Polacy jedzÄ… coraz wiÄ™cej sezonowych owoców jagodowych. W czerwcu bezsprzecznie królowaÅ‚a truskawka, lipiec bÄ™dzie należaÅ‚ do borówki. Dużą popularnoÅ›ciÄ… wÅ›ród konsumentów cieszÄ… siÄ™ także czarna porzeczka, maliny czy jagoda kamczacka, która w ostatnich latach zyskuje coraz wiÄ™cej fanów. Na talerzach polskich konsumentów znajdziemy także tradycyjne ulubione owoce i warzywa: pomidory, ogórki, jabÅ‚ka i gruszki. – Badania, które przeprowadzamy co miesiÄ…c, pokazujÄ…, że spożycie warzyw i owoców jest wciąż zbyt niskie. Nie stanowiÄ… one poÅ‚owy spożywanych posiÅ‚ków, a nadal pozostajÄ… dla nas tylko dodatkiem do daÅ„ – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.
WedÅ‚ug badaÅ„ Kantar dla ponad poÅ‚owy Polaków truskawki to najbardziej oczekiwane owoce sezonu. W czerwcu jadÅ‚o je 85 proc. Polaków. Te owoce byÅ‚y pierwszym wyborem zakupowym dla 60 proc. konsumentów, przed pomidorami (42 proc.) i malinami (39 proc.).
– Nasze narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców pokazaÅ‚y, że ulubionym warzywem, jak w zasadzie co miesiÄ…c, sÄ… pomidory. Wysoko mamy też cebulÄ™, ogórki, paprykÄ™. To sÄ… warzywa, które Polacy zawsze chÄ™tnie jedzÄ…. WÅ›ród owoców truskawki deklasujÄ… resztÄ™ konkurencji. Dalej mamy jabÅ‚ka i gruszki – to sÄ… owoce popularne przez caÅ‚y rok – mówi agencji Newseria Biznes Agata Zadrożna.
Jak ocenia, dane na temat konsumpcji wskazują, że Polacy chętnie spożywają produkty sezonowe.
– Badania pokazujÄ…, że dla Polaków liczy siÄ™ to, żeby dany owoc czy warzywo byÅ‚y produkowane lokalnie. NajchÄ™tniej wybieramy te polskie, jeÅ›li to tylko jest możliwe. Choć czasami jeszcze tego nie realizujemy w peÅ‚ni, czasami robimy zakupy w supermarkecie i kupujemy to, co tam jest dostÄ™pne, ale na pewno aspirujemy do takiej postawy i bardzo byÅ›my chcieli, żeby warzywa i owoce, które jemy, byÅ‚y sezonowe i wyprodukowane lokalnie, jak najbliżej naszego miejsca zamieszkania – mówi ekspertka Kantar Public.
PorównujÄ…c wyniki czerwcowego badania do wyników sprzed roku, najbardziej wzrosÅ‚o spożycie jagody kamczackiej (aż o 70 proc.), produktów z czarnej porzeczki (o 31 proc.) i borówki (o 23 proc.). Ten ostatni superowoc zyskaÅ‚ w ciÄ…gu ostatnich dwóch lat prawie 70 proc. wiÄ™cej konsumentów. W czerwcu 2020 roku 7,1 mln deklarowaÅ‚o, że je borówkÄ™, w ubiegÅ‚ym miesiÄ…cu – już 12 mln. Lipcowe dane powinny być jeszcze lepsze, bo to poczÄ…tek sezonu na borówkÄ™ hodowanÄ… w Polsce.
– Na pewno widzimy w naszych badaniach coraz wiÄ™ksze dowartoÅ›ciowanie nowych gatunków, które siÄ™ pojawiajÄ…. PrzykÅ‚adowo jagoda kamczacka to bardzo popularny teraz w Polsce gatunek, który jest coraz częściej uprawiany, ale wciąż jest nowoÅ›ciÄ…. W zeszÅ‚ym roku nieco ponad 10 proc. badanych deklarowaÅ‚o, że je jagodÄ™ kamczackÄ…, teraz już 17 proc., wiÄ™c widać coraz wiÄ™kszÄ… popularność – mówi Agata Zadrożna.
Åšrednie spożycie warzyw i owoców jest w Polsce wciąż zbyt maÅ‚e. Nie stanowiÄ… one zalecanej poÅ‚owy posiÅ‚ków, wciąż sÄ… jednak tylko dodatkiem.
– OczywiÅ›cie pracujemy nad tym, żeby to siÄ™ zmieniÅ‚o. Åšwiadomość Polaków jest coraz wiÄ™ksza. Wiemy, że warzywa i owoce mogÄ… zapewnić zdrowie, urodÄ™, odporność na choroby, ale ciÄ…gle jeszcze w praktyce jemy ich za maÅ‚o – zauważa ekspertka Kantar Public. – Wzrost spożycia odnotowaliÅ›my w czasie pandemii COVID-19. Wtedy Polacy jedli coraz wiÄ™cej warzyw i owoców, bo chcieli poprawić odporność organizmu.
Mimo obaw, że z powodu rosnÄ…cych cen Polacy zrezygnujÄ… z zakupu owoców i warzyw, nie jest obserwowany wyraźny spadek konsumpcji. Możliwe, że konsumenci bÄ™dÄ… kupować mniejsze iloÅ›ci, żeby uniknąć marnowania żywnoÅ›ci.
Badania Kantara wskazujÄ…, że konsumenci chcÄ… wiedzieć, skÄ…d siÄ™ bierze jedzenie, jak jest uprawiane czy hodowane. Wiedza Polaków na temat uprawy warzyw i owoców siÄ™ poprawia. Tylko 10 proc. nie widziaÅ‚o uprawy żadnego z popularnych gatunków owoców i warzyw. SpoÅ›ród warzyw Polacy najczęściej widzieli w naturze, jak rosnÄ… pomidory (68 proc.). W nastÄ™pnej kolejnoÅ›ci wymieniane sÄ…: ziemniaki (66 proc.), ogórki (65 proc.) oraz marchew (65 proc.). Najmniejszy odsetek ankietowanych wskazaÅ‚ na szparagi (18 proc.) oraz bakÅ‚ażany (13 proc.). SpoÅ›ród wszystkich owoców Polacy najczęściej widzieli, jak uprawiane sÄ… jabÅ‚ka i truskawki (63 i 61 proc.). PoÅ‚owa badanych (51 proc.) widziaÅ‚a uprawy malin oraz gruszek i wie, jak rosnÄ… te owoce.