Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka
Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej

Data publikacji: 2020-07-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji.

Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka Styl życia, LIFESTYLE - Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji.

Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji. Dopiero później pieczony placek z ziołami przywłaszczyli sobie Włosi i nadali mu odpowiednią nazwę. A na końcu światowej wędrówki pizzy byli Amerykanie, którzy stworzyli swoją wersję "na bogato".

Dziś również Polacy są zakochani w tym daniu. Z wielokrotnie przeprowadzanych badań wynika, że 70% całego społeczeństwa sięga po ten rarytas co najmniej jeden raz w tygodniu. Jednak wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że wykonanie idealnego ciasta na pizzę jest nie lada wyczynem. Nic bardziej mylnego.

Najpopularniejszymi typami mąki do pizzy jest mąka pszenna typ 450 oraz 550. Z mąki typ 450 otrzymuje się pizzę na cienkim i kruchym spodzie, natomiast na bazie mąki typ 550 wypieka się ciasto cienkie i miękkie.

– Odpowiednio dobrana mÄ…ka oraz dobrze skomponowane proporcje to jedno, ale aby stworzyć pizzÄ™ idealnÄ… musimy poznać kilka prostych sekretów, dziÄ™ki którym samodzielnie wykonany placek bÄ™dzie smakowaÅ‚ lepiej niż w tradycyjnej pizzerii – mówi Anna Matuszewska, Dyrektor ds. JakoÅ›ci i Produkcji Podlaskich ZakÅ‚adów Zbożowych S.A. w BiaÅ‚ymstoku. - Od niedawna w portfolio PZZ posiadamy mÄ…kÄ™ na pizzÄ™, zarówno w opakowaniu 1 kg oraz w wiÄ™kszym worku 10 – kilogramowym, co jest idealnym rozwiÄ…zaniem dla HoReCa. 

 Ciasto robimy według następującego przepisu: 

Składniki: 1 kg mąki pszennej na pizzę, 530 – 550 ml wody, 35 ml oleju, 25 g soli, 12,5 g drożdży, 3,5 g cukru.

Wykonanie: W wodzie rozpuść cukier i drożdże. Połącz mokre i suche składniki. Ciasto zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaj olej.

A to już wiesz?  PROF. DOMINIKI MIERZEJEWSKI - "CHIŃSKI NOWY ROK" - UNIWERSYTET ŁÓDZKI W EMPIKU

Ciasto możesz zrobić na przykład wieczorem i podzielić na mniejsze porcje (300 g ciasta odpowiada pizzy o średnicy 28 cm). W lodówce może być ono przechowywane nawet do 48 godzin, więc pizzę możemy wypiec w dogodnym dla nas czasie.

– To dobry pomysÅ‚ na szybki obiad, niespodziewanych goÅ›ci itd. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy krążek, nakÅ‚adamy ulubione skÅ‚adniki (zajmuje to max 5-10 min). Wypiek w zależnoÅ›ci od możliwoÅ›ci piekarnika 250 – 300℃ to czas 8 -10 min – mówi Anna Matuszewska.

Trzeba pamiętać o tym, by ciasto w lodówce było przykryte, aby nie wyschło. Sprawdzi się tu pojemnik z zamknięciem, miska z przykrywką lub zwykły garnek z pokrywką. Porcje ciasta powinny być umieszczane w pojemnikach w odpowiednich odstępach, aby miały miejsce na rozrost. Dojrzałe ciasto z lodówki wyjmujemy trochę wcześniej zanim zaczniemy je formować. Wówczas kilkoma ruchami uzyskamy okrągły kształt pizzy.

– Bardzo ważne – aby uzyskać Å‚adnÄ… strukturÄ™ miÄ™kiszu po wypieku, to podczas ksztaÅ‚towania ciasta nie należy go waÅ‚kować tylko rÄ™cznie rozciÄ…gać, aby pozostawić część powietrza wewnÄ…trz – mówi Anna Matuszewska. – FormujÄ…c krążek pizzy z ciasta nie podsypujemy dużą iloÅ›ciÄ… mÄ…ki, bo bÄ™dzie twarde. Wykorzystujemy tu odrobinÄ™ mÄ…ki krupczatki lub semoliny, wówczas Å‚atwo rozciÄ…gniemy ciasto na grubość jakÄ… chcemy, a spód bÄ™dzie chrupiÄ…cy. PamiÄ™tajmy też, że im dÅ‚użej ciasto fermentuje w lodówce, tym bogatszy uzyskamy smak i wiÄ™ksze pory w krawÄ™dzi pizzy. Koneserzy to uwielbiajÄ….

Najlepsza pizza to ta najprostsza np.: margherita: ciasto, sos z pomidorów lub koncentrat mutti, ser mozzarella, sypkie przyprawy po upieczeniu wedÅ‚ug uznania. To idealne danie dla dzieci. Nawet niejadek skusi siÄ™ na kawaÅ‚ek, zwÅ‚aszcza gdy sam bÄ™dzie braÅ‚ udziaÅ‚ w przygotowaniach. Pizza to smak sam w sobie. Można uruchomić swojÄ… inwencjÄ™ twórczÄ… i zrobić jej różne wersje – miÄ™sne, warzywne, sÅ‚odkie, sÅ‚one itd.

A to już wiesz?  McCafé® – przyjemnie każdego dnia

SMACZNEGO!

Czy wiesz, że ….
Największą na świecie pizzę upieczono w Rzymie. Jej średnica miała 40 m a powierzchnia zajęła 1261,65 m2. Z kolei w USA powstała najdłuższa pizza na świecie. Jej długość wyniosła 1930,39 m. Do jej przyrządzenia potrzeba było ponad 8 ton ciasta, 2,5 tony sosu oraz 1,5 tony mozzarelli.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Ciasto to podstawa każdej pizzy. Podstawą ciasta jest mąka Styl życia, LIFESTYLE - Mało kto wie, ale historia pizzy rozpoczęła się w starożytnej Grecji.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy