Data publikacji: 2018-03-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wartościowy posiłek zwiększa efektywność pracownika o 25%
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Wśród czynników decydujących o efektywności pracowników, są też takie, na które pracodawcy pozornie nie mają realnego wpływu. Mowa o stylu życia, a w szczególności o sposobie odżywiania. Według badań dieta pozostaje w bezpośrednim związku z produktywnością.

Â
Niestety, z badań „Praca, Moc, Energia w polskich firmach†zrealizowanych w latach 2016-17 przez Human Power wynika, że nasz styl i jakość życia nie są najlepsze. Badanie na grupie ponad 1 tys. pracowników dużych polskich firm dotyczyło 6 ważnych sfer życia przekładających się na efektywność. Jedną z nich było odżywianie. Wyniki pokazały, że nie mamy poprawnych nawyków żywieniowych i pijemy za mało wody. W diecie za dużo miejsca zajmują fast-foody i słodycze, a zbyt mało jemy warzyw i owoców. Wszystko to wpływa na produktywność.
Wg Światowej Organizacji Zdrowia regularne posiłki podnosza? wydajnos´c´ pracowników o 20%, a badania Health Enhancement Research Organization (HERO) wykazały, że pracownicy, którzy regularnie jedzą zdrowe posiłki osiągali o 25% większą wydajność w pracy!
– W pracy powinno siÄ™ jeść przynajmniej 2 peÅ‚nowartoÅ›ciowe posiÅ‚ki oraz opcjonalnie zdrowÄ… przekÄ…skÄ™ – przypomina dietetyk Marta SzaÅ‚wiÅ„ska. – Warto, aby jeden z nich serwowany byÅ‚ na ciepÅ‚o. Zapewnia to lepsze doznania smakowe, ale również powoduje efektywniejsze wydzielanie soków żołądkowych i wiÄ™ksze uczucie sytoÅ›ci.
Specjalistka dodaje, że niemniej ważne jest odpowiednie nawodnienie. Nawet niewielki spadek iloÅ›ci wody w organizmie wpÅ‚ywa na obniżenie koncentracji, zaburzenia pamiÄ™ci i pogorszenie samopoczucia. Â
Wielu pracodawców ma pewien problem z organizacjÄ… posiÅ‚ków. Czasem wynika on z braku Å›wiadomoÅ›ci czy chÄ™ci zajÄ™cia siÄ™ tym tematem, w innych wypadkach – z ograniczeÅ„ technicznych. Szczególnie jest to widoczne w firmach pracujÄ…cych w systemie zmianowym oraz biurowcach. Owszem, sÄ… i takie miejsca, w których dziaÅ‚ajÄ… stołówki, ale zwykle funkcjonujÄ… w ograniczonym wymiarze czasowym. Czy jest wiÄ™c inne, lepsze rozwiÄ…zanie?
PeÅ‚nowartoÅ›ciowy posiÅ‚ek, np. gorÄ…cy obiad, serwowany przez Foodomat® – specjalne urzÄ…dzenie do wydawania gotowych daÅ„, owoców, czy przekÄ…sek, który obsÅ‚uży nawet kilkaset osób w zaledwie 10 minut. Niemożliwe? A jednak. Wszystko dziÄ™ki Ideal Bistro – przeÅ‚omowej koncepcji w organizacji zbiorowego żywienia pracowników.
Ideal Bistro bazuje na technologii pay2vend.com, dzięki której pracownik może poprzez swoje indywidualne konto zaplanować posiłki na kolejne dni. Czynność tę może również wykonać osoba odpowiedzialna w organizacji za żywienie pracowników. Od maja 2018 możliwe będzie zarządzanie swoimi posiłkami przy użyciu aplikacji mobilnej. System pozwala także na zarządzanie dostawami posiłków, co eliminuje ryzyko pomyłek oraz niweluje straty wynikające ze zwrotów.
W praktyce, o określonej porze do Foodomatu® dostarczane są zamówione wcześniej posiłki,  przygotowywane przez lokalnych producentów żywności, takich jak restauracje czy firmy cateringowe. Swoje porcje pracownicy odbierają w ustalonym czasie  – na przykład w trakcie przerwy lunchowej.
– Proces wydawania przebiega bÅ‚yskawicznie, bez opóźnieÅ„ i kolejek. Nie ma przy tym mowy o pomyÅ‚kach, bo Foodomat® precyzyjnie identyfikuje odbiorcÄ™ po jego indywidualnej karcie dostÄ™pu, otwierajÄ…c mu jedynie tÄ™ przegródkÄ™, w której czeka wÅ‚aÅ›nie jego lunch – mówi Andrzej Nartowicz, pomysÅ‚odawca Ideal Bistro.
Foodomaty® sÄ… gwarancjÄ… dostarczenia posiÅ‚ku przez 24 h na dobÄ™ i 7 dni w tygodniu. To cenna informacja również dla tych pracodawców, którzy muszÄ… speÅ‚niać ustawowy obowiÄ…zek zapewnienia posiÅ‚ków regeneracyjnych. UrzÄ…dzenia mogÄ… być ulokowane w praktyce w każdym miejscu na terenie zakÅ‚adu czy biura – by być jak najbliżej pracownika. SprawdziÅ‚y siÄ™ już i przyjęły w wielu firmach w Polsce.
Ideal Bistro daje pracodawcom możliwość finansowania lub dofinansowania posiłków, a system pay2vend.com pozwala na sprawne zarządzanie całym procesem. Umożliwia przy tym systemowe rozwiązanie organizacji posiłków w zakładzie. To również wyraz dbałości o zdrowie pracownika, o jedną z ważniejszych sfer jego życia- jaką jest jedzenie. Bez tego bowiem nie możemy żyć i funkcjonować. Bez odpowiednich posiłków, jak pokazują badania, efektywność pracownika jest niższa. Posiłek w pracy, a nawet dwa, powinien spożyć każdy z nas. Dbając o jego jakość i estetykę podania podnosimy komfort życia i pracy.
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE