Data publikacji: 2015-07-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kulinarne wakacje w mieście
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Lato to pora kojarząca się z odpoczynkiem, ale też zdobywaniem nowych doświadczeń. Również tych kulinarnych. Nie trzeba jednak daleko podróżować w poszukiwaniu nowych smaków. Można je również znaleźć w letnim menu lokalnych restauracji.

Lato to pora kojarząca się z odpoczynkiem, ale też zdobywaniem nowych doświadczeń. Również tych kulinarnych. Nie trzeba jednak daleko podróżować w poszukiwaniu nowych smaków. Można je również znaleźć w letnim menu lokalnych restauracji. Spędzając wakacje w mieście warto odkryć nowe lokale, których być może wcześniej nie było okazji odwiedzić. Do wyjścia z domu zachęcają zwłaszcza różnorodne festiwale kulinarne.
Letnie karty daÅ„ restauracji kuszÄ… bogactwem smaków i kolorów. Szefowie kuchni chÄ™tnie siÄ™gajÄ… po Å›wieże, sezonowe produkty. W menu królujÄ… lekkie i orzeźwiajÄ…ce dania na bazie soczystych owoców i mÅ‚odych warzyw. To wÅ‚aÅ›nie wakacyjnym smakom poÅ›wiÄ™cona jest pierwsza odsÅ‚ona festiwalu kulinarnego Culinary Fest we WrocÅ‚awiu pod tytuÅ‚em „Esencja lataâ€, który rozpocznie siÄ™ 27 lipca. To okazja, by za niewielkie pieniÄ…dze spróbować menu degustacyjnego w lokalnych restauracjach i w peÅ‚ni cieszyć siÄ™ kulinarnymi urokami lata.
Â
– NadszedÅ‚ najlepszy sezon w roku, zarówno dla restauratorów, jak i wszystkich pasjonatów kulinariów, obfitujÄ…cy w mÅ‚ode, pachnÄ…ce warzywa: szparagi, bób, groszek czy rabarbar, ale również pojawiajÄ…ce siÄ™ pierwsze soczyste owoce: truskawki, czereÅ›nie, maliny. Lato to także czas na aromatyczne, Å›wieże zioÅ‚a, które nierzadko stanowiÄ… o charakterze dania – mówi Mariusz Kozak, szef kuchni wrocÅ‚awskiej restauracji Food Art Gallery, biorÄ…cej również udziaÅ‚ w festiwalu. – GoÅ›cie odwiedzajÄ…cy naszÄ… restauracjÄ™ podczas Culinary Fest bÄ™dÄ… mogli skosztować consomme z pomidorów malinowych oraz glazurowanej w miodzie piersi kaczki Barbarie.
Poza festiwalem, w letniej karcie dań Food Art Gallery można znaleźć również wiele innych propozycji. W upalne dni idealnie sprawdzi się chłodnik z arbuza z mozzarellą i miętą, mus jogurtowy z biszkoptem z pistacji, truskawkami, białą czekoladą i sorbetem truskawkowym czy orzeźwiające parfait cytrynowe z granitą tymiankową. Oczywiście w menu nie mogło również zabraknąć domowych lodów i sorbetów. Restauracja otrzymała certyfikat programu MENU BEZ GLUTENU, dlatego też większość dań i deserów w karcie jest dostępne również w wersji bezglutenowej.
Wakacyjnych wrażeÅ„ nie zabraknie również podczas poÅ›wiÄ™conego winom spotkania z cyklu „Wieczór z Sommelieremâ€, które odbÄ™dzie siÄ™ w piÄ…tek, 31 lipca o godz. 19:00. Za sprawÄ… selekcji win z regionu Chianti, goÅ›cie bÄ™dÄ… mogli poczuć siÄ™ przez chwilÄ™ niczym na urlopie w sÅ‚onecznej Toskanii. Wydarzenie uÅ›wietni dodatkowo kompozycja daÅ„ przygotowana specjalnie na tÄ™ okazjÄ™ przez szefa kuchni Mariusza Kozaka. Partnerem wieczoru jest Vini e Affini.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE