Data publikacji: 2016-01-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jak smakuje karnawał na świecie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Dlaczego Cachaça to w Brazylii sprawa narodowa, co pije się w czasie karnawału w Nowym Orleanie, a jak świętują mieszkańcy Nadrenii? Karnawał to barwne pochody i parady, przebierańcy, tańce i huczna zabawa, ale do tradycji należą też lokalne specjalności – drinki, piwo czy wino.

Cachaça w Rio de Janeiro
Limonka, cukier, lód i przede wszystkim Cachaça – destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku z trzciny cukrowej. To składniki słynnego na całym świecie drinku Caipirinha. Jest symbolem Rio de Janeiro tak samo jak Copacabana, stadion Maracana. Jej fanami są m.in. Madonna i George Bush. Jest też najważniejszym drinkiem podczas karnawału.
Prawdziwą Caipirinhę robi się tylko na bazie likieru Cachaça. Przygotowanie tego drinku z innym alkoholem Brazylijczycy potraktują jak zamach na jeden z symboli narodowych. Cachaça w smaku jest nieco podobna do rumu i tequili, ale jest bardziej wytrawna, odrobinę cierpka i ma owocowy posmak. Bary w Rio de Janeiro oferują też drinka o nazwie Caipiroska (z wódką zamiast Cachaçi).
– Warto też wiedzieć, że w Brazylii do drinka Caipirinha używa siÄ™ biaÅ‚ego cukru, a nie brÄ…zowego. Dla każdego brazylijskiego barmana to Å›wiÄ™tość. Dlaczego? Okazuje siÄ™, że brÄ…zowy cukier zagÅ‚usza smak likieru Cachaça. Inny wariant tego drinka to Maipirinha, z marakujÄ… zamiast limonki. Na bazie likieru Cachaça przygotowuje siÄ™ też ciekawe smoothie o nazwie Batida, używajÄ…c różnych owoców, wedle upodobaÅ„ – mówi Sandra Lakus, szef baru browaru restauracyjnego ZÅ‚oty Pies we WrocÅ‚awiu.Â
Â
Tłusty wtorek w Nowym Orleanie
Mardi Gras (z francuskiego „tÅ‚usty wtorekâ€, ostatni dzieÅ„ przed Å›rodÄ… popielcowÄ…) to kulminacja sÅ‚ynnego karnawaÅ‚u w Nowym Orleanie, z pewnoÅ›ciÄ… najbardziej hucznej zabawy tego rodzaju w caÅ‚ej Ameryce Północnej. To miasto, które uwielbia siÄ™ bawić, a poza tym w caÅ‚ych Stanach Zjednoczonych nie znajdziemy drugiej metropolii z tak wyrafinowanym miksem kultur i tradycji. Widać to także po miejscowych specjaÅ‚ach.
– W czasie karnawału tradycyjnie pije się tam likier Aguardiente de Ojén, produkowany na bazie anyżu i oliwki anyżowej, z dodatkiem aromatów, m.in. goździków i kolendry. Ciekawe jest to, że ten likier oryginalnie wywodzi się z małego miasteczka Ojen w Andaluzji – opowiada Sandra Lakus.
W 100% nowoorleańskim wynalazkiem jest pierwszy amerykański koktajl – Sazerac. Powstał w 1838 roku w jednym z barów francuskiej dzielnicy, a jego nazwa pochodzi od francuskiego brandy Sazerac-de-Forge et fils.
– Jednak od ponad 100 lat Sazerac robi się na bazie amerykańskiej żytniej whisky lub koniaku, z dodatkiem gorzkiej wódki Peychaud Bitters oraz absyntu. Tego rodzaju dawne receptury przeżywają dziś renesans na całym świecie – dodaje Sandra Lakus.
Innym typowym drinkiem dla Nowego Orleanu, również popularnym w czasie karnawału, jest Ramos Gin Fizz. Robiony na bazie dry ginu, z białkiem jajka, sokiem z cytryny i limonki oraz dodatkiem olejku z kwiatu pomarańczy.
PiÄ…ta pora roku w Nadrenii
Karnawałową stolicą Niemiec jest Kolonia. „Piąta pora roku†trwa tam tradycyjnie od 11 listopada (na początku kobiety obcinają mężczyznom krawaty i na jeden dzień przejmują władzę w mieście) aż do środy popielcowej, ale najhuczniej jest w ostatnich dniach.
– W Kolonii króluje miejscowy styl piwny o nazwie Kölsch. To bardzo jasne piwo z delikatnym zapachem sÅ‚odowym w tle. Tradycyjnie warzone jest tylko w Kolonii, a nazwa jest zastrzeżona, tak jak szampan dla Szampanii. Jak smakuje? Ma lekkÄ… chmielowość, delikatne aromaty owocowe i jest lekko cierpkie – mówi Sandra Lakus. Z kolei jeÅ›li wybierzemy siÄ™ w czasie karnawaÅ‚u do Düsseldorfu, to lepiej nie prosić o Kölsch, ponieważ zostanie to potraktowane jako afront (Niemcy sÄ… mocno przywiÄ…zani do swoich lokalnych tradycji). W Düsseldorfie pije siÄ™ Altbier (dosÅ‚ownie: „stare piwoâ€).
– To piwo górnej fermentacji, warzone dawnymi metodami, stÄ…d jego nazwa. Ma kolory o różnych odcieniach brÄ…zu, bursztynu i miedzi, jest gorzkie i aromatyczne. Czasem jest mieszane z piwem sÅ‚odowym – dodaje Sandra Lakus. Jednak nadreÅ„ski karnawaÅ‚ to nie tylko piwo. Credo zabawy w Moguncji (Mainz) brzmi: „Weck, Worscht, Woi†(buÅ‚ka, kieÅ‚basa, wino). Nic dziwnego, to jeden z najważniejszych regionów „winnych†w Niemczech.Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE