Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Kulinarne inspiracje na karnawał

Kulinarne inspiracje na karnawał
Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski - to najprostszy przepis na idealny karnawałowy

Data publikacji: 2019-01-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kulinarne inspiracje na karnawał
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywajÄ… swój wielki renesans, a szczególnie czÄ™sto organizujemy je w karnawale. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiajÄ…ce koktajle i oryginalne przekÄ…ski – to najprostszy przepis na idealny karnawaÅ‚owy wieczór.

Kulinarne inspiracje na karnawał Styl życia, LIFESTYLE - Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski - to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.

Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.

Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.

Salamitki i mini snacki w tempurze

– 1 opakowanie salamitek pleÅ›niowych Sokołów

– 1 opakowanie Mini snacków wÄ™dzonych Sokołów

– 50 g mÄ…ki pszennej

– 50 g mÄ…ki kukurydzianej lub ziemniaczanej

– woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

– 1 jajko

– olej do smażenia

– sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki

– warzywa – brokuÅ‚y, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki

– sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny

 

Sposób przygotowania:

Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.

A to już wiesz?  Aktywny koniec lata w mieÅ›cie

Finezyjna kanapka – prawdziwym „must have” w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.

Składniki:

– 1 opakowanie Salami chips Sokołów

– 3 sucharki

– 1 nieduże awokado (1 Å‚yżka soku z cytryny, 1 zÄ…bek czosnku, mielone pÅ‚atki chili, sól himalajska)

– 2 Å‚yżki kukurydzy konserwowej

– 1/3 papryki czerwonej

– 5 podgrzybków marynowanych

– 1 garść listków pietruszki ozdobnej

– kilka kropli oleju lnianego

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.

Arancini – w kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.

Arancini z pasty warzywnej z kabanosami

– 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów

– 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobre”

– 2 szalotki

– buÅ‚ka tarta

– 1 rozmÄ…cone jajko

– natka pietruszki

– olej do smażenia

Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre” przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.

A to już wiesz?  Krakowianin z tytuÅ‚em Vergnano Best Barista 2018

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Kulinarne inspiracje na karnawał Styl życia, LIFESTYLE - Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywają swój wielki renesans, a szczególnie często organizujemy je w karnawale. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiające koktajle i oryginalne przekąski - to najprostszy przepis na idealny karnawałowy wieczór.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy