Dziennikarka przekonuje, ze nieumiejetne grillowanie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. W swoich programach niejednokrotnie udowadniala juz, ze wdychanie dymu i spalin z grilla zwieksza ryzyko powstania chor?b nowotworowych. Dodatkowo naukowcy alarmuja, ze 200 gram?w kielbasy przyrzadzonej na tradycyjnym grillu weglowym dostarcza nam 100 razy wiecej szkodliwego benzo(a)pirenu niz 20 wypalonych papieros?w. Tego typu urzadzenia szkodza zar?wno na etapie rozpalania, jak i przyrzadzania zywnosci.
Az 80 proc. Polak?w przyznaje, ze lubi grillowac. Na ruszt najczesciej trafiaja kielbasy, kaszanki, hamburgery i ociekajace marynata kark?wki. Grillujemy chetnie, bo uwielbiamy smak dobrze przypieczonego miesa, a sam spos?b przygotowywania potraw na swiezym powietrzu uznajemy za swietny relaks w gronie rodziny czy znajomych. Czesto jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, ze to, co przyjemne i dobre, jednoczesnie moze byc dla nas trujace.
– Za chwile zaczyna nam sie za chwile sezon grillowy, juz nie wspomne o grillowaniu na balkonie, ale nawet grillowanie w malych ogr?dkach, kiedy ten caly dym leci na gosci, to tez nie jest dobry pomysl – m?wi agencji Newseria Lifestyle Katarzyna Bosacka, dziennikarka.
Wazne jest wiec odpowiednie umiejscowienie grilla, czyli nie tuz obok stolika, przy kt?rym siedza goscie czy foteli wypoczynkowych. Nie bez znaczenia jest r?wniez rodzaj urzadzenia. Specjalisci stanowczo odradzaja modele, w kt?rych opalem jest brykiet z wegla drzewnego. Podczas przygotowywania jedzenia na grillu weglowym stwierdzono bowiem obecnosc 13 z 16 szkodliwych rakotw?rczych substancji. Bosacka wyjasnia, ze potraw nie nalezy takze piec zbyt dlugo, poniewaz zrobia sie suche, ciezkostrawne i straca wiele substancji odzywczych.
– Znam takich, kt?rzy w ten spos?b jedza, ze kotlet mielony musi byc spalony jak po prostu czarnosk?ry czlowiek – totalnie zapieczony, a jesli sie smazy frytki, to rzeczywiscie na bogato i bekon tak na czarno. To nie jest dobry pomysl, dlatego ze tam sa substancje, kt?re sa ewidentnie rakotw?rcze. Wiec ten akryloamid, te weglowodory aromatyczne, kt?re tam powstaja tez maja wplyw na nas – m?wi Katarzyna Bosacka.
Czesto popelnianym bledem jest nieodpowiednie rozpalanie grilla. Niekt?rym zdarza sie wrzucac do ognia wszystko, co im wpadnie w rece. Nie jest to dobra praktyka, poniewaz trzeba pamietac o tym, ze wszystko, co w oparach – wedruje do naszych potraw. Grill najlepiej przygotowac przy uzyciu rozpalek wyprodukowanych z drzew lisciastych. Zdecydowanie powinno sie unikac sztucznych, chemicznych produkt?w, poniewaz sa one zr?dlem szkodliwych substancji i moga niekorzystnie wplywac na smak jedzenia i tym samym na nasze zdrowie.
– Musimy sie zaczac zastanawiac, bo co prawda my, Polacy, nie umieramy przede wszystkim na nowotwory. Zab?jca numer jeden sa choroby dieto zalezne – cukrzyca, miazdzyca, nadcisnienie, czyli te, kt?re zaleza w duzej mierze od talerza. Ale numer dwa to sa nowotwory i trzeba sie zaczac zastanawiac, skad one sie biora. Oczywiscie tez z trybu zycia – m?wi Katarzyna Bosacka.