Data publikacji: 2015-10-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pisco – winogronowy trunek z Chile
Kategoria: BIZNES, Kultura
W Warszawie odbyła się prezentacja niezwykłego alkoholu z Chile – Pisco. Tradycyjny chilijski trunek wkrótce będzie dostępny w Polsce na szerszą skalę. Uczestnicy warsztatów organizowanych przez ProChile już teraz mogli wypróbować go w różnych zestawieniach.

Warsztaty koktajlowe byÅ‚y unikalnÄ… okazjÄ… do zapoznania siÄ™ z niepowtarzalnym smakiem Pisco, sposobem jego podania i łączenia z innymi skÅ‚adnikami. W spotkaniu wziÄ™li udziaÅ‚ dystrybutorzy alkoholi oraz przedstawiciele mediów. Wydarzenie zainaugurowaÅ‚ Ambasador Chile w Polsce, Alfredo GarcÃa, który przedstawiÅ‚ również historiÄ™ Pisco.
Pisco to tradycyjny chilijski destylat wina. Pierwsze szczepy winogron, z których wytwarza się Pisco zawitały do Ameryki Południowej dzięki hiszpańskim osadnikom, którzy sprowadzili także techniki destylacji. Dokładne miejsce powstania nie jest znane. Słowo "pisco" pochodzi od pishkos, oznaczającego w języku keczua małego ptaka.
Alkohol wytwarzany jest przez ponad 2800 producentów na obszarze około 9 812 hektarów. Znaczna część produkcji pochodzi z regionu Coquimbo (89%), pozostała mieści się w rejonie Atacama (11%). Są to tereny o niezwykle zróżnicowanym, pustynno – górzystym krajobrazie, ze słońcem pozostającym na czystym niebie przez 300 dni w roku. Wytwarzanie Pisco naznaczone jest cierpliwością i uwielbieniem dla perfekcyjnego smaku mieszkańców tych północnych regionów Chile.
Odmiany Pisco wahają się od średnio do wysoce aromatycznych z mocno wyczuwalną drewnianą nutą, lub całkowicie jej pozbawione. Nawet najbardziej wyrafinowany konsument odnajdzie wśród nich coś dla siebie: można delektować się nim samodzielnie lub połączyć z kostkami lodu. Wyśmienicie smakuje w zestawieniu z lekkimi alkoholami, owocami i przyprawami.
Goście warsztatów koktajlowych mogli spróbować oryginalnego Pisco w czystej formie. Zasmakowali także w koktajlach przygotowanych na pokazach barmańskich. Przetestowali również swoje umiejętności komponując apetyczne drinki z użyciem różnych odmian Pisco.
Pisco łączyć można z wieloma składnikami kuchni południowo-amerykańskiej, jak i europejskiej. Tradycyjne składniki polskiej kuchni nadadzą drinkowi niepowtarzalnego charakteru. Każde czyste Pisco musi mieścić się w jednej z czterech kategorii natężenia alkoholu:
•          Pisco tradicional – 30%
•          Pisco especial – 35%
•          Pisco reservado – 40%
•          Gran Pisco – powyzej 43%.
Najpopularniejszym koktajlem na bazie Pisco jest pisco sour. Niezwykłe drinki można także w prosty sposób przygotować w zaciszu domowym z ogólnodostępnych składników. Poniżej prezentujemy przepisy na ich przygotowanie.
Â
Pisco sour:
Składniki:
– 40 ml Pisco
– 1 BiaÅ‚ko
– 15 ml Åšwieżo wyciÅ›niÄ™ty sok z cytryny
– 10 ml Syrop z cukru trzcinowego
– 5-6 Kostki lodu
Przygotowanie: Widelcem należy ubić białko przez kilka sekund. Następnie kostki lodu włożyć do shakera, wlać 5 ml ubitego wcześniej białka oraz resztę składników. Przez około 8-10 sekund koktajl energicznie wymieszać w shakerze. Na koniec przelać bezpośrednio do szklanki, najlepiej typu old-fashioned.
Â
Crepúsculo (Pisco z truskawkami i bazylią)
Składniki:
* 2 uncje przezroczystego, podwójnie destylowanego 40˚ pisco
* ½ Limonki
* 2 truskawki przekrojone w ćwiartki
* 4 liście bazylii
* ½ uncji syropu cukrowego
* Lód kruszony
Wszystkie składniki, z wyjątkiem pisco, wkładamy zmieszane do niskiej szklanki. Zmacerować w celu połączenia smaków. Wypełnić szklankę do pełna kostkami lodu, a następnie dodać miarkę pisco.
Â
Serena Soul
Składniki:
* 2 uncje tradycyjnego przezroczystego 40Ëš piscoÂ
* 1½ uncje soku z papajiÂ
* 1½ uncje soku z grejpfruta
* ½ uncji syropu
* kostki lodu
* Kawałki świeżego grejfruta
* Kawałki świeżej papai
* Świeże jagody
UmieÅ›cić pierwszych 5 skÅ‚adników w shaerze do koktajli i potrzÄ…sać przez 15 sekund. Podawać w wysokiej szklance wypeÅ‚nionej lodem. Zalecane zdobienie: kawaÅ‚kami grejpfruta i papai oraz jagodami.Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #BIZNES #Kultura