W tym roku prawie dwie trzecie Polaków zamierza zrobić przetwory na zimÄ™ – wynika z Barometru Providenta. SkÅ‚onność do robienia domowych zapasów w sÅ‚oikach systematycznie roÅ›nie, a w tym roku dodatkowÄ… motywacjÄ… sÄ… dynamicznie rosnÄ…ce ceny żywnoÅ›ci. WedÅ‚ug danych GUS inflacja w tej kategorii w sierpniu siÄ™gnęła 18 proc. w ujÄ™ciu rocznym. Dla co piÄ…tego badanego oszczÄ™dność jest gÅ‚ównym powodem, dla którego przygotowuje przetwory. CzÄ™sto wskazywane sÄ… także wzglÄ™dy ekologiczne oraz przywiÄ…zanie do rodzinnej tradycji.
– W ramach badania Barometr Providenta zadaliÅ›my Polakom pytanie dotyczÄ…ce tego, czy planujÄ… zrobić przetwory na zimÄ™. Okazuje siÄ™, że przetwory na zimÄ™ cieszÄ… siÄ™ coraz wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ…. W tym roku planuje je zrobić 65 proc. badanych, w ubiegÅ‚ym roku byÅ‚o to 60 proc. – mówi agencji Newseria Biznes Karolina Åuczak, rzeczniczka Provident Polska. – Tegoroczny Barometr pokazaÅ‚, że domowe smaki wciąż triumfujÄ… nad sklepowymi. Tylko 4 proc. badanych przyznaje, że nie przepada za przetworami w sÅ‚oikach. Na tradycyjne przetwory stawiajÄ… wszystkie grupy wiekowe, jednak najbardziej doceniajÄ… je respondenci najstarszej grupy wiekowej 55+.
WÅ›ród ulubionych sÅ‚oikowych przysmaków znalazÅ‚y siÄ™ – tak jak przed rokiem – kiszone ogórki, dżemy i konfitury owocowe, syropy i marynowane grzyby. SÅ‚odkie przetwory cieszÄ… siÄ™ wiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… wÅ›ród mÅ‚odych respondentów, podczas gdy starsi wolÄ… kiszonki.
– Panie najczęściej robiÄ… dżemy, soki, konfitury, natomiast panowie przodujÄ… w nalewkach i grzybkach – mówi Karolina Åuczak.
Gusty Polaków odzwierciedla też zestawienie najczęściej przygotowywanych przetworów. Ogórki kiszone w sÅ‚oikach robi ponad 80 proc. ankietowanych. Dwie trzecie przygotowuje sÅ‚oiki z dżemami i konfiturami. Soki i syropy wybiera blisko 47 proc., a marynowane grzybki nieco ponad 40 proc. Tylko nieco mniej decyduje siÄ™ zamarynować inne warzywa, a co trzeci przyrzÄ…dza samodzielnie nalewki.
– Polacy uwielbiajÄ… przetwory zwÅ‚aszcza za ich naturalny, domowy charakter – co piÄ…ty badany wskazuje możliwość przygotowania przetworów ze sprawdzonych, zdrowych surowców jako ich najwiÄ™kszÄ… zaletÄ™. Aż 59 proc. wszystkich gospodarstw domowych tegoroczne przetwory sporzÄ…dzi z plonów z wÅ‚asnej dziaÅ‚ki. ZadeklarowaÅ‚o tak 76 proc. mieszkaÅ„ców wsi oraz 66 proc. mieszkaÅ„ców maÅ‚ych miast. To mniej niż w zeszÅ‚ym roku, jednak wÅ‚asne skÅ‚adniki wciąż cieszÄ… siÄ™ najwiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… – mówi rzeczniczka Provident Polska.
Do przygotowywania wÅ‚asnych przetworów w tym roku skÅ‚ania Polaków wysoka inflacja. Ceny żywnoÅ›ci od kilku miesiÄ™cy rosnÄ… w kilkunastoprocentowym tempie. Co piÄ…ty badany wskazywaÅ‚ oszczÄ™dność jako gÅ‚ówny powód przygotowywania przetworów, ale jeszcze ważniejsza jest ekologia – wskazaÅ‚o jÄ… 23,5 proc. badanych.
– Jeden trend pokazuje, że 55 proc. mieszkaÅ„ców wsi i osób powyżej 55. roku życia przygotowuje przetwory i robi to ze wzglÄ™du na oszczÄ™dność, przyzwyczajenie, tradycjÄ™. WykorzystujÄ… do tego celu swoje warzywa i owoce prosto z ogródków dziaÅ‚kowych. Drugi trend dotyczy osób mÅ‚odych, które przede wszystkim stawiajÄ… na to, co i jak jedzÄ…, chcÄ… wiedzieć, z czego skÅ‚ada siÄ™ żywność, którÄ… na co dzieÅ„ jedzÄ…. Oprócz tego mocno stawiajÄ… na ekologiÄ™, wiÄ™c nie chcÄ… mieć produktów przetworzonych. Ten trend przede wszystkim zauważamy u osób mÅ‚odszych, mieszkaÅ„ców dużych miast, których też stać na zakup ekologicznych roÅ›lin i warzyw – mówi rzecznika Providenta.
Dla 17 proc. Polaków przywiÄ…zanie do przetworów wynika z potrzeby kontynuowania rodzinnej tradycji. RobiÄ… to jednak z przyjemnoÅ›ciÄ… – co 10. ankietowany przygotowywanie przetworów traktuje jako sposób na odpoczynek i odskoczniÄ™ od codziennoÅ›ci. Prawie poÅ‚owa badanych przyznaje, że co roku kultywuje tÄ™ sÅ‚oikowÄ… tradycjÄ™. Co trzeci badany robi przetwory raz na jakiÅ› czas. NajwiÄ™kszÄ… popularnoÅ›ciÄ… ta czynność cieszy siÄ™ we wsiach i maÅ‚ych miastach. Deklaruje to odpowiednio 74,6 proc. oraz 64 proc. ich mieszkaÅ„ców. Tutaj też znacznie wiÄ™cej osób niż w najwiÄ™kszych miastach co roku decyduje siÄ™ na zrobienie przetworów (62 proc. vs. 33 proc.).
NajchÄ™tniej przetwory przyrzÄ…dzajÄ… gospodarstwa domowe z województw: lubelskiego (68,9 proc.), warmiÅ„sko-mazurskiego (68,3 proc.) oraz podlaskiego (62,3 proc.).
– Aż 38 proc. gospodarstw przygotuje zapasy tak, by starczyÅ‚y na całą zimÄ™. Ta odpowiedź jest najpopularniejsza wÅ›ród respondentów. Co 10. badany poza zapeÅ‚nieniem swojej spiżarni troszczy siÄ™, aby nadwyżkÄ… obdarować rodzinÄ™ i najbliższych znajomych – mówi Karolina Åuczak.
Ponad 15 proc. badanych dostaje przetwory od innej osoby, co potwierdza, że Polacy chÄ™tnie dzielÄ… siÄ™ nadprodukcjÄ… z bliskimi. Co trzeci badany Å›wiadomie przygotowuje w tym roku takÄ… ilość, która nie starczy na całą zimÄ™, a resztÄ™ dokupi w sklepie. Z kolei ok. 23 proc. nie czeka na zimÄ™, tylko na bieżąco konsumuje sÅ‚oikowe przysmaki.
– WiÄ™kszość osób, które przetworów nie robiÄ…, wskazuje jako powód na brak czasu. Czas jest mocnym determinantem, czasem Å‚atwiej nam pójść do sklepu i zrobić zakupy. Drugim elementem, dla którego nie robimy przetworów, jest to, że nie mamy takich tradycji rodzinnych. ZupeÅ‚nie inaczej podchodzÄ… do tego rodziny, które od lat, od pokoleÅ„ dbajÄ… o to, żeby te sÅ‚oiki wÅ‚asnej roboty staÅ‚y na póÅ‚kach. Trzecia kwestia jest bardzo prozaiczna, a mianowicie brakuje nam miejsca na przechowywanie sÅ‚oików – wymienia rzecznika Providenta.
Co 10. badanego zniechÄ™ca baÅ‚agan w kuchni, który towarzyszy robieniu przetworów.