Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Savoir vivre przy filiżance herbaty

Savoir vivre przy filiżance herbaty
Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka porad dla koneserów

Data publikacji: 2017-02-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Savoir vivre przy filiżance herbaty
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka porad dla koneserów herbacianych.

Savoir vivre przy filiżance herbaty Styl życia, LIFESTYLE - Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka porad dla koneserów herbacianych.

 

W czym podawać?

Choć wielu z nas picie herbaty kojarzy z dużym, często kolorowym kubkiem gorącego naparu, tradycyjna szkoła mówi, że powinno się ją podawać w filiżance, szczególnie tej, wykonanej z cienkiej porcelany o szerokim brzegu – cieszy ona oko i wzbudza poczucie estetyki. Nie zapominajmy także o spodku, który doda tej czynności jeszcze więcej elegancji. Zadbajmy o to, żeby zastawa, której używamy pasowała do siebie: jeżeli mamy elegancki mały czajniczek, to dopasujmy do niego ładne nieduże filiżanki lub czareczki. Do dużego dzbanka można użyć większych, mniej finezyjnych filiżanek. Do przezroczystego, szklanego dzbanka pasują z kolei szklane filiżanki, które mogą mieć liczne metalowe elementy. Gdy już zadamy sobie trud przygotowania herbaty w pięknym naczyniu, nie podawajmy dużych kubków do jej picia.

Kubek z pokrywką i sitkiem doskonale sprawdzi się w pracy, gdyż może pełnić jednocześnie funkcje czajnika i filiżanki, natomiast przy spotkaniu herbacianym możemy popsuć cały jego czar, stawiając przy pięknym, porcelanowym czajniczku półlitrowe kubki z postaciami z kreskówek – powiedziała Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jak serwować?

Zanim postawimy czajnik z herbatÄ… na stół sprawdźmy, czy z dzióbka nie cieknie – widok brÄ…zowej plamy po herbacie na biaÅ‚ym obrusie jest maÅ‚o estetyczny. Poza tym herbata pozostawia dość trwaÅ‚e Å›lady, które trudno sprać w pralce. Nalejmy wodÄ™ do czajniczka i spróbujmy nalać pÅ‚yn do filiżanki czy kubka. Jeżeli pod spodem zrobi siÄ™ mokra plama oznacza to, że potrzebne nam bÄ™dzie malutkie urzÄ…dzenie, które wkÅ‚adane jest do dzióbka czajnika od zewnÄ…trz i nazywa siÄ™ "wyÅ‚apywacz kropli".

A to już wiesz?  Drin, drin! Tu karnawaÅ‚!

W dobrym tonie jest podawanie naparu w czajniczku, z którego wcześniej zostało wyjęte siteczko z fusami. Możemy także postawić na stole dodatkowy imbryk z gorącą wodą, którą będzie można rozcieńczyć zbyt mocny napar – mówi Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Jeśli chcemy nalać herbatę osobie, z którą akurat spędzamy czas, musimy podejść do niej z prawej strony. Z tej również strony powinno położyć się łyżeczkę, jeśli nasz gość jest praworęczny. Nie zapominajmy także o serwetkach, które warto złożyć w trójkąt, a następnie podłożyć pod spodek – dzięki temu rytuał nabierze szczególnego charakteru. Przy ich wyborze warto zwrócić uwagę na widniejący na nich nadruk, by był adekwatny do charakteru naszego spotkania.

Jeżeli planujemy długie posiedzenie, warto zadbać o specjalny kapturek do czajniczka, który pozwoli nam dłużej cieszyć się gorącym napojem. W temperaturze pokojowej herbata stygnie bardzo szybko.

Herbaciane dodatki

Duża część smakoszy herbacianych uwielbia pić napar z ulubionymi dodatkami, takimi jak: cukier, miód, mleko, słodzik czy konfitura. Wszystkie z nich należy podawać w małych naczyniach, każdy osobno. Nie zapominajmy także o przygotowaniu łyżeczek oraz szczypiec do cukru w kostkach. Jeśli do herbaty mamy zamiar podać cytrynę, musi być ona pozbawiona skórki.

Grunt to dobre zachowanie

Wielu z nas wie, ale często zapomina o tym, że żadnych napojów nie powinno się pić z łyżeczką w środku. Zarówno ze względu na dobre zachowanie, jak i nasze bezpieczeństwo. Nierzadko zdarza nam się również nie pamiętać, że do wymieszania cukru należy używać osobnej łyżeczki, nigdy tej, którą znaleźliśmy w cukiernicy. Coraz rzadszym, ale również spotykanym problemem jest zbyt głośne mieszanie.

Wykonujmy delikatne, koliste ruchy, nie dotykając łyżeczką ścianek naczynia, gdyż tylko takie zachowanie uznaje się za kulturalne – tłumaczy Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

A to już wiesz?  AmerykaÅ„skie drewno liÅ›ciaste w 4 zwyciÄ™skich projektach konkursu Wood Awards

Herbata dobrej jakości

ZapraszajÄ…c ważnÄ… dla nas osobÄ™ na herbaciany podwieczorek lub formalne spotkanie postarajmy siÄ™, by herbata byÅ‚a dobrej jakoÅ›ci. Warto również przygotować siÄ™ wczeÅ›niej i zakupić kilka rodzajów mieszanek, by odwiedzajÄ…ca nas osoba miaÅ‚a wybór i mogÅ‚a skosztować swojego ulubionego napoju – powiedziaÅ‚a Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea London.

Polecamy wcześniej wyposażyć się w herbatę czarną (np. Earl Grey Ahmad Tea London), zieloną (np. Pure Green Tea Ahmad Tea London) oraz owocową (np. Strawberry Sensation Ahmad Tea London).

Więcej informacji na temat Ahmad Tea London, znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Savoir vivre przy filiżance herbaty Styl życia, LIFESTYLE - Herbata to wyjątkowy napój, którego picie wymaga stosownej oprawy. Jest to istotne szczególnie wtedy, kiedy jest ona podawana podczas formalnego spotkania lub eleganckiego przyjęcia. Ekspert Ahmad Tea London, Julia Popcowa, przygotowała kilka porad dla koneserów herbacianych.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy