Data publikacji: 2020-04-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanoc z domowych zapasów
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Ta Wielkanoc na pewno będzie inna niż wszystkie dotąd.
Ta Wielkanoc na pewno będzie inna niż wszystkie dotąd. Nie czas na wielkie zakupy. Można jednak zrobić świąteczny obiad z tego co mamy w spiżarce. Mariusz Olechno, obieżyświat, kucharz na transatlantykach, a od 15 lat Sushi Chef w Koku Sushi radzi jak zrobić wykwintne klopsiki z ryby z puszki.
Trochę brak tej wiosny entuzjazmu do szykowania śniadania i świątecznego obiadu. Lepiej zostać w domu, nie ma co krążyć po sklepach, tym bardziej, że do spożywczych stoją długie kolejki. Poza tym, po ogłoszeniu „narodowej kwarantanny†wszyscy hurmem ruszyli na zakupy i teraz spiżarnia w chyba każdym polskim domu załadowana jest wiktuałami z długim terminem przydatności: solą, mąką, kaszami, makaronem i ryżem, które wykupywane były na tony, oraz konserwami mięsnymi i rybnymi.
Część z nas, ta która z powodu koronawirusa nie straci dochodów, zdecyduje się zapewne na catering przygotowany przez restauracje realizujące dowozy, które prześcigają się teraz w pomysłach. Wybierając takie rozwiązanie, raz, że nie musimy wychodzić z domu, a dwa, że wspieramy podupadające firmy gastronomiczne, które tylko dzięki temu mają szanse na przetrwanie trudnego okresu. Wielu jednak będzie chciało wykorzystać nagromadzone zapasy. Mariusz Olechno, współwłaściciel największej polskiej sieci sushi barów – Koku Sushi proponuje klopsiki, do których można zużyć każdą konserwę rybną.
– MogÄ… być szprotki, Å›ledzie, lub jakakolwiek inna ryba. Sprawdzi siÄ™ ta konserwowana w oleju, w pomidorach czy w sosie wÅ‚asnym. Brzmi może maÅ‚o wykwintnie, ale zapewniam, że smakuje wyÅ›mienicie i podana w sosie beszamelowym zrobi naprawdÄ™ eleganckie wrażenie – mówi Mariusz Olechno z Koku Sushi.
 Ale do rzeczy. Potrzebujemy kaszy jaglanej (ok. 200 gam czyli szklankę) – też pewnie znajdziemy ją w wypełnionej po brzegi szafce z zapasami, konserwę rybną (ok. 150 g.), cebulę, ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą, trochę oleju i masła do smażenia i proste przyprawy. Do zrobienia beszamelu przygotujmy mleko (0,5 l), masło (50 g.) i mąkę (1/4 szklanki).
Kaszę przelewamy wrzątkiem. Potem gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podsmażamy pokrojoną w dobrną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Do ciepłej (ale nie gorącej kaszy) wrzucamy rybę z puszki, przesmażoną cebulę z czosnkiem i jajko. Doprawiamy masę solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na złoto na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Potem przekładamy je do żaroodpornego naczynia i zalewamy beszamelem, zrobionym według następującej receptury: do roztopionego na patelni masła dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania lekko zarumienionej zasmażki, potem rozrzedzamy ją zimnym mlekiem, doprawiamy solą, białym pieprzem i chwilę gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje. Klopsiki pokryte beszamelem posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej i garścią bułki tartej. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20 min., a potem gorące i pachnące dajemy na stół. Voila!
– OczywiÅ›cie w naszej restauracji przygotowaliÅ›my też bardziej skomplikowane i bogatsze potrawy na wielkanocny posiÅ‚ek. JeÅ›li ktoÅ› jest zainteresowany zapraszamy do zapoznania siÄ™ z ofertÄ…. OszczÄ™dzi sobie pracy, Å›wiÄ™ta bÄ™dÄ… miaÅ‚y niezapomniany smak, a przy okazji pomoże nam i naszym pracownikom w biedzie jakÄ… przyniosÅ‚a nam pandemia – zachÄ™ca Mariusz Olechno z Koku Sushi. – W tym roku do każdego zamówionego dania załączamy kartkÄ™ Å›wiÄ…tecznÄ…, zrobionÄ…Â wÅ‚asnorÄ™cznie przez dzieci i przyjaciół, którzy wspieraj nas w tym trudnym czasie. We wszystkich na pierwszym miejscu pojawiajÄ… siÄ™ życzenia zdrowia. Oby siÄ™ speÅ‚niÅ‚y i wesoÅ‚ych Å›wiÄ…t, mimo wszystko!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE