Data publikacji: 2018-09-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Cydr zbliża i inspiruje
Kategoria: Muzyka, LIFESTYLE
Podczas cydrowego Przyjęcia w sadzie 500 nieznajomych spotkało się przy wspólnych stołach z okazji 5. urodzin Lubelskiego Święta Młodego Cydru. Wieczorem ponad 10 tys. osób bawiło się razem na finałowym koncercie trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata.
Podczas cydrowego PrzyjÄ™cia w sadzie 500 nieznajomych spotkaÅ‚o siÄ™ przy wspólnych stoÅ‚ach z okazji 5. urodzin Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru. Wieczorem ponad 10 tys. osób bawiÅ‚o siÄ™ razem na finaÅ‚owym koncercie trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata.Â
To byÅ‚a rekordowa i najbardziej niezwykÅ‚a edycja Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru. Z okazji 5. urodzin na Placu przed Centrum Kultury odbyÅ‚ siÄ™ ogromny jabÅ‚kowo-cydrowy piknik. MieszkaÅ„cy Lublina spróbowali kilkunastu różnych cydrów od maÅ‚ych i dużych producentów, zjedli 5 ton jabÅ‚ek i 5 tysiÄ™cy porcji urodzinowej szarlotki. Imprezie towarzyszyÅ‚o PrzyjÄ™cie w sadzie, na które 500 osób wygraÅ‚o zaproszenia w lokalnych mediach. Bo to byÅ‚a edycja pod znakiem „piÄ…tkiâ€.
– Cydr naturalnie sprzyja spotkaniom. Dlatego z okazji urodzin ÅšwiÄ™ta postanowiliÅ›my razem z mieszkaÅ„cami Lublina pokazać, jak ciekawe może być spotkanie z nieznajomÄ… osobÄ…. Bo przy wspólny stoÅ‚ach zasiedli ludzie, którzy nigdy wczeÅ›niej siÄ™ nie poznali. A nam udaÅ‚o siÄ™ ich namówić, by odÅ‚ożyli telefony na bok, poznali siÄ™, porozmawiali – mówi Agata Domaradzka, Dyrektor Marketingu AMBRA S.A. – Potrzeba byÅ‚o do tego odrobiny Å›miaÅ‚oÅ›ci, otwartoÅ›ci i dobrej energii. Ale już wiemy, że mieszkaÅ„com Lublina tego nie brakuje. W konkursach w lubelskich mediach wzięło udziaÅ‚ dużo wiÄ™cej osób niż mieliÅ›my miejsc przy stoÅ‚ach. To dla nas dowód na zaufanie. Przez pięć lat ÅšwiÄ™ta pokazaliÅ›my, że cydr zbliża i inspiruje do poznawania Lublina, zabawy przy dobrej muzyce i do spotkaÅ„.Â
Menu Przyjęcia w sadzie opracowało pięć lubelskich restauracji, które biorą udział w lokalnym programie Miejsca Inspiracji. Perłowa podała na przystawkę świeżego bałtyckiego śledzia w Cydrze Lubelskim na sałatce ziemniaczano-jabłkowej. Hotel Wieniawski wybrał polędwiczkę wieprzową, placuszki gryczane, puree jabłkowe z cydrem i chrzanem oraz sos na bazie cydru. Kardamon do polędwiczki wieprzowej zdecydował się na puree jabłkowo-ziemniaczane i sos żurawinowy. Hotel Piano przygotował pasztet wieprzowy z cebulowym smalcem, konfiturą z jabłek i cydru oraz chrupkiem z kiszonej białej kaszy gryczanej. A Hotel Locomotiva zaproponował jabłko w cydrze z wątróbką gęsią, pieczywem i ziołową sałatką z dressingiem z suszonych pomidorów, szalotki i musztardy. Daniom towarzyszył Cydr Lubelski Młody Niefiltrowany 2018 – edycja limitowana z tegorocznych zbiorów pięciu odmian jabłek: Gala, Jonagold, Lobo, Szampion i Rubin.
- JabÅ‚ko jest zapomnianym elementem w naszej kuchni, a okazuje siÄ™, że można z nim stworzyć różnorodne potrawy, a nie tylko dobrze znanÄ… szarlotkÄ™. JesteÅ›my miÅ‚o zaskoczeni PrzyjÄ™ciem w sadzie i tym, że ludzie tak chÄ™tnie siÄ™ integrowali- mówiÅ‚a Ewa, mieszkanka Lublina.Â
– Już sama idea PrzyjÄ™cia w sadzie zasÅ‚uguje na duże uznanie. W Lublinie nie byÅ‚o wczeÅ›niej takiej inicjatywy, a uważam, że to miasto jest otwarte, zachÄ™ca do zawierania nowych kontaktów. PrzyjÄ™cie pokazaÅ‚o, że rzeczywiÅ›cie potrafimy ze sobÄ… rozmawiać – dodaje Urszula, jeden z goÅ›ci niecodziennego PrzyjÄ™cia.
Wielkim powodzeniem cieszyÅ‚a siÄ™ też inna atrakcja Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru – Laboratorium zmysłów.Â
– To wspaniaÅ‚y pomysÅ‚ na sprawdzenie swoich zdolnoÅ›ci rozpoznawania smaków, zapachów, wzroku, sÅ‚uchu i dotyku. Testy wydawaÅ‚y siÄ™ proste, a jednak trzeba siÄ™ byÅ‚o skupić, żeby wszystko odgadnąć – mówi Adrian, jeden z uczestników zabawy.Â
Znamy Mistrzów Cydru
Podczas Lubelskiego ÅšwiÄ™ta MÅ‚odego Cydru rozstrzygnÄ…Å‚ siÄ™ konkurs na domowy cydr pod hasÅ‚em Mistrz cydru. Cydrownicy rywalizowali w dwóch kategoriach: „cydry klasyczne†i „cydrowy freestyleâ€. W jury zasiedli: Maciej Åšwietlik – dziennikarz portalu Winicjatywa.pl, Monika Bierwagen – Prezes spółki JRBB (Dzik Polski Cydr, Cydr Grójecki, Cider Inn), Artur Dubaj – główny technolog AMBRA S.A. (Cydr Lubelski), Tomasz Solis – wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia MiÅ‚oÅ›ników Cydru, dr Agata Czyżowska z Politechniki Åódzkiej, dr hab. Agnieszka Nowak z Politechniki Åódzkiej oraz dr Sylwia Bonin ze SzkoÅ‚y Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. ZwyciÄ™zcÄ™ wybierali podczas degustacji w ciemno. W kategorii „cydry klasyczne†I miejsce zajÄ…Å‚ Maciej MikoÅ‚ajczak, TÅ‚ocznia Chocznia za AntonówkÄ™, II – Marcin Seliwoniuk, Selmar za Cydr Podlaski 2017, III – MichaÅ‚ OleksiÅ„ski za Cydr Opoczka-Zona z Grójca 2017. W kategorii „freestyle†niepokonany byÅ‚ Marcin Seliwoniuk, zdobywajÄ…c aż dwie nagrody: I za Cydr O i II za Cyser 2017.
- Cydry zgÅ‚oszone w tym roku byÅ‚y różnorodne, ale przeważaÅ‚y wÅ›ród nich bardzo polskie smaki kwasowe antonówek. ByÅ‚y w miarÄ™ czyste, nie byÅ‚o za dużo błędów fermentacji i to byÅ‚o miÅ‚ym zaskoczeniem. Na sam koniec mieliÅ›my bardzo trudnÄ… dogrywkÄ™, nie mogliÅ›my siÄ™ zdecydować, komu przyznać drugie miejsce. I jeden z tych cydrów bardzo mi siÄ™ podobaÅ‚, bo miaÅ‚ szampaÅ„ski posmak. W kategorii cydrów klasycznych wygraÅ‚ ten, który charakteryzowaÅ‚ siÄ™ bardzo dobrym balansem miÄ™dzy kwasowoÅ›ciÄ… a wytrawnoÅ›ciÄ…, byÅ‚ czysty aromatycznie i dobrze opowiadaÅ‚ o surowcu, czyli byÅ‚ bardzo jabÅ‚kowy – mówi Maciej Åšwietlik, dziennikarz portalu Winicjatywa.pl. - MuszÄ™ przyznać, że bardzo ciekawe byÅ‚y cydry w kategorii freestyle, jeden z nich prawie w ogóle nie miaÅ‚ alkoholu, a inny byÅ‚ cydrem wzmacnianym, miaÅ‚ kilkanaÅ›cie procent alkoholu i wyraźnie zioÅ‚owÄ… nutÄ™.
– To najlepiej pokazuje jak duży potencjaÅ‚ drzemie w polskich jabÅ‚kach i jak wiele jeszcze mamy do pokazania. WierzÄ™, że za kilka lat nasz konkurs bÄ™dzie tak popularny, jak wydarzenia domowych piwowarów – komentuje Tomasz Solis, wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia MiÅ‚oÅ›ników Cydru.
Mistrzowie Cydru otrzymali nagrody finansowe i zaproszenie na warsztaty organizowane we wzorcowej cydrowni Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Kraśnika.
Lublin był spragniony lata
Lubelskie ÅšwiÄ™to MÅ‚odego Cydru zakoÅ„czyÅ‚ finaÅ‚owy koncert trasy Cydr Lubelski Spragnieni Lata. Na BÅ‚oniach pod Zamkiem wystÄ…piÅ‚o pięć – jak przystaÅ‚o na 5. urodziny – gwiazd. Kasia Lins zaprezentowaÅ‚a klimatyczne utwory z pÅ‚yty „Wiersz ostatniâ€, Marcelina wystÄ…piÅ‚a z roztaÅ„czonym materiaÅ‚em zapowiadajÄ…cym nowÄ… pÅ‚ytÄ™, Bitamina zaprosiÅ‚a fanów do swojego Å›wiata, peÅ‚nego nieoczywistych dźwiÄ™ków i tekstów, a Smolik // Kev Fox pokazali nowe, energetyczne oblicze. GoÅ›ciem specjalnym wieczoru byÅ‚ jeden z najpopularniejszych polskich zespołów rockowych – Happysad. Tak jak zapowiadali muzycy finaÅ‚ obfitowaÅ‚ w niespodzianki. Razem z BitaminÄ… jeden z utworów goÅ›cinnie wykonaÅ‚a Marcelina. Do Smolika i Keva Foxa dołączyÅ‚a Natalia Grosiak znana z poprzednich edycji trasy. 10 tys. osób zgromadzonych pod scenÄ… dÅ‚ugo domagaÅ‚o siÄ™ bisów od każdego z artystów.Â
– Festiwalowa atmosfera nie opuszczaÅ‚a nas na caÅ‚ej trasie. ZagraliÅ›my łącznie w piÄ™ciu miastach, ale to wÅ‚aÅ›nie do Lublina należaÅ‚ najlepszy, najbardziej orzeźwiajÄ…cy i energetyczny wieczór – podkreÅ›la Robert Walewski, współtwórca trasy i brand manager Cydru Lubelskiego. - W tym roku muzycy stworzyli takÄ… atmosferÄ™ na trasie, że każdy kto przyszedÅ‚ na wystÄ™p swojego ulubionego artysty zostawaÅ‚ na wszystkich koncertach. Widać, że tak jak publiczność wzajemnie siÄ™ inspirowali i cieszyli swojÄ… obecnoÅ›ciÄ…. JesteÅ›my dumni, że w te wakacje towarzyszyÅ‚ im wÅ‚aÅ›nie Cydr Lubelski, który już od piÄ™ciu lat promuje najlepsze polskie brzmienia.Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Muzyka #LIFESTYLE