Wiadomości branżowe

Health coach: Często poczucie głodu wywołują stres i emocje. Aby rozpoznać prawdziwy głód, trzeba się wsłuchać w potrzeby swojego organizmu

Najczęściej mówi siÄ™ o dwóch rodzajach gÅ‚odu – fizjologicznym i emocjonalnym. By siÄ™gnąć po jedzenie i dostarczyć organizmowi niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych, trzeba wiÄ™c wsÅ‚uchać siÄ™ w jego potrzeby.

Najczęściej mówi siÄ™ o dwóch rodzajach gÅ‚odu – fizjologicznym i emocjonalnym. By siÄ™gnąć po jedzenie i dostarczyć organizmowi niezbÄ™dnych skÅ‚adników odżywczych, trzeba wiÄ™c wsÅ‚uchać siÄ™ w jego potrzeby. Musimy siÄ™ zastanowić, kiedy jedliÅ›my ostatni posiÅ‚ek, czy byÅ‚ wystarczajÄ…co zbilansowany i czy nie jesteÅ›my wÅ‚aÅ›nie w jakiejÅ› sytuacji stresowej, która może być mylnym sygnaÅ‚em. Wszelkie decyzje żywieniowe powinny wiÄ™c być podejmowane z rozwagÄ….

Zdaniem MaÅ‚gorzaty Radziak uczucie gÅ‚odu nie zawsze oznacza, że jesteÅ›my gÅ‚odni i koniecznie powinniÅ›my coÅ› zjeść. Bywa, że jemy, bo w tym momencie jedzÄ… też inni, bo do kawy pasuje coÅ› sÅ‚odkiego albo też skusiÅ‚ nas zapach czy atrakcyjny wyglÄ…d danego posiÅ‚ku bÄ…dź przekÄ…ski. CzÄ™sto siÄ™gamy po jedzenie również pod wpÅ‚ywem stresu i innych silnych emocji.

– Uczucie gÅ‚odu jest bardzo mylÄ…ce, bo tak naprawdÄ™ jest jeden gÅ‚ód w szeÅ›ciu odsÅ‚onach. Symptomy sÄ… te same, czyli czujemy takie sensacje w okolicy żołądka, natomiast nie wszystko jest gÅ‚odem. Mamy gÅ‚ody prawdziwe i gÅ‚ody tzw. faÅ‚szywe. I musimy nauczyć siÄ™ je odróżniać. GÅ‚ód sÅ‚uży do utrzymania nas przy życiu, wiÄ™c gÅ‚ody prawdziwe to sÄ… te, które majÄ… nam dostarczyć potrzebnych skÅ‚adników odżywczych, wody niezbÄ™dnej do funkcjonowania organizmu. Natomiast stres i emocje najczęściej oszukujÄ… nas, że jesteÅ›my gÅ‚odni. W sytuacjach, kiedy coÅ› idzie nie tak, organizm wysyÅ‚a do nas faÅ‚szywy sygnaÅ‚ gÅ‚odu, a tak naprawdÄ™ to jest tylko emocja – mówi agencji Newseria Lifestyle MaÅ‚gorzata Radziak, health coach.

By odróżnić prawdziwy gÅ‚ód od uczucia wynikajÄ…cego ze stresu, trzeba siÄ™ wsÅ‚uchać w potrzeby swojego organizmu i wÅ‚aÅ›ciwie rozpoznać swój aktualny stan emocjonalny.

– JeÅ›li przeanalizujemy, jak siÄ™ czujemy i jakimi emocjami w tej chwili żyjemy, to może siÄ™ okazać, że to wÅ‚aÅ›nie jest ta niezaspokojona emocja, która domaga siÄ™ jedzenia, a można jÄ… zaspokoić w zupeÅ‚nie inny sposób. Trzeba wiÄ™c dokÅ‚adnie wiedzieć, czym który gÅ‚ód siÄ™ objawia i jak można go rozpoznać. JeÅ›li odczujemy gÅ‚ód, to powinniÅ›my siÄ™ dobrze zastanowić, co tak naprawdÄ™ dzieje siÄ™ w nas w tej chwili, czy mamy jakieÅ› emocje, kiedy jedliÅ›my ostatni posiÅ‚ek, co jedliÅ›my, czy mamy prawo być gÅ‚odni, a może jesteÅ›my spragnieni, może potrzebujemy po prostu napić siÄ™ szklanki wody, bo pragnienie też objawia siÄ™ jako rodzaj gÅ‚odu – mówi MaÅ‚gorzata Radziak.

A to już wiesz?  Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Na to, by szybciej pojawiÅ‚o siÄ™ u nas uczucie gÅ‚odu, spory wpÅ‚yw majÄ… reklamy i chwyty marketingowe, jakie wykorzystujÄ… sklepy. Na przykÅ‚ad zapach pieczonego chleba wpÅ‚ywajÄ…c na powonienie klienta, stymuluje jego wyobraźniÄ™, a tym samym zachÄ™ca do zakupów i konsumpcji.

– To sÄ… różne mechanizmy, czyli np. reklama może nam mówić, że jeÅ›li jesteÅ› smutny, zjedz czekoladkÄ™, jeÅ›li masz Å›wiÄ™ta, to nie możesz Å›wiÄ™tować bez jakiegoÅ› produktu. I najczęściej jest to przekaz peÅ‚en takich emocji, które po prostu do nas przemawiajÄ…, żebyÅ›my siÄ™gali po jakieÅ› jedzenie. W przemyÅ›le spożywczym sytuacja jest trochÄ™ inna, ponieważ musimy siÄ™ zagłębić, czy dany produkt zawiera takie skÅ‚adniki, które powodujÄ…, że chcemy jeść go wiÄ™cej. I takim typowym skÅ‚adnikiem, który wyzwala poczucie gÅ‚odu, jest oczywiÅ›cie cukier. Im jest go wiÄ™cej w produkcie, tym wiÄ™cej chcemy go spożywać i chÄ™tniej po niego siÄ™gamy, wiÄ™c cukier jest takim „uzależniaczem” – mówi health coach.

MaÅ‚gorzata Radziak byÅ‚a goÅ›ciem jednej z sesji podczas grudniowego spotkania Thursday Gathering. To cykliczne imprezy, które co czwartek przyciÄ…gajÄ… do warszawskiego Varso spoÅ‚eczność innowatorów. Organizatorem bezpÅ‚atnych i otwartych dla wszystkich chÄ™tnych eventów jest Fundacja Venture Café Warsaw.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy