Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Jak będziemy jedli w 2019 roku? Poznaj 9 najważniejszych trendów

Jak będziemy jedli w 2019 roku? Poznaj 9 najważniejszych trendów
Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym

Data publikacji: 2018-12-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak będziemy jedli w 2019 roku? Poznaj 9 najważniejszych trendów
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

Jak będziemy jedli w 2019 roku? Poznaj 9 najważniejszych trendów Styl życia, LIFESTYLE - Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.

W 2019 roku Polacy wciąż będą poszukiwać nowych, kulinarnych inspiracji. Od kilku lat jesteśmy świadkami prawdziwej rewolucji na rodzimych stołach. Gruzińskie chaczapuri, koreańskie kimchi czy chińska wieprzowina z imbirem to potrawy, które Polacy już poznali i polubili. Choć pewne tendencje, takie jak zamiłowanie do kuchni śródziemnomorskiej, zdrowej żywności czy potraw wegańskich nie ulegną zmianie, to jednak rośnie nasza chęć do kulinarnych podróży i eksperymentów. Przedstawiamy 9 trendów kulinarnych, które zagoszczą nie tylko na naszych stołach, ale będą także mieć wpływ na nasz styl życia.

1. Z Bliskiego Wschodu prosto na nasz stół – w tym roku na naszych stoÅ‚ach zagoszczÄ… potrawy typowe dla Kazachstanu, Uzbekistanu czy Tadżykistanu, oparte na aromatycznych potrawach miÄ™snych, produktach mÄ…cznych oraz nabiale. Ci, którzy nie unikajÄ… tego typu skÅ‚adników, zajadać siÄ™ wiÄ™c bÄ™dÄ… dobrze przyprawionymi pierożkami, makaronami czy tradycyjnym dla tych regionów pieczywem, jak choćby puri, shoti czy pitÄ….

2. Dania prosto z Azji – w 2019 roku popularność zyska także pikantna kuchnia syczuaÅ„ska, której najbardziej znanymi potrawami sÄ… kurczak Kung-Pao, zupa ostro-kwaÅ›na czy podwójnie gotowana wieprzowina. Do naszego menu wejdzie także japoÅ„ski kotlet katasu czy chiÅ„ski bing, bÄ™dÄ…cy czymÅ› pomiÄ™dzy chlebem a naleÅ›nikiem. Coraz chÄ™tniej bÄ™dziemy przygotowywać także potrawy kuchni perskiej czy tajwaÅ„skiej.

A to już wiesz?  Kolejny rekord – fani fantastyki zaskakujÄ… Å›wiat crowdfundingu

3. Marnować mniej – podobnie jak w mijającym roku, także w 2019 ważny będzie trend Zero Waste. Coraz częściej wykorzystywać będziemy wszystkie dostępne składniki znajdujące się w lodówce, gotując w bardziej kreatywny sposób. Rośnie świadomość w zakresie racjonalnego kupowania, przechowywania i wykorzystywania produktów spożywczych. Coraz powszechniejsze staną się też ekologiczne opakowania na produkty, takie jak stworzona przez Polkę organiczna ,,folia” z grzybka herbacianego o nazwie SCOBY. Zawinięta w nią żywności zachowa świeżość nawet przez pół roku. 

4. Technologia, by gotować szybciej – innowacyjne urządzenia w naszej kuchni pozwalają nam na przygotowywanie smaczniejszych i zdrowszych potraw znacznie szybciej i sprawniej. W 2019 coraz więcej nas zda sobie z tego sprawę. Obecnie dostępne są rozwiązania takie jak na przykład piekarnik Dual Cook FlexTM marki Samsung, który pozwala piec dwie potrawy jednocześnie w odmiennych trybach i temperaturach.

5. Comfort Food, czyli posiÅ‚ki już nie tylko ,,w biegu” – dla Polaków, podobnie jak dla narodów z poÅ‚udnia Europy, ważny staje siÄ™ nie tylko smak potrawy, ale także radość z jej przygotowywania oraz celebracja w gronie przyjaciół i rodziny. Istotny wiÄ™c bÄ™dzie sposób podania jedzenia, aranżacja przestrzeni i tworzenie odpowiedniego nastroju.

6. Food science, czyli z laboratorium na nasz talerz. Obecnie zwracamy uwagę nie tylko na smak i walory odżywcze posiłków, ale także na sposób podania. Dzięki możliwości eksperymentowania z kolorami czy teksturami potraw, możemy uzyskać efektownie wyglądające dania. Tak wykorzystując naturalne środki można otrzymać żywność, która przy odpowiednim świetle… fosforyzuje!

7. Stolik dla jednej osoby – nie zawsze jednak mamy czas na kreatywność w kuchni i celebracjÄ™ posiÅ‚ków. Wielu z nas pracuje w niestandardowych godzinach, czÄ™sto poza biurem – w kawiarniach czy restauracjach. ZmieniajÄ…ce siÄ™ przyzwyczajenia czy brak czasu sprawiajÄ…, że wiele lokali tworzy menu z myÅ›lÄ… o pojedynczym goÅ›ciu.

A to już wiesz?  Tomasz Jakub SysÅ‚o gość spotkania CreativeMorningsWRO pt. „Equality” w Ovo WrocÅ‚

8. Inteligentne zarządzanie kuchnią – Internet rzeczy prężnie wchodzi do naszych domów, nie omijając kuchni. Inteligentne lodówki, takie jak Family HubTM pomagają w doborze odpowiednich składników, w zależności od rodzaju dania. Na wbudowanym dotykowym ekranie czy wyświetlaczu naszego smartfona prezentują także informacje o produktach i terminie ich przydatności.

9. Polska kuchnia podbije AzjÄ™? – nasze rodzime potrawy wciąż sÄ… maÅ‚o popularne na Å›wiecie, jednak wzbudzajÄ… coraz wiÄ™ksze zainteresowanie. Okazuje siÄ™, że najwiÄ™cej zwolenników majÄ… na Dalekim Wschodzie – JapoÅ„czycy, ChiÅ„czycy, KoreaÅ„czycy czy Wietnamczycy zafascynowani sÄ… smakami naszych pierogów czy gołąbków. Do naszego kraju chÄ™tnie przyjeżdżajÄ… też ekipy telewizyjne i blogerzy z krajów Dalekiego Wschodu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich czy RPA zainteresowani tematykÄ… kulinarnÄ…. PodróżujÄ…c po krajach dalekiego wschodu coraz częściej też możemy napotkać restauracje serwujÄ…ce dania z polskiego menu.

Podczas pierwszych urodzin przestrzeni kulinarnej Cook Story by Samsung o powyższych trendach opowiadała Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierownik Food Studies na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS.

 

 

 

 

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Jak będziemy jedli w 2019 roku? Poznaj 9 najważniejszych trendów Styl życia, LIFESTYLE - Kuchnia wegańska, soczyste steki, orientalne smaki, a może swojskie pierogi? Choć 2019 dopiero przed nami, specjaliści już wiedzą, jak będziemy jedli w nadchodzącym roku.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy