czy Areta Szpura. To grono poszerza się coraz bardziej, co spowodowało, że w 2019 roku wegetarianizm wymieniany jest jako jeden z 10 najważniejszych trendów!
Jak to siÄ™ staÅ‚o, że coÅ›, co kilka lat temu budziÅ‚o drwiÄ…cy uÅ›miech, staÅ‚o siÄ™ tak ważne? SkÅ‚ada siÄ™ na to wiele czynników. Do osób, które nie jedzÄ… produktów miÄ™snych ze wzglÄ™dów etycznych, dołączajÄ… fleksitarianie, czyli ci, którzy ograniczajÄ… ilość spożywanego miÄ™sa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. Aż 43% Polaków deklaruje, że nie je w ogóle lub stara siÄ™ ograniczać jedzenie miÄ™sa[2]. Z badaÅ„ firmy FRoSTA[3] wynika zaÅ›, że aż 45,1% z nas ma w swoim gronie osoby na diecie roÅ›linnej. Dzieje siÄ™ tak, gdyż jesteÅ›my coraz bardziej Å›wiadomymi konsumentami. Interesuje nas nie tylko smak tego, co jemy, ale też to, jaki ma na nas wpÅ‚yw. Ostatnio także to, jaki ma wpÅ‚yw na kondycjÄ™ planety. Jak podaje Fundacja „Nasza Ziemiaâ€[4] wyprodukowanie 1 kg woÅ‚owiny pochÅ‚ania aż 14 500 l wody. To bardzo dużo. Dla porównania, na wyprodukowanie 1 kg saÅ‚aty potrzeba 240 l wody.
Wegetariańska oferta od FRoSTY
Według Instytutu Żywności i Żywienia[5], to właśnie warzywa i owoce powinny być podstawą naszego menu i stanowić co najmniej połowę tego, co w ogóle jemy w trakcie dnia. Nic dziwnego, że poszerza się też oferta skierowana do tych, którzy preferują dietę opartą na roślinnych składnikach. FRoSTA, proponuje gotowe dania, bez dodatków do żywności. W zamrażarkach czekają pikantne Chili con Quinoa, Wok mango curry czy Warzywne curry z batatami. Ich przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. Na www.frosta.pl można znaleźć kompletne informacje o składnikach, ich pochodzeniu i wartościach odżywczych tych mrożonek.
Źródła:
[1]Badanie przeprowadzone przez badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
[2]Raport „Fleksitarianie nadchodzÄ…â€.  Badanie zrealizowane przez agencjÄ™ IQS przy użyciu platformy badawczej analizy treÅ›ci netdive. SiÅ‚a zjawisk, motywacji i barier – badanie CAWI, N=500
[3]Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
[4]Źródło: http://naszaziemia.pl/wiedza/woda-kropla-do-kropli/oszczedzajmy-wode-nie-marnujmy-wody/
[5]Źródło: https://ncez.pl/upload/piramida-dla-doroslych-opis866.pdf
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE