Data publikacji: 2016-10-17
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Nie marnuj jedzenia – to takie proste.
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności. W tym roku po raz kolejny do akcji edukacyjnej prowadzonej przez Banki Żywności włączyła się Akademia Kulinarna Whirlpool na czele z jej szefem, Marco Ghia.
Paradoksem naszych czasów jest fakt, że z jednej strony bezrefleksyjnie wyrzucamy jedzenie do kosza, podczas gdy inni żyją na granicy skrajnego ubóstwa. A wystarczy odrobina wiedzy i dobrych chęci, by ten problem zminimalizować.
Dobre nawyki wynosimy z domu i to tu ksztaÅ‚tujemy nasze życiowe postawy, szczególnie w kwestii podejÅ›cia do jedzenia. Co do tego zgodni sÄ… wszyscy, którzy wziÄ™li udziaÅ‚ w tegorocznej odsÅ‚onie akcji „Nie marnuj jedzeniaâ€. Aby nagÅ‚oÅ›nić problem, Marco Ghia zaprosiÅ‚ do wspólnego gotowania kilka znanych osób, które podzieliÅ‚y siÄ™ swoimi uwagami i radami dotyczÄ…cymi planowania zakupów, przechowywania i kreatywnego wykorzystania resztek jedzenia. W gronie gwiazd, które zadeklarowaÅ‚y wsparcie dla projektu, znaleźli siÄ™: pani Prezydentowa Jolanta KwaÅ›niewska, Stefano Terrazzino (tancerz), Kamila SzczawiÅ„ska (modelka), aktorzy Magdalena Lamparska i Maciej Stuhr, projektanci mody duet Bizuu i MichaÅ‚ Szulc, a także bloger modowy Ekskluzywny Menel oraz bloger kulinarny Bartek Kieżun (Krakowski Makaroniarz).
Z badaÅ„ CBOS „Deklaracje Polaków dotyczÄ…ce marnowania żywnoÅ›ci†wynika, że wyrzucanie żywnoÅ›ci zdarza siÄ™ częściej osobom lepiej usytuowanym oraz zajmujÄ…cym wysokie stanowiska. Z oczywistych powodów takie sytuacje w dużo mniejszym stopniu dotyczÄ… osób starszych i o niższym poziomie dochodów. Gwiazdy uważajÄ…, że szczególnie w zamożnych domach należy uczyć wÅ‚asne dzieci szacunku do jedzenia i uÅ›wiadamiać im, że inne rodziny muszÄ… ciężej pracować na przysÅ‚owiowy kawaÅ‚ek chleba. To autentyczne gotowanie z misjÄ…. Â
Planowanie zakupów
Zuzanna Wachowiak i Blanka Jordan, czyli duet Bizuu, nawyk mądrego gospodarowania wyniosły
z domu. Mama nauczyła je świetnie planować i robić przemyślane zakupy. Nigdy nie idą do sklepu głodne, a od wszelkich promocji trzymają się z dala, wiedząc, jak łatwo paść ofiarą sprytnego komunikatu reklamowego. W rodzinnym domu Stefano Terrazzino na Sycylii o porządek w spiżarni dbała mama i babcia. Nigdy nic się nie marnowało. Stefano trzyma się tej zasady do dziś. Prowadząc intensywny tryb życia i często wyjeżdżając, robi skromne zakupy i bardzo dokładnie je planuje.
Porcjowanie i mrożenie
MistrzyniÄ… w tym fachu jest niewÄ…tpliwie Magdalena Lamparska. Aktorka przyznaÅ‚a, że raz w tygodniu przygotowuje dużą porcjÄ™ jedzenia, którÄ… nastÄ™pnie w różnych wersjach je przez caÅ‚y tydzieÅ„. W jej lodówce królujÄ… liczne pojemniki i pudeÅ‚eczka, których zawartość osobiÅ›cie przygotowuje i zabiera ze sobÄ… na plan. Gdy kupi za dużo chleba, jeszcze tego samego dnia część porcjuje i mrozi, by przedÅ‚użyć jego Å›wieżość. Â
RozsÄ…dne zakupy
Z najnowszego raportu Banków Å»ywnoÅ›ci wynika, że tylko co drugi Polak sprawdza termin przydatnoÅ›ci produktu do spożycia, co w efekcie sprawia, że 38% badanych go przegapia, a 15% badanych po prostu robi zbyt duże zakupy i nie nadąża ich skonsumować. Dlatego Maciej Stuhr namawia, byÅ›my kupowali dokÅ‚adnie tyle, ile naprawdÄ™ chcemy zjeść. A jeÅ›li nie wykorzystaliÅ›my warzyw i owoców w ich najlepszym momencie, zawsze możemy przygotować pyszny i zdrowy koktajl. Zmiksowane, nieco przywiÄ™dÅ‚e owoce i warzywa nadal smakujÄ… doskonale i nie tracÄ… wartoÅ›ci odżywczych. Natomiast byÅ‚a Pierwsza Dama radzi, by zawsze chodzić na zakupy z listÄ….Â
Kreatywne wykorzystanie
W domu Kamili Szczawińskiej królują owoce, warzywa i zupy kremy. Nikt nie patrzy podejrzliwie na sczerniałego banana, a ochoczo wrzuca go do blendera, wyczarowując wspaniały koktajl. Niezbyt świeże i mało chrupiące jabłka lądują w sokowirówce, która wyciska pyszny sok. Ekskluzywny Menel proponuje modę na nie marnowanie jedzenia i zachęca, by kupować z głową. A jeśli nie wiemy, co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu, podsuwa pomysł ze swojego rodzinnego domu na placki. Podane z gęstą śmietaną i konfiturą smakują znakomicie. Krakowski Makaroniarz ziemniaki przerabia na kopytka i chętnie dzieli się sprytnym pomysłem na uratowanie białego sera. Niezbyt ładnie pachnący twaróg kruszymy do miski, posypujemy sodą i przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Po 4-5 dniach zaczynamy go smażyć na maśle, dodajemy żółtka, jeszcze więcej masła, kminek i odstawiamy do wystygnięcia. Pycha. Natomiast Michał Szulc uwielbia kluski śląskie na słodko z bułką tartą i cynamonem, które przygotowuje oczywiście z ziemniaków – warzywa wszechobecnego w większości polskich gospodarstw domowych. Popisowym daniem z resztek, w wykonaniu Stefano Terrazzino, jest frittata di spaghetti, czyli omlet z makaronu. To proste i sycące danie idealne na wilczy głód.
Edukacja i porządek w lodówce
Tegoroczne wyniki badań potwierdzają, że coraz lepiej radzimy sobie z przechowywaniem żywności
i starannym wyborem produktów dobrej jakoÅ›ci, jednak Prezydentowa Jolanta KwaÅ›niewska uważa, że nadal jest dużo do zrobienia. Musimy ciÄ…gle trzymać rÄ™kÄ™ na pulsie i uczyć siÄ™, jak mÄ…drze kupować, mÄ…drze gotować i wykorzystywać resztki. To sÄ… realne oszczÄ™dnoÅ›ci w naszym domowym budżecie. Pani Prezydentowa, jako miÅ‚oÅ›niczka kuchni sezonowej, bazuje na warzywach z wÅ‚asnego ogródka, z których przygotowuje autorskie leczo. Nadmiar warzyw zamyka w sÅ‚oiczkach na zimÄ™. Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, przypomina również o tym, jak ważne jest utrzymanie porzÄ…dku w lodówce i szafkach. Segregujmy produkty wedÅ‚ug daty przydatnoÅ›ci do spożycia. Te z krótszÄ… umieszczamy w zasiÄ™gu rÄ™ki, te z dÅ‚uższÄ… w głębi lodówki czy szafki. I dodaje: Kwestia niemarnowania jedzenia dotyczy nas wszystkich. Musimy sobie uÅ›wiadomić, że dziÄ™ki prostym, ale konsekwentnym rozwiÄ…zaniom możemy mieć wpÅ‚yw na nasze Å›rodowisko, również spoÅ‚eczne, o domowym budżecie nie wspominajÄ…c. Nie bójmy siÄ™ eksperymentów. BÄ…dźmy kreatywni w kuchni.Â
Â
Więcej informacji na stronie www.bankizywnosci.pl
AkcjÄ™ edukacyjno-informacyjnÄ… objÄ…Å‚ patronatem serwis kulinarny www.ugotuj.to
Filmiki z gwiazdami dostępne są tu: https://goo.gl/5q5DCE
Â
Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
tel. Kom.: +48Â 601Â 289Â 115
Â
Federacja Polskich Banków Żywności
Maria Kowalewska
[email protected]
tel. kom.: +48 735 962Â 906Â
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE