Data publikacji: 2014-03-07
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Kaczka w miodzie lawendowym – pomysÅ‚ na nietypowy prezent z okazji Dnia Kobiet
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
DzieÅ„ Kobiet już jutro. Wielu panów zastanawia siÄ™ zapewne nad prezentem. Kwiaty, czekoladki, biżuteria… To wszystko przecież już byÅ‚o! A może warto zaskoczyć swojÄ… PaniÄ… i samodzielnie przygotować uroczysty obiad?
DzieÅ„ Kobiet już jutro. Wielu panów zastanawia siÄ™ zapewne nad prezentem. Kwiaty, czekoladki, biżuteria… To wszystko przecież już byÅ‚o! A może warto zaskoczyć swojÄ… PaniÄ… i samodzielnie przygotować uroczysty obiad? Kamil SzczawiÅ„ski, szef kuchni w restauracji hotelu Golf Park Lipowy Most, podpowiada sprawdzony przepis na wyjÄ…tkowe, Å›wiÄ…teczne danie – kaczkÄ™ w miodzie lawendowym z ziemniakami grattine i Å›wieżymi saÅ‚atami.
Jak zapewnia kucharz, do przygotowania tej potrawy nie potrzeba ani specjalnych zdolności kulinarnych, ani wyjątkowych składników, a jedynie odrobina chęci i nieco czasu. Wszystkie potrzebne do przyrządzenia dania produkty znajdziemy w zasadzie w każdym supermarkecie.
– Umyte piersi kaczki w pierwszej kolejnoÅ›ci musimy zamarynować w miodzie, soli morskiej i pieprzu. WczeÅ›niej należy jednak ponacinać jej skórÄ™. MiÄ™so powinno pozostać w marynacie minimum godzinÄ™ przed przyrzÄ…dzeniem, ale im wczeÅ›niej to zrobimy, tym z pewnoÅ›ciÄ… zyska na tym danie. Zamarynowane w ten sposób piersi smażymy na patelni bez tÅ‚uszczu od strony skóry. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni – wyjaÅ›nia Kamil SzczawiÅ„ski, szef kuchni w Lipowym MoÅ›cie.
Jak wyjaÅ›nia ekspert, obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry. NastÄ™pnie mieszamy je z wyciÅ›niÄ™tym czosnkiem i odrobinÄ… soli. CaÅ‚ość zalewamy Å›mietanÄ…. UkÅ‚adamy na blasze i wstawiamy na godzinÄ™ do piekarnika. Na okoÅ‚o 20 minut przed koÅ„cem pieczenia, na blachÄ™ wykÅ‚adamy podsmażone piersi. Ważne, aby co ok. 20 minut przyciskać ziemniaki, aby siÄ™ nieco „sprasowaÅ‚yâ€. Po upieczeniu kroimy ziemniaki w kwadraty lub grube plastry. Po wyjÄ™ciu z piekarnika kaczka powinna być w Å›rodku różowa.
Kroimy paprykę w kostkę, dodajemy krojone pomidory bez skórek z puszki, kilka łyżek miodu i ostrą paprykę. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dusimy w rondelku lub na patelni na maśle, dodając odrobinę bulionu (może być z kostki), aż do uzyskania „miękkości†warzyw, przez około 10 minut.
– KaczkÄ™ kroimy w plastry. UkÅ‚adamy jÄ… na talerzu obok ziemniaków. Do miski wkÅ‚adamy pomieszane saÅ‚aty, polewamy je sosem vinegret. Na koniec warzywami polewamy kaczkÄ™. CaÅ‚ość możemy dodatkowo posypać odrobinÄ… Å›wieżego tymianku. I gotowe! – dodaje szef restauracji w Lipowym MoÅ›cie.
Składniki dla 4 osób:
-pierÅ› z kaczki 4 szt.
-ziemniaki 600 g
-czosnek 25 g
-śmietana 30% 150 ml
-sól, pieprz, miód
-papryka 100g, pomidory z puszki 100g , ostra papryka 10g, masło 50g, bulion,
-sałaty dembolistna i rukola, sos vinegret.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE