INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, maj 2013
Co trzeba wiedziec o migdalach
Jak wygladaja migdaly wie kazdy z nas. Kazdy zna ich smak, a takze smak najwiekszego przysmaku przygotowywanego z migdal?w – marcepanu. Znane wszystkim podluzne i twarde migdaly bardziej kojarza sie nam z orzechami, a prawda jest taka, ze naleza do gatunku drzew z rodziny r?zowatych, do kt?rego zaliczamy tez brzoskwinie, czeremche, czeresnie, morele, wisnie, sliwe i sa jadalnymi pestkami. Mlode i zielone owoce migdalowca nadaja sie bezposrednio do jedzenia, zas po opadnieciu wyluskane pestki owoc?w nosza handlowa nazwe migdal?w.
Poza tym, ze migdaly spozywa sie jako bakalie, takze wytwarza sie z nich bardzo ceniony w kosmetyce olejek. Ma on zastosowanie w mleczkach i kremach, lagodzac i „uspokajajac” wrazliwa sk?re. Migdaly warto takze wlaczyc do codziennej diety ze wzgledu na wysoka zawartosc wapnia i fosforu, a wiec gl?wnego budulca zeb?w i kosci. Zbawienny wplyw migdal?w docenia r?wniez osoby czesto znajdujace sie pod wplywem stresu, przemeczone, pracujace fizycznie, bowiem migdaly to takze zr?dlo magnezu, kt?ry polecany jest wlasnie w tych stanach.
W migdalach znajdziemy r?wniez cynk wzmacniajacy paznokcie i sk?re oraz potas, kt?ry odpowiedzialny jest za prawidlowa prace serca, usuwanie produkt?w przemiany materii oraz zaopatrywanie m?zgu w tlen. Zapewniaja organizmowi dostawe witaminy E, kt?ra jest naturalnym przeciwutleniaczem.
Regularne spozywanie witaminy E, nie tylko obniza ryzyko wielu chor?b, ale takze chroni sk?re przed pojawieniem sie przedwczesnych zmarszczek, poniewaz wzmacnia naczynia krwionosne.
Migdaly to idealna i zdrowa przekaska do chrupania pomiedzy posilkami ale tez swietny dodatek do bardziej zaawansowanych potraw. Garsc migdal?w mozna dodac do jogurtu i musli, zyskujac pozywne sniadanie lub przyrzadzic z nich smaczna salatke, a na koniec wykorzystac je w postaci platk?w migdalowych przy deserze. Inspiracji, jak wykorzystac migdaly w kuchni, mozemy znalezc bardzo wiele, a z powodu ich prozdrowotnych wlasciwosci, warto to robic jak najczesciej.
Ponizej podajemy przepis na szybka i zdrowa salatke:
Pomaranczowa salatka z migdalami
1 garsc swiezego szpinaku
2 obrane pomarancze
4 lyzki migdal?w (np. Bakalland)
5-6 krewetek
olej rzepakowy
1 zabek czosnku
S?l morska i pieprz kolorowy do smaku
Szpinak myjemy, delikatnie osuszamy papierowym recznikiem i ukladamy na talerzach. Jedna pomarancze obieramy z sk?rki oraz bialej blonki, kroimy w kostke i dodajemy do szpinaku. Krewetki podsmazamy na patelni i ukladamy na lisciach szpinaku. Calosc posypujemy migdalami. Z drugiej pomaranczy wyciskamy sok laczymy z dobrej jakosci olejem rzepakowym, solimy i dodajemy wycisniety czosnek. Mieszamy i polewamy salatke sosem. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Bogate w witamine C pomarancze, dostepny wlasnie teraz na straganach swiezy szpinak, kt?rego liscie maja wlasciwosci antynowotworowe i sa bogate w potas, zelazo i kwas foliowy a do tego pelne witaminy E migdaly i mamy istny zastrzyk energii i dobroczynnych substancji dla naszego organizmu.