Wiadomości branżowe

Katarzyna Bosacka: Bez problemu można przyrządzić obiad za mniej niż 5 zł na osobę. Trzeba gotować jak najprościej – z trzech–czterech składników

Od roku na swoim kanale EkoBosacka na YouTubie dziennikarka publikuje przepisy na posiÅ‚ki za mniej niż 5 zÅ‚ na osobÄ™. Poszczególne odcinki cieszÄ… siÄ™ dużą popularnoÅ›ciÄ…, stÄ…d też zrodziÅ‚ siÄ™ pomysÅ‚ na to, by zebrać wszystkie receptury

Od roku na swoim kanale EkoBosacka na YouTubie dziennikarka publikuje przepisy na posiÅ‚ki za mniej niż 5 zÅ‚ na osobÄ™. Poszczególne odcinki cieszÄ… siÄ™ dużą popularnoÅ›ciÄ…, stÄ…d też zrodziÅ‚ siÄ™ pomysÅ‚ na to, by zebrać wszystkie receptury w jednej książce. Katarzyna Bosacka przekonuje i udowadnia, że takie dania wcale nie muszÄ… być nudne ani mniej smaczne, a wrÄ™cz przeciwnie. Można gotować różnorodnie i tanio, trzeba tylko wiedzieć jak. Publikacja „Obiad za mniej niż pięć zÅ‚otych na osobÄ™” ma być drogowskazem kulinarnym w czasach drożyzny.

Zupa orzechowa, jagodowe leniwe, pierogi lwowskie, aromatyczne curry, koreaÅ„ski makaron ze smażonym ogórkiem i sezamem czy spaghetti à la vodka to tylko kilka przykÅ‚adów ze 100 przepisów opracowanych przez KatarzynÄ™ BosackÄ… specjalnie na potrzeby tej książki. Dziennikarka sama spÄ™dza w kuchni sporo czasu i doskonale wie, jak uÅ‚atwiać sobie życie.

– Ja po prostu jestem matkÄ… nieustannie karmiÄ…cÄ…. Mamy czwórkÄ™ dzieci, czyli jest nas szeÅ›cioro, a nawet siedmioro, bo jeszcze jest nasz bardzo wybredny pies, który też byle czego do pyska nie weźmie, i wÅ‚aÅ›nie takÄ… dużą rodzinÄ™ trzeba wyżywić, a w dzisiejszych czasach jest to spore wyzwanie, żeby to byÅ‚o jeszcze smaczne, zdrowe i przede wszystkim ekonomiczne. JeÅ›li liczymy 5 zÅ‚ na osobÄ™, to na sześć osób budżet obiadowy wynosi 30 zÅ‚. I naprawdÄ™ można siÄ™ w tym zmieÅ›cić, pod warunkiem że bÄ™dziemy gotować prosto – mówi agencji Newseria Lifestyle Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka radzi wiÄ™c, by już podczas zakupów spożywczych dokonywać przemyÅ›lanych wyborów. Ważne jest, by podstawÄ… menu byÅ‚y produkty dobrej jakoÅ›ci, jeÅ›li to możliwe – sezonowe i od lokalnych dostawców, ale w rozsÄ…dnej cenie. Bo jeżeli w tych trudnych czasach chcemy nieco zaoszczÄ™dzić, to na razie lepiej zrezygnować z wyszukanych smakoÅ‚yków.

A to już wiesz?  Globalna pozycja wÄ™gla nie jest zagrożona w najbliższych latach. Popyt napÄ™dzajÄ… paÅ„stwa azjatyckie, głównie Chiny i Indie

– Nie wodorosty z wyspy Okinawa suszone w japoÅ„skim sÅ‚oÅ„cu, nie sól himalajska za 150 zÅ‚ za kilogram, tylko to, co mamy teraz najpiÄ™kniejszego. Jest dynia, sÄ… warzywa korzeniowe, do tego niewielka ilość miÄ™sa, bo miÄ™so jest drogie, ale można sobie poradzić, trzeba tylko wiedzieć jak i trzeba znać sprawdzone przepisy. Namawiam do tego, żebyÅ›my gotowali jak najproÅ›ciej, czyli z trzech, czterech, góra piÄ™ciu skÅ‚adników, i wykorzystywali to, co jest wokóÅ‚ nas, co możemy zebrać, np. grzyby czy czarny bez. SÄ… też jeszcze mirabelki, z których można zrobić Å›wietne konfitury. Takich możliwoÅ›ci jest bardzo dużo – mówi.

Katarzyna Bosacka w sezonie stara siÄ™ pozyskiwać owoce i warzywa, które wykorzystuje na wiele sposobów. Ostatnio na przykÅ‚ad przerobiÅ‚a ponad 200 kg Å›liwek, które dostaÅ‚a od przyjacióÅ‚ki. UdaÅ‚o siÄ™ zrobić z nich zapasy na wiele okazji.

– Najprostszym możliwym sposobem jest to, żeby je wypestkować i po prostu zamrozić, a potem używać do miÄ™s, deserów czy ciast. Możemy je też wrzucić do dużych, wyparzonych sÅ‚oików, bez pestek, jedna poÅ‚ówka za drugÄ…, dość ciasno, później dodajemy Å‚yżkÄ™ cukru, który jest naturalnym konserwantem, zamykamy taki sÅ‚oik i pasteryzujemy – albo w garnku z wodÄ…, albo w piekarniku, w temperaturze 100, 120 stopni. Jest też trzeci sposób, bardzo nowoczesny – pasteryzowanie sÅ‚oików w zmywarce, w nocy, kiedy mamy tani prÄ…d i wrzucamy program o najwyższej temperaturze – tÅ‚umaczy.

Dziennikarka zauważa, że Polacy coraz częściej szukajÄ… przepisów na proste, tanie, a zarazem smaczne dania. Dużą popularnoÅ›ciÄ… cieszÄ… siÄ™ również produkty nieco podobne w smaku do tych popularnych i ulubionych, ale za dużo niższÄ… cenÄ™.

– ChÄ™tnie wracamy teraz do taÅ„szych zamienników i bÄ™dziemy mieć coraz wiÄ™cej takich propozycji, takiego tombaku zamiast zÅ‚ota. MogÄ™ podać jeden znamienny przykÅ‚ad – w tej chwili aż o 15 proc. spadÅ‚a sprzedaż masÅ‚a. Coraz częściej siÄ™gamy po margarynÄ™, która w ostatnich latach nie miaÅ‚a zbyt dobrej prasy i byÅ‚a przez Polaków niechÄ™tnie wykorzystywana nawet w kuchni – tÅ‚umaczy Katarzyna Bosacka.

A to już wiesz?  Część urlopu rodzicielskiego bÄ™dzie zarezerwowana tylko dla ojców. Może ich zniechÄ™cić zbyt niski zasiÅ‚ek

W książce „Obiad za mniej niż pięć zÅ‚otych na osobÄ™” coÅ› dla siebie znajdÄ… zarówno miÄ™sożercy, jak i wegetarianie, a nawet weganie – wystarczy nieznacznie zmodyfikować przepisy. Autorka dzieli siÄ™ również setkÄ… porad, jak kupować i jak gotować taniej. 

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy