Data publikacji: 2020-07-22
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Prosecco, szampan, cava i lambrusco, czyli o winach musujących na lato
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.

Wina musujące to synonim wakacyjnej przyjemności. Są delikatne, finezyjne, orzeźwiające i najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu.
Â
- Wina musujące orzeźwiają, gaszą pragnienie i dobrze komponują się z jedzeniem. Zanim wybierzemy wino musujące, warto sprawdzić skąd pochodzą ich różne typy i na jaką okazję będą pasowały. Na popołudniowy chillout na balkonie, czy ciepły wieczór w przydomowym ogrodzie polecam prosecco i lambrusco, zaś na wyjątkowe okazje warto wybrać szampana, który zachwyci jakością. Dobrym wyborem będzie również cava, która jest również wytwarzana metodą tradycyjną. – mówi Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane
Â
Prosecco
Prosseco to nazwa apelacji wina musującego pochodzącego z regionu Veneto we Włoszech, które produkuje się ze szczepu glera. Jest jednym z najchętniej wybieranych win musujących w Polsce zarówno w sklepach jak i restauracjach. Pamiętajmy, że prosecco powinno być zawsze podawane z butelki i pochodzić wyłącznie z Veneto – nie dajmy wprowadzić się w błąd winom z innych włoskich regionów, które wytwarzają wina musujące o swoich specyficznych nazwach nawiązujących do oryginalnego prosecco.
Â
Lambrusco
Lambrusco to wino musujÄ…ce z regionu Emilia-Romana we WÅ‚oszech, które dawniej byÅ‚o kojarzone ze sÅ‚odkim winem o sÅ‚abej jakoÅ›ci. Aktualnie stanowi dobrÄ… alternatywÄ™ dla win musujÄ…cych z „głównego nurtuâ€. Powstaje ono na bazie różnych odmian należących do rodziny szczepów lambrusco. Jest to czerwone wino o niewielkiej zawartoÅ›ci alkoholu wytwarzane takÄ… samÄ… metodÄ… jak prosecco. Wersja amabile (lekko sÅ‚odka) pasuje zarówno do delikatnych deserów jak i daÅ„ z grilla.
Â
Cava
Cava to hiszpańskie wino musujące wytwarzane tą samą metodą co szampan. Proces fermentacji, którego skutkiem jest powstanie dwutlenku węgla przebiega w butelce zamkniętej kapslem. Dzięki takiej metodzie produkcji najlepsze cavy osiągają jakość porównywalną do szampanów, pomimo że wytwarzane są z zupełnie innych szczepów. Najlepsze, hiszpańskie wina musujące najczęściej wytwarzane są z takich odmian winorośli jak parellada, macabeo i xarello.
Â
Szampan
Szampan jest nazwą chronioną, zastrzeżoną dla francuskich win musujących wytworzonych tradycyjną metodą w regionie Szampanii. Słynie z kultowej jakości oraz zawrotnych cen. Kojarzy się głównie z nazwami słynnych domów szampana oraz z dwoma szczepami: pinot noir i chardonnay. Jednak ostatnio coraz popularniejsze stają się wina z odmiany pinot meunier wytwarzane przez małych producentów.
Â
Brut, dry, seco – oznaczenia win musujÄ…cych
– Na butelkach win musujÄ…cych spotkamy różne oznaczenia, których znajomość przyda siÄ™ przy dokonywaniu zakupów. Przede wszystkim pamiÄ™tajmy o specyficznej dla tych win skali sÅ‚odkoÅ›ci. „Brut†świetnie komponuje siÄ™ z jedzeniem, ale możemy podawać go również jako aperitif. Zazwyczaj jest lekko wytrawny, co odpowiada osobom o różnych preferencjach smakowych. „Sec†w przypadku win musujÄ…cych oznacza wyraźnÄ… sÅ‚odycz. PamiÄ™tajmy jednak, że w przypadku win spokojnych bÄ™dzie to wino wytrawne. SÅ‚odkie wina musujÄ…ce możemy podawać do deserów lub w ich miejsce na koniec posiÅ‚ku. – wyjaÅ›nia Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane
Przedstawiamy określenia dla win musujących w kolejności od najbardziej wytrawnych
do najsłodszych:
1. brut nature (bardzo wytrawne)
2. extra brut
3. brut
4. extra dry, extra sec, extra seco
5. dry, sec, seco
6. demi sec, semi seco
7. doux, sweet, dulce (słodkie)
Â
Jak szybko schłodzić wino musujące?
– Aby w peÅ‚ni docenić smak i aromat win musujÄ…cych, je powinniÅ›my schÅ‚odzić do 8°C. JeÅ›li jednak zapomnimy o wstawieniu butelki na kilka godzin przed otwarciem do lodówki to sÄ… dwie, dużo szybsze metody. Pierwsza: owijamy butelkÄ™ rÄ™cznikiem papierowym zmoczonym w zimnej wodzie i wkÅ‚adamy wino do zamrażalnika na 15-20 min. Druga to wymieszanie solidnej porcji soli z kostkami lodu i zimnÄ… wodÄ… w misce lub coolerze, i wÅ‚ożenie tam butelki wina na kilkanaÅ›cie minut. – podpowiada Jan Czyż, Kondrat Wina Wybrane.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE