Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie

Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie
Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się

Data publikacji: 2019-07-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się węgielkami.

Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie Styl życia, LIFESTYLE - Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się węgielkami.

Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się węgielkami. Przedstawiamy najciekawsze pomysły dzięki którym grillowanie okaże się prostsze, ale również pozwoli na odkrycie nowych smaków.  

Zdrowie przede wszystkim

Poza walorami smakowymi uczty pod chmurką, warto zadbać aby nie wyrządziła ona szkody naszemu zdrowiu. Dlatego też pamiętajmy, aby kratka grilla była zawsze dokładnie oczyszczona, zarówno przed, jak i po użyciu. Jak sobie ułatwić to zadanie? Oblepione pręty łatwo doczyścimy dzięki prostym, domowym sposobom. Niezawodna w walce z przypalonym tłuszczem będzie mieszanka wody utlenionej i sody oczyszczonej. Sprawdzi się też połączenie wody, mydła i octu. Kolejnym często szkodliwym dla zdrowia etapem grillowania jest proces rozpalania węgielków czy brykietu. Jak temu zaradzić? Zamiast podpałki, nasączonej toksycznymi substancjami, użyjmy tekturowej wytłaczanki na jajka i umieścimy w niej węgielki.

Odwiecznym dylematem podczas biesiad pod goÅ‚ym niebem jest także sposób grillowania. Zatem – na tacce, w folii czy może jednak bezpoÅ›rednio na kratce? Nie polecamy korzystać z produktów aluminiowych, ponieważ szkodliwy dla ludzkiego organizmu glin przenika do jedzenia. BezpoÅ›rednie umieszczanie miÄ™sa na kratce również jest odradzane. To wszystko przez kapiÄ…cy tÅ‚uszcz, który w zetkniÄ™ciu z rozżarzonym wÄ™glem uwalnia szkodliwe substancje. ZastÄ™pujÄ…c aluminium koszyczkami ze stali nierdzewnej lub brytfankami wielokrotnego użytku, nie tylko przysÅ‚użymy siÄ™ wÅ‚asnemu organizmowi, ale także planecie, ograniczajÄ…c ilość Å›mieci pozostawionych po grillu.

A to już wiesz?  MOC SPOTKAŃ WE WROCŁAWIU – POWRÓT DO NAJLEPSZYCH POLSKICH TRADYCJI

Jakość produktu kluczem do sukcesu

Nawet najdroższe, najwymyÅ›lniejsze grille nie sprawiÄ…, że kiepskiej jakoÅ›ci produkty bÄ™dÄ… smakować dobrze. Za to nawet na grillu jednorazowym jesteÅ›my w stanie stworzyć cuda inwestujÄ…c w miÄ™so ze sprawdzonego źródÅ‚a. Jak zaznacza Monika Berger, ekspert marki Berger, oferty producentów odpowiadajÄ… aktualnym potrzebom konsumentów. – Poza takimi klasykami jak karczek, kieÅ‚basa czy krupniok można siÄ™gnąć po produkty miÄ™sne specjalnie skomponowane pod grillowe uczty. Odpowiednio dobrane mieszanki przypraw sprawiajÄ…, że tego typu wyroby w połączeniu z dymnym aromatem bÄ™dÄ… bogatsze w smaku niż tradycyjna kieÅ‚basa. Zarówno smak, jak i zapach grillowanych specjałów dodatkowo możemy urozmaicić dodajÄ…c do brykietu czy wÄ™gla tymianek lub rozmaryn. TlÄ…ce siÄ™ gałązki przypraw bÄ™dÄ… także Å›wietnym „odstraszaczem” dla komarów, które nie przepadajÄ… za ich zapachem.

Wachlarz smaków

Oczywiście grill to nie tylko sztuka przyrządzania mięsa, ale także chrupiąca papryka, cebula, marynowana cukinia, soczyste pieczarki i wiele innych warzyw, a także serów. Najpopularniejszym kompromisem pomiędzy mięsnym, a warzywnym daniem jest oczywiście szaszłyk. Aby uniknąć nadpalenia szaszłykowych patyczków, pomocnym trikiem będzie zanurzanie ich na 15 minut w wodzie przed nabiciem składników. Za to stosując dwa patyczki zamiast jednego, ułatwimy życie obracającemu smakołyki nad żarem usztywniając całą konstrukcję dania.

Grill kojarzymy raczej z daniami przyrządzanymi na słono lub ostro, ciekawym elementem jednak może okazać się eksperymentowanie z owocami. Najczęściej na grillu ląduje banan, który polany  czekoladą będzie świetnym deserem na zakończenie uczty. Równie dobrze będą smakowały jabłka, gruszki, ananasy czy brzoskwinie, które po delikatnym grillowaniu mogą występować samodzielnie, bądź posłużyć jako uzupełnienie mięsnych dań.

 

                                                     

ZakÅ‚ady MiÄ™sne Berger to dziaÅ‚ajÄ…cy na rynku od 1983 roku producent i dystrybutor „ślōnskich szpecyjałōw” – wysokiej jakoÅ›ci miÄ™s i wÄ™dlin, charakterystycznych dla regionu Górnego ÅšlÄ…ska. Firma Berger zajmuje siÄ™ kompleksowo procesem tworzenia swoich wyrobów – od współpracy ze sprawdzonymi dostawcami półtusz wysokiej klasy po sprzedaż hurtowÄ… i detalicznÄ… towarów. Najważniejszym ogniwem dystrybucji produktów ZakÅ‚adów MiÄ™snych Berger sÄ… rozsiane w caÅ‚ym rejonie Górnego i Dolnego ÅšlÄ…ska wÅ‚asne sklepy firmowe.

A to już wiesz?  Le Grand Noir – wino o buntowniczej naturze

Więcej informacji na: www.berger.biz.pl 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Grilluj ze smakiem, czyli proste sposoby na zdrowe grillowanie Styl życia, LIFESTYLE - Grillowanie żartobliwie uznawane jest za nasz sport narodowy, a ilu grillujących tyle sposobów, trików i złotych porad na idealnie spędzone popołudnie nad żarzącymi się węgielkami.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy