Data publikacji: 2019-01-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kulinarne inspiracje na karnawał
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Domowe spotkania z przyjaciółmi przeżywajÄ… swój wielki renesans, a szczególnie czÄ™sto organizujemy je w karnawale. Grono najbliższych, dobra muzyka, orzeźwiajÄ…ce koktajle i oryginalne przekÄ…ski – to najprostszy przepis na idealny karnawaÅ‚owy wieczór.
Jakie pozycje sprawdzą się najlepiej w karnawałowym menu? Z pewnością te, które można przygotować szybko i prosto, łatwe w serwowaniu i efektownie prezentujące się na stole. Najbardziej popularne są różne formy przekąsek – warto jednak zaskoczyć gości, a tradycyjne koreczki czy kanapki zastąpić bardziej oryginalnymi propozycjami kulinarnymi. Najważniejsze jednak, by ich przygotowanie nie oznaczało długich godzin spędzonych w kuchni.
Przekąski mięsne w tempurze – w tempurze można przygotować dowolne składniki. W ten sposób często podawane są ryby i owoce morza, jednak doskonale smakować będą również przekąski mięsne. Danie można urozmaicić, przekładając przekąski mięsne usmażonymi krótko w chrupiącym cieście warzywami, np. papryką, rzodkiewką, brokułem, cebulą czy pieczarkami.
Salamitki i mini snacki w tempurze
– 1 opakowanie salamitek pleÅ›niowych Sokołów
– 1 opakowanie Mini snacków wÄ™dzonych Sokołów
– 50 g mÄ…ki pszennej
– 50 g mÄ…ki kukurydzianej lub ziemniaczanej
– woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
– 1 jajko
– olej do smażenia
– sól, pieprz, 2 szczypty ostrej papryki
– warzywa – brokuÅ‚y, cebula, papryka, pieczarki, rzodkiewki
– sos sÅ‚odko-kwaÅ›ny
Â
Sposób przygotowania:
Tempura: Mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszać z mąka pszenną. Dodać jajko, zimną wodę, szczyptę soli, papryki i pieprz. Energicznie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
W dużym garnku rozgrzać olej. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie przekąski mięsne i małe kawałki warzyw. Całość zanurzyć w tempurze, a następnie smażyć ok. 2 min. w gorącym tłuszczu, do uzyskania złotego koloru. Przekąski ostrożnie wyjąć i odłożyć na papierowy ręcznik w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Finezyjna kanapka – prawdziwym „must have†w imprezowym menu są z pewnością sałatki. Sałatkę warto jednak zaserwować w oryginalny sposób – np. tworząc finezyjną kanapkę.
Składniki:
– 1 opakowanie Salami chips Sokołów
– 3 sucharki
– 1 nieduże awokado (1 Å‚yżka soku z cytryny, 1 zÄ…bek czosnku, mielone pÅ‚atki chili, sól himalajska)
– 2 Å‚yżki kukurydzy konserwowej
– 1/3 papryki czerwonej
– 5 podgrzybków marynowanych
– 1 garść listków pietruszki ozdobnej
– kilka kropli oleju lnianego
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ i rozgnieść go dokładnie widelcem na gładką pastę. Skropić cytryną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz mielone płatki chili. Całość dokładnie wymieszać. Salami Chips pokroić w paseczki. Podgrzybki wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. W miseczce połączyć Salami Chips, paprykę, odcedzoną kukurydzę, grzybki, pietruszkę oraz dodać kilka kropli oleju lnianego. Sucharki pokryć pastą z awokado, a następnie nałożyć na nie zawartość miseczki.
Arancini – w kuchni sycylijskiej arancini przygotowywane są z ryżu i kryją w sobie smakowity farsz. Można je przygotować również w inny sposób – z pasty warzywnej, z dodatkiem kabanosów.
Arancini z pasty warzywnej z kabanosami
– 1 opakowanie Kabanosów polskich lub francuskich Sokołów
– 1 opakowanie dowolnej pasty warzywnej „Z gruntu dobreâ€
– 2 szalotki
– buÅ‚ka tarta
– 1 rozmÄ…cone jajko
– natka pietruszki
– olej do smażenia
Kabanosy i szalotki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Pastę warzywną „Z gruntu dobre†przełożyć do miski, dodać podsmażone kabanosy i wszystko dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane arancini smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu. Gdy kulki będą złoto-brązowe, ostrożnie je wyjąć i odłożyć na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE