Data publikacji: 2017-05-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: „Ekspresso†i „czarna kawa†– te błędy popełniają Polacy w kawiarni
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?

Coraz lepiej znamy się na kawie. Koneserzy rozmawiają o mieszankach, aromacie, nutach smakowych i kolorze cremy. Wciąż jednak popełniamy gafy, które mogą prowadzić do nieporozumień między klientem a obsługą lokalu. Jakie błędy mają miejsce najczęściej?
Wizyta w kawiarni staje się jednym z naturalnych sposobów spędzania czasu przez Polaków. Odsetek odwiedzających je osób zwiększył się w 2016 roku kolejny raz z rzędu. Niemal 60% konsumentów deklaruje przy tym, że wyjścia ze znajomymi są dla nich spontaniczną, niezobowiązującą formą aktywności. W wyspecjalizowanych lokalach, w których bywamy, podaje się zarówno modne nowości (kawę organiczną, Hongkong espresso, cold brew ), jak i włoskie klasyki, w tym caffè latte, cappuccino i espresso. W parze z zachodzącymi zmianami idzie coraz większa świadomość, po czym poznać dobrze przyrządzoną kawę oraz czym różnią się od siebie poszczególne napoje przygotowane na jej bazie. Z uwagi na fakt, że menu jest pierwszym elementem potwierdzającym w oczach klienta wysoką jakość usług lokalu, warto zadbać o jego poprawność i detale. Z drugiej strony, zdarza się, że ze względu na brak wiedzy, klienci są zawiedzeni, choć otrzymali napój zgodny z zamówieniem. Na co zwracać uwagę, by uniknąć tego rodzaju nieporozumień?
Espresso – czyli diabeł tkwi w szczegółach
Proces oraz efekt parzenia espresso – najbardziej klasycznej z wÅ‚oskich kaw, stanowiÄ…cej bazę dla wszystkich tradycyjnych napojów – powinien być Å›ciÅ›le podporzÄ…dkowany reguÅ‚om rzÄ…dzÄ…cym tÄ… sztukÄ…. – Prawdziwe, 25-mililitrowe espresso powstaje w wyniku trwajÄ…cej 25 sekund ekstrakcji w ekspresie ciÅ›nieniowym z 7,5 gramów zmielonych ziaren – tÅ‚umaczy Grzegorz Staszowski, barista Segafredo Zanetti Poland. – Nazywanie tym mianem kaw o innej objÄ™toÅ›ci lub różniÄ…cych siÄ™ od wyżej opisanego sposobu przygotowania jest błędem. Przydatne do opisania innych napojów terminy to miedzy innymi: espresso doppio, caffè americano czy ristretto – dodaje ekspert. RóżniÄ… siÄ™ one od siebie przede wszystkim iloÅ›ciÄ… użytej wody i mieszanki:
Espresso doppio – podwójne espresso (50 ml objętości) przyrządzone z 15 gramów mieszanki,
Caffè americano – do gorącej wody dodajemy espresso doppio, możliwe jest też dodanie dzbanuszka z mlekiem, aby klient mógł go dolać do kawy,
Ristretto – „krótkie†espresso (20 ml objętości) przyrządzone z 7,5 gramów zmielonych ziaren w czasie 20 sekund.
Â
W niektórych lokalach można spotkać siÄ™ natomiast z sytuacjÄ…, gdy źle nazywa się prawidÅ‚owo zaparzony napój. W zwiÄ…zku z podobnym brzmieniem polskiego sÅ‚owa „ekspresâ€, tradycyjny specjaÅ‚ sÅ‚onecznej Italii bywa opisywany jako „ekspressoâ€. By uniknąć tego błędu, warto zapamiÄ™tać, że litera „k†w jÄ™zyku wÅ‚oskim w ogóle nie wystÄ™puje.
„Biała†i „czarna†niewiele wyjaśnia
ZdarzajÄ… siÄ™ i innego rodzaju kÅ‚opoty z nazewnictwem. Choć ma to miejsce coraz rzadziej, wciąż istniejÄ… lokale, w których rozróżnia siÄ™ i serwuje jedynie dwa rodzaje kawy – białą i czarnÄ…. – Bogactwo napojów kawowych, zarówno zawierajÄ…cych mleko, jak i tych, w których bazÄ… jest tylko espresso, jest ogromne. Proste rozgraniczenie na „białą†i „czarną†jest dalece niewystarczajÄ…ce, by zaserwować produkt zgodny z oczekiwaniami klienta. Tego rodzaju zamówienie powinno być dla baristy punktem wyjÅ›cia do rozmowy z goÅ›ciem na temat jego preferencji – mówi Grzegorz Staszowski. – JeÅ›li natomiast spotykamy siÄ™ z takimi pozycjami w menu, najprawdopodobniej kawa nie leży w centrum zainteresowania wÅ‚aÅ›cicieli lokalu, do którego trafiliÅ›my. Może to także oznaczać, że menu nie zostaÅ‚o opracowane przez osobÄ™ posiadajÄ…cÄ… odpowiedniÄ… wiedzÄ™, a za barem nie stoi profesjonalny barista – tÅ‚umaczy barista Segafredo Zanetti Poland. PropozycjÄ… najbliższÄ… „czarnejâ€, czyli dużej kawie bez mleka, jest Caffè Americano. Do filiżanki z wrzÄ…tkiem wlewane jest podwójne espresso lub alternatywnie – do espresso doppio serwowanego w filiżance do cappuccino dodaje się dzbanek z wrzÄ…tkiem – tak, aby klient mógÅ‚ samodzielnie zdecydować ile wody chce dolać. Ze wzglÄ™du na duże rozbieżnoÅ›ci w zakresie procesu przygotowania napojów mlecznych, trudno jednoznacznie wskazać, czy „biaÅ‚a kawa†to caffè au lait, caffè latte, cappuccino czy raczej flat white. By uniknąć nieporozumieÅ„, zarówno goÅ›cie, jak i bariÅ›ci powinni upewniać siÄ™ wiÄ™c, co używajÄ…c tego terminu ma na myÅ›li każda ze stron.
Nowe, niepokojÄ…ce smaki
Rosnąca świadomość gastronomów i konsumentów sprzyja testowaniu nowych, dotychczas mniej popularnych produktów. Paradoksalnie ten stan rzeczy może wiązać się z pewnym ryzykiem. Kawiarnie proponują gościom eksperymentalne metody parzenia napojów się z ziaren pochodzących z nieznanych na szerszą skalę plantacji. Wybierając się do specjalistycznego lokalu, warto więc być przygotowanym na wszystko – zbliżony do herbaty smak napoju parzonego przy użyciu areopressu i na charakterystyczną dla mieszanek z przewagą Arabiki podwyższoną owocową kwasowość. Nie powinno zapominać się również o tym, jak duży wpływ na smak kawy może mieć region, z którego pochodzą ziarna. By uniknąć niemiłych niespodzianek, przed zamówieniem warto zapytać baristę, czego możemy się spodziewać – nawet jeśli chcemy poprosić o klasyczne espresso.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE