Aktualności

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni
Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni 19 sierpnia 2015 Wloski klimat, najlepsze filmy oraz artysci z calego swiata- mowa oczywiscie o Miedzynarodowym Festiwalu Filmowym w

Festiwal Filmowy w Wenecji od kuchni
19 sierpnia 2015

Wloski klimat, najlepsze filmy oraz artysci z calego swiata- mowa oczywiscie o Miedzynarodowym Festiwalu Filmowym w Wenecji. Rozpoczynajacy sie 2 wrzesnia i trwajacy 10 dni Festiwal przyciaga najwieksze osobistosci ze swiata filmu oraz liczna publicznosc podziwiajaca swiatowe kino w przepieknej scenerii. Wystawne bankiety oraz spotkania przy doskonalym, wloskim jedzeniu i winie sa nieodlacznym elementem Festiwalu, uwazanego za jeden z najbardziej popularnych i znaczacych w swiecie kina. O czasie spedzonym we wspanialym miescie na wodzie opowie Leonardo Masi – rodowity Wenecjanin, ekspert marki Malma z Kuchni Dantego.

Poczuj wloski klimat

Nawet jesli nie mozemy wybrac sie do Wenecji, by uczestniczyc w tamtejszym swiecie kina, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w domowym zaciszu zorganizowac sw?j wlasny festiwal. Filmy, relaks na kanapie w doborowym towarzystwie oraz pyszne jedzenie… to dla wielu z nas wymarzony pomysl na wiecz?r. W koncu nie ma nic piekniejszego i przyjemniejszego niz relaks po ciezkim dniu pracy i obowiazk?w. W wyborze odpowiedniego, filmowego repertuaru z pewnoscia pomoga liczne strony poswiecone tej tematyce, a takze program konkursu o Zlotego Lwa, czyli gl?wnej nagrody Miedzynarodowego Festiwalu w Wenecji, dostepny na stronie www.labiennale.org. Jednak czym byloby ogladanie kultowego filmu bez odrobiny przyjemnosci dla naszego podniebienia? A skoro to wloskie swieto kina to r?wniez dania, kt?re beda nam towarzyszyc podczas seans?w powinny pochodzic z P?lwyspu Apeninskiego.

– Jezeli szukasz inspiracji na filmowy wiecz?r, kuchnia wloska jest idealna propozycja. Dania sa proste w przygotowaniu, a efekt z pewnoscia zadowoli nie tylko nas, ale r?wniez naszych gosci. Ulubionym daniem kazdego Wlocha jest makaron – komponowany z najr?zniejszymi dodatkami. Pasta doskonale sprawdzi sie r?wniez podczas domowego swieta filmu. Dania kuchni wloskiej, na bazie makaronu, pomoga nam przeniesc sie myslami do klimatycznej Wenecji i z pewnoscia zaostrza apetyt na kino w najlepszym wydaniu – przekonuje Leondaro Masi, ekspert Malmy.

A to już wiesz?  Zrób iluminacjÄ™ na festiwal Å›wiatÅ‚a w Łodzi

– Szczeg?lnie polecam makaron conchiglie rigate z kurczakiem, suszonymi pomidorami oraz kremem balsamicznym. Danie to bedzie delikatne i lekkostrawne, ale r?wniez dostarczy nam spora dawke energii – dodaje Masi.

Najstarsze swieto kina

Festiwal w Wenecji uchodzi za najstarsza impreze filmowa. Jego poczatki siegaja roku 1932, kiedy to wloski hrabia Giuseppe Volpi di Misurata postanowil zalozyc Festiwal filmowy pod nazwa Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica. Festiwal od poczatku istnienia odbywa sie w ramach Biennale di Venezia, kt?rego historia siega XIX wieku. Poczatkowo publicznosc oddawala swoje glosy na wybrane filmy, a na ich podstawie wybierani byli zwyciezcy. Juz w tamtych czasach impreza przyciagala na widownie tysiace widz?w z calych Wloch i nie tylko.

Obecnie Festiwal odbywa sie na przelomie sierpnia i wrzesnia, trwajac 10 dni. Sklada sie z dw?ch sekcji. Na pierwsza, oficjalna przypadaja nastepujace cykle: konkurs gl?wny, konkurs film?w kr?tkometrazowych, cykl „Horyzont” oraz pokaz pozakonkursowy. Ponadto jury konkurs przyznaje nagrody, kt?re wylaniaja najlepszego aktora i aktorke, najlepszego mlodego aktora lub aktorke oraz najlepszy scenariusz. Dodatkowo podczas Festiwalu specjalne jury Luigi de Laurentis przyznaje Lwa Przyszlosci dla najlepszego debiutu pelnometrazowego pokazanego w ciagu calego festiwalu. Od roku 1970 przyznawany jest r?wniez Honorowy Zloty Lew, doceniajacy caloksztalt tw?rczosci.

Otrzymanie nagrody przez jury jest ogromnym zaszczytem i duma. Udalo sie to kilkakrotnie r?wniez i polskim rezyserom, takim jak: Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieslowski, Roman Polanski, Andrzej Wajda, Jerzy Stuhr, Andrzej Munk oraz Jerzy Skolimowski.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyzsza jakosc w polaczeniu z pasja i zaangazowaniem po to, by m?c rozsmakowac sie i zakochac pysznej, wloskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***
Przepis na:
Conchiglie Rigate z kurczakiem, pomidorami suszonymi i kremem balsamicznym

Skladniki:

200 g makaronu Malma Conchiglie Rigate
1 piers z kurczaka
P?l sloika suszonych pomidor?w w oleju
P?l opakowania mlodego szpinaku
3 lyzki kremu balsamicznego
1 cebula
2 zabki czosnku
Listki bazylii
S?l, pieprz
Oliwa z oliwek

A to już wiesz?  UROCZYSTE OTWARCIE SEZONU LATO 2015

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wedlug zalecen producenta na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w mala kostke i przesmazamy na rozgrzanej oliwie. Doprawiamy go sola i pieprzem. Dodajemy posiekana cebule i czosnek. Nastepnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, krem balsamiczny oraz ugotowany makaron. Calosc mieszamy.

Na koniec dodajemy posiekana bazylie i mlody szpinak, mieszamy calosc i podajemy.

***

Kuchnia Dantego

Czyli dw?ch sympatycznych Wloch?w – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, kt?rzy nade wszystko cenia sobie rodzima kuchnie i literature, z powodzeniem laczac je ze soba. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzien wyklada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli sie od swoich mam. Nieodzownym elementem dan z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, kt?ry zostal stworzony z mysla o wloskiej kuchni i kt?rego jakosc potwierdzaja sami Wlosi.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy