Data publikacji: 2020-05-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Masz dość chleba i bułek? Prezentujemy 3 pyszne zamienniki pieczywa
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Polacy nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić, dlatego przedstawiamy alternatywne pomysły dla kanapek.
Polacy spożywają coraz mniej pieczywa, ale wciąż nie wyobrażają sobie życia bez kanapek. Jemy je na śniadanie, zabieramy do pracy, dajemy dziecku do szkoły czy serwujemy jako przystawkę podczas spotkań towarzyskich. Nic dziwnego – jeśli odpowiednio dobierzemy ich składniki możemy szybko przyrządzić smaczny i pełnowartościowy posiłek. Niestety, nawet największy przysmak jedzony zbyt często może się znudzić, dlatego przedstawiamy alternatywne pomysły dla kanapek.
Â
BuÅ‚ka z szynkÄ…, tost z dżemem czy kromka chleba z serem i pomidorem to proste sposoby na zaspokojenie gÅ‚odu, ale niekoniecznie satysfakcjonujÄ…ce rozwiÄ…zania dla naszych kubków smakowych. OczywiÅ›cie, wystarczy dodać odrobinÄ™ warzyw, kieÅ‚ków czy sosu, a kanapka nabiera lepszego smaku. Co jednak zrobić, gdy znudziÅ‚a nam siÄ™ standardowa „bazaâ€, czyli pieczywo? Warto skorzystać z wiÄ™kszej dostÄ™pnoÅ›ci produktów, którÄ… zapewnia nam wiosna, zainspirować siÄ™ poniższymi propozycjami i rozpocząć eksperymentowanie w kuchni.
Â
Meksykański placek na polskim stole
W kuchni meksykaÅ„skiej czÄ™sto jako zamiennik pieczywa stosuje siÄ™ tortille – okrÄ…gÅ‚e, cienkie placki z mÄ…ki pszennej lub kukurydzianej, w które zawijane sÄ… różne skÅ‚adniki. PrzygotowujÄ…c tortille do nadziewania podgrzejmy je najpierw na suchej patelni – wtedy wydobÄ™dziemy peÅ‚niÄ™ ich smaku i sprawimy, że stanÄ… siÄ™ bardziej elastyczne, co uÅ‚atwi zwijanie. JednÄ… z najpopularniejszych potraw wykorzystujÄ…cych tortille jest burrito, czyli placek wypeÅ‚niony farszem z miÄ™sa mielonego, ryżu i warzyw. Takie danie wspaniale sprawdzi siÄ™ jako lunch do pracy, natomiast w wersji Å›niadaniowej warto przygotować wrapa z jajecznicÄ… – dodajemy do niego szynkÄ™, plaster sera, liÅ›cie Å›wieżego szpinaku i pomidorki koktajlowe. Placki można także wykorzystać do przygotowania roladek (np. z serkiem Å›mietankowym i wÄ™dzonym Å‚ososiem), które po zwiniÄ™ciu kroimy na kawaÅ‚ki. Tortille idealnie sprawdzÄ… siÄ™ również jako „jadalny pojemnikâ€, w którego spakujemy ulubionÄ… saÅ‚atkÄ™. JeÅ›li zdecydujemy siÄ™ na samodzielne przygotowanie samej tortilli, od razu po ich usmażeniu przełóżmy je na wilgotnÄ… Å›ciereczkÄ™, a nastÄ™pnie zwiÅ„my w rulon i zabezpieczmy foliÄ….
Â
Ptysie nie tylko na słodko
Wyroby z ciasta parzonego zazwyczaj kojarzą nam się z deserami – eklerami oblanymi ciemną czekoladą czy karpatką z budyniowym kremem. Tymczasem jest to ciasto uniwersalne – nie jest ani słodkie, ani słone, dlatego w zależności od rodzaju farszu decydujemy o jego charakterze. Jako alternatywa dla kanapek najlepiej sprawdzą się wyrabiane z ciasta parzonego ptysie, które przecięte na pół swoim wyglądem przypominają małe bułeczki.
Â
– Przygotowanie ciasta parzonego, a następnie zrobienie z niego idealnych ptysi wymaga pewnej wprawy. Na szczęście w sklepach można znaleźć gotowe produkty z dobrym, prostym składem, które możemy wypełnić wedle uznania w domu. Ptysie są puste w środku, dlatego zaleca się faszerowanie ich różnego rodzaju pastami, kremami czy drobno krojonymi sałatkami. Ze względu na swój niewielki rozmiar idealnie sprawdzą się zarówno jako przekąska typu finger food podczas przyjęcia, jak i część drugiego śniadania naszych pociech. W wersji dla dzieci warto spróbować przemycić dodatkową porcję warzyw np.: w nadzieniu serowo-brokułowym. Jako pasta na słodko świetnie smakuje twarożek wymieszany z miodem i orzechami. Dla dorosłych możemy przygotować wariację na temat włoskiej bruschetty i wypełnić ptysie pomidorami z bazylią i oliwą – komentuje Marzena Stokwisz z firmy Brześć.
Â
Warzywa zamiast chleba
Niektórzy rezygnują z jedzenia pieczywa z powodu nietolerancji pokarmowych czy obawy przed przybraniem zbędnych kilogramów. To właśnie tym osobom poleca się zamienić klasyczne wypieki na warzywa. Na przykład w burgerze zamiast brioszki używamy liści sałaty, a w zapiekance ser i pieczarki wykładamy na przeciętą na pół cukinię, a nie bagietkę. W taki sposób dostarczamy naszemu organizmowi nie tylko dodatkowe witaminy, ale również mniejszą ilość kalorii niż w przypadku klasycznych kanapek czy fast foodów. Ciekawym rozwiązaniem jest też chleb warzywny, który zawiera błonnik i można do niego dodać resztki warzyw z obiadu, jak gotowana marchewka czy puree ziemniaczane.
Zrównoważona i odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego stylu życia, a pieczywo może być jego elementem. Poszukiwanie alternatywy dla kanapek jest nie tylko świetną zabawą, ale też smacznym sposobem na urozmaicenie naszego menu.
Â
Spółka Brześć istnieje od 1984 roku. Rodzinna firma z Brześcia Kujawskiego specjalizuje się w tradycyjnych, opartych na domowych recepturach, wyrobach cukierniczych. Więcej informacji na temat Firmy można znaleźć na stronie www.brzesc.pl.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE