Data publikacji: 2020-04-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Sałatkowe inspiracje z przyprawami Vegeta Natur
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej.
Nadejście wiosny to idealny moment, w którym warto zadbać o swój codzienny jadłospis. Sklepy są pełne kolorowych i pysznych warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Nowalijki stanowią też doskonałą podstawę do przygotowania wielu smacznych dań, na przygotowanie których mamy obecnie dużo więcej czasu.
Czas spędzony w domu warto wykorzystać na eksperymenty w kuchni. Odrobina kreatywności, która pozwala łączyć różnorodne składniki w dowolne kombinacje, to szansa na odkrywanie nowych, fantastycznych smaków. W przypadku sałatek, smak nadaje im przede wszystkim dressing, który stanowi kropkę nad „i†tego dania. W jaki sposób go skomponować? W podstawowej wersji wystarczy oliwa z oliwek oraz odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Jego przygotowanie może być jednak jeszcze łatwiejsze dzięki mieszankom przypraw Vegeta Natur. Wypróbuj: Vegeta Natur do sałatek i dipów, Vegeta Natur do sałatki greckiej oraz Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów. Te trzy idealne kompozycje suszonych warzyw, przypraw i ziół będą podstawą smaku wyśmienitego oraz aromatycznego sosu, który nada charakteru każdej sałatce. To naprawdę proste! Wystarczy połączyć oliwę z oliwek, wodę i wybraną Vegetę Natur. Opcjonalnie, aby dodatkowo podkreślić smak dania, można dodać również musztardę, ocet (jabłkowy lub balsamiczny) lub sok z cytryny.
Sałatka to nie tylko garść zielonych liści skropionych oliwą. Skorzystaj z naszych inspiracji i stwórz sałatkę idealną!
Sałatka wiosenna z jajkiem
Â
Składniki:
Główka sałaty lub sałaty lodowej
Kilka liści sałaty karbowanej
1 ogórek długi
1 marchewka
4 jajka ugotowane na twardo
Mała puszka kukurydzy
Vegeta Natur do sałatek i dipów
Oliwa z oliwek
Â
Sposób przygotowania:
2 Å‚yżeczki przyprawy Vegeta Natur do saÅ‚atek i dipów wymieszać z 3 Å‚yżkami oliwy z oliwek i 3 Å‚yżkami wody. Odstawić na 5 – 10 min.
Liście sałat porwać na mniejsze kawałki bezpośrednio do miski. Ogórka pokroić w cienkie plasty, marchewkę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Warzywa dodać do sałaty wraz z kukurydzą oraz połówkami ugotowanych na twardo jajek. Wymieszać.
Całość polać przygotowanym dressingiem.
Â
Sałatka z awokado i serem feta
Â
Składniki:
Garść rukoli
2 dojrzałe awokado
200 g pomidorków koktajlowych
¾ szklanki czarnych oliwek bez pestek
150 g sera feta
Vegeta Natur do sałatki greckiej
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Opcjonalnie: pieczywo
Â
Sposób przygotowania:
Do miski dodać rukolę oraz pokrojone na niewielkie kawałki awokado, pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę ser feta. Dodać całe oliwki.
2 łyżeczki Vegeta Natur do sałatki greckiej wymieszać z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz odrobiną soku z cytryny. Przygotowanym dressingiem polać całą sałatkę i wymieszać.
Podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do innych potraw.
Â
Produkty Vegeta Natur przeznaczone do saÅ‚atek, idealnie sprawdzÄ… siÄ™ także do przyrzÄ…dzania dipów. Ich bazÄ… może być jogurt grecki, również z odrobinÄ… majonezu oraz soku z cytryny, z dodatkiem wybranej mieszanki przypraw. Tak przygotowany sos bÄ™dzie doskonaÅ‚ym dodatkiem do przekÄ…sek, np. Å›wieżych warzyw pokrojonych w sÅ‚upki, nuggetsów czy saÅ‚atek.Â
Więcej informacji o produktach Vegeta Natur oraz inspirujące przepisy znaleźć można na stronie: www.vegeta.pl.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE