Data publikacji: 2018-05-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Marcin Popielarz w pierwszej trójce konkursu SPYC 2018.
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Yasuhiro Fujio reprezentujący Japonię zwycięzcą S.Pellegrino Young Chef 2018. Polska na podium światowego konkursu kulinarnego!

Jedna z najbardziej ekscytujÄ…cych kulinarnych rywalizacji za nami! W miniony weekend 21 wybitnych mÅ‚odych szefów kuchni rywalizowaÅ‚o podczas finaÅ‚u konkursu S.Pellegrino Young Chef 2018 w Mediolanie. Najlepszy okazaÅ‚ siÄ™ Yasuhiro Fujio z Osaki, który zachwyciÅ‚ jury daniem „Across the Seaâ€. ReprezentujÄ…cy PolskÄ™, Marcin Popielarz, szef kuchni restauracji BiaÅ‚y Królik w Gdyni, znalazÅ‚ siÄ™ w pierwszej trójce!
Yasuhiro Fujio, tegoroczny zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2018, dołącza do Marka Moriartiego (2015) i Mitcha Lienharda (2016), laureatów poprzednich edycji tego prestiżowego konkursu.  Jego danie wzbudziło zachwyt jury, które w ocenie zwracało szczególną uwagę na 5 złotych zasad finedining: produkt, (jakość i pochodzenie), umiejętności (fach i doświadczenie), talent (kreatywność i wyczucie), piękno (aranżacja i podanie potrawy) oraz przekaz, jaki ma płynąć z zaprezentowanego dania. Yasuhiro Fujio, dzięki zwycięstwu, będzie kształtował przyszłość gastronomii. „Jestem trochę zestresowany. Tytuł najlepszego młodego szefa kuchni S.Pellegrino Young Chef 2018, zobowiązuje do jeszcze cięższej pracy niż dotychczas, pokazania wybitnej kuchni i zadbania, by goście wychodzący z mojej restauracji byli zawsze zadowoleni†– komentuje reprezentujący Japonię Yasuhiro Fujio.
Siedmioosobowe jury, w którego skÅ‚ad wchodzili jedni z najlepszych szefów kuchni na Å›wiecie (Virgilio MartÃnez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana RoÅ¡ i Paul Pairet), najwyżej oceniÅ‚o danie JapoÅ„czyka: zostaÅ‚y w nim wykorzystane tradycyjne japoÅ„skie skÅ‚adniki, przygotowane wg francuskich technik gotowania. Tym samym potrawa w peÅ‚ni oddaÅ‚a charakter mÅ‚odego szefa, wykorzystujÄ…c najlepsze elementy kuchni azjatyckiej i wzbogacajÄ…c je domieszkÄ… nowoczesnoÅ›ci.  Wszyscy czÅ‚onkowie jury jednogÅ‚oÅ›nie stwierdzili, że tegoroczny poziom przygotowanych daÅ„ byÅ‚ wyjÄ…tkowo wysoki, a kucharze z najlepszej trójki wykazali siÄ™ wybitnymi umiejÄ™tnoÅ›ciami w łączeniu smaków, tekstur i technik gotowania.
Reprezentujący Polskę Marcin Popielarz, szef kuchni w restauracji Biały Królik w Gdyni, przygotował halibuta marynowanego w stylu rybackim, podanego z chrzanem, ogórkiem i sosem z kalarepy i koperku. Mentorem polskiego szefa był Wojciech Modest Amaro, zdobywca pierwszej gwiazdki Michellin w Polsce. Miejsce reprezerntanta Polski w pierwszej trójce S.Pellegrino Young Chef 2018 to ogormny sukces i wyróżnienie dla rodzimej gastronomii.
„Kilka lat temu zastanawialiśmy się, w jaki sposób możemy przełożyć pasję do gastronomii na nasze działania, chcieliśmy pokazać, że warto wzbić się na najwyższy poziom kulinarny. Teraz, po zakończeniu trzeciej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef, możemy stwierdzić, że wspieramy młodych szefów kuchni w ich dążeniu do perfekcji, w rozwijaniu ich pasji oraz szlifowaniu wiedzy. Najlepszą rzeczą, jaką możemy dać gastronomii, to wspieranie talentu i pasji młodych szefów, którzy będą zmieniać światową gastronomię.†– komentuje Federico Sarzi Braga, CEO Sanpellegrino Group.
Tegoroczna edycja S.Pellegrino Young Chef byÅ‚a wyjÄ…tkowa ze wzglÄ™du na dodatkowe wyróżnienia. 21 mentorów mÅ‚odych szefów kuchni przyznaÅ‚o nagrodÄ™ „Smak AutentycznoÅ›ci Acqua Pannaâ€. OtrzymaÅ‚ jÄ… również Yasuhiro Fujio, który w swoim daniu w peÅ‚ni oddaÅ‚ smak i kulturÄ™ regionu, z którego pochodzi. Dodatkowo 30 000 użytkowników Fine Dining Lovers oraz miÅ‚oÅ›ników dobrej kuchni doceniÅ‚o Elizabeth Puquio Landeo, przyznajÄ…c jej tytuÅ‚ zwyciÄ™zcy w kategorii „People Choice Awardâ€.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE