Wiadomości branżowe

Sezon na herbaty zimowe. Duze znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody

Sezon na herbaty zimowe. Duze znaczenie dla ich smaku ma czas parzenia i temperatura wody
Wiele os?b nie wyobraza sobie jesiennego wieczoru bez kubka goracej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze wzgledu na niezwykly smak, lecz takze dzialanie rozgrzewajace i poprawiajace odpornosc. Aromatyczne mieszanki herbat, kt?re poprawia samopoczucie, mozna kupic w sklepie lub przygotowac samodzielnie.– Wedlug mnie idealny przepis na zimowa herbate jest nastepujacy: bierzemy troche dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy woda o temperaturze okolo 90 stopni Celsjusza i r?wnolegle wsypujemy do czajniczka swiezo pokrojony imbir, kilka ziarenek kardamonu, goździk?w, plasterek pomaranczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na 3 minuty, po czym mozemy to rozlewac po filizankach i delektowac sie smakiem – m?wi w rozmowie z agencja informacyjna Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.Julia Popcowa proponuje tez, by w zaleznosci od upodoban smakowych, dodac do filizanki syrop malinowy, szczypte cynamonu albo mi?d, najlepiej lipowy lub gryczany. Tak przygotowany nap?j ma wlasciwosci immunostymulujace, rozgrzewajace i przeciwzapalne. Eksperci polecaja tez wyjatkowe polaczenie czarnej herbaty, owoc?w r?zy, cynamonu i soku z pomaranczy. Mieszanke trzeba zalac

Wiele os?b nie wyobraza sobie jesiennego wieczoru bez kubka goracej herbaty. O tej porze roku jest ona preferowana nie tylko ze wzgledu na niezwykly smak, lecz takze dzialanie rozgrzewajace i poprawiajace odpornosc. Aromatyczne mieszanki herbat, kt?re poprawia samopoczucie, mozna kupic w sklepie lub przygotowac samodzielnie.

Wedlug mnie idealny przepis na zimowa herbate jest nastepujacy: bierzemy troche dobrej, czarnej herbaty, najlepiej np. z gatunku Darjeeling czy Yunnan, zalewamy woda o temperaturze okolo 90 stopni Celsjusza i r?wnolegle wsypujemy do czajniczka swiezo pokrojony imbir, kilka ziarenek kardamonu, gozdzik?w, plasterek pomaranczy i cytryny. Przykrywamy to i zostawiamy na 3 minuty, po czym mozemy to rozlewac po filizankach i delektowac sie smakiem – m?wi w rozmowie z agencja informacyjna Newseria Lifestyle Julia Popcowa, ekspert Ahmad Tea.

Julia Popcowa proponuje tez, by w zaleznosci od upodoban smakowych, dodac do filizanki syrop malinowy, szczypte cynamonu albo mi?d, najlepiej lipowy lub gryczany. Tak przygotowany nap?j ma wlasciwosci immunostymulujace, rozgrzewajace i przeciwzapalne. Eksperci polecaja tez wyjatkowe polaczenie czarnej herbaty, owoc?w r?zy, cynamonu i soku z pomaranczy. Mieszanke trzeba zalac wrzatkiem i odstawic na 5 minut.

Do parzenia herbaty nalezy uzywac lekkiej wody bogatej w tlen i ubogiej w wapn. Najlepsza jest ta z kranu, filtrowana. Woda w butelkach jest zbyt wysoko mineralizowana.

Herbaty nie zalewamy wrzatkiem, poniewaz goraca woda, kt?ra jest troche ponizej 100 stopni o wiele lepiej wydobywa jej smak. Czarna herbate mozemy parzyc w wyzszej temperaturze niz zielona, dlatego tez odpowiednia temperatura jest 90 stopni Celsjusza. Nalezy pamietac o tym, ze po zagotowaniu woda stygnie bardzo szybko, wiec doslownie kilka minut, 2–3 minuty, i ta woda juz bedzie miala odpowiednia temperature – tlumaczy Julia Popcowa.

Przez pierwsze 3 minuty w herbacie dominuje teina, kt?ra ma wlasciwosci pobudzajace. Nap?j parzony dluzej niz 5 minut moze miec nieprzyjemnie gorzki lub cierpki smak.

A to już wiesz?  nadna pogoda sprzyja hotelarzom. W sezonie jesiennym pobyt nad Baltykiem kosztuje nawet o 40 proc. mniej niz w wakacje

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy