Data publikacji: 2016-04-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kolorowe warsztaty gotowania w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Warsztaty kulinarne odbywają się cyklicznie co sobotę w godzinach popołudniowych lub porannych. Prowadzone są przez prawdziwych entuzjastów kuchni, którzy chcą się dzielić miłością do jedzenia i edukować w zakresie świadomego odżywiania.

Nasze warsztaty kulinarne to nie tylko kurs gotowania, ale też doskonała okazja do zabawy i odstresowania się z dala od codziennych obowiązków, z kieliszkiem dobrego wina i w doborowym towarzystwie.
Za kuchnię włoską oraz inspiracje tradycją kulinarną basenu Morza Śródziemnego odpowiedzialny jest rodowity Włoch z Lombardii, Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Jego specjalność to risotto, chociaż makaron też jest bliski jego sercu. Kuchnia Marco pachnie ziołami, tętni kolorami i chętnie czerpie z bogatej tradycji regionalnej Półwyspu Apenińskiego, gdzie praktycznie każde miasteczko czy wioska może się pochwalić swoim niepowtarzalnym daniem. Warsztaty z Marco mają styl nieskrępowanej zabawy w bliskim gronie znajomych, gdzie gwar rozmów i dźwięk sztućców sugestywnie przypominają atmosferę włoskiego domu. Marco Ghia jest stałym gościem na łamach prasy, radia i telewizji. Prowadzi też bloga www.marcoghia.pl.
Pozostali czÅ‚onkowie zaÅ‚ogi Akademii Kulinarnej Whirlpool rekrutujÄ… siÄ™ spoÅ›ród doÅ›wiadczonych szefów kuchni, znanych i uznanych blogerów, dietetyków. WiÄ™kszość z nich ma na koncie autorskie książki. To postacie kolorowe i nietuzinkowe, jak chociażby Dominika Wójciak, zwyciężczyni III edycji MasterChefa, autorka Å›wietnie przyjÄ™tej książki pt. „Warzywoâ€. Niebawem na rynku ukaże siÄ™  druga pozycja autorstwa popularnej blogerki – „Ziarnoâ€. Dominika, mimo że nie stroni od miÄ™sa, najbardziej ukochaÅ‚a sobie warzywa, które zestawia z czÄ™sto zaskakujÄ…cymi skÅ‚adnikami i przyprawami, nie gubiÄ…c przy tym smaku. Warsztaty Dominiki Wójciak cieszÄ… siÄ™ ogromnÄ… popularnoÅ›ciÄ…. Jej zatwardziali fani potrafiÄ… przejechać nawet pół Polski, by móc gotować pod jej czujnym okiem.
Zdecydowaną większość uczestniczek warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool
w Warszawie stanowią panie, jednak i mężczyźni mogą znaleźć tu coś dla siebie. Zarówno zatwardziali mięsożercy, jak i zwolennicy kuchni lekkiej z przewagą warzyw mają z czego wybierać. Na początku maja w Akademii Kulinarnej Whirlpool będzie gościł bardzo popularny bloger kulinarny znany jako Facet i Kuchnia. Zaproponuje on dania nie tylko bez mięsa, ale i bez glutenu, przełamując stereotypowe wyobrażenie o tzw. męskiej kuchni ociekającej tłuszczem z kiełbaski z ogniska i nieśmiertelnego schabowego. Sezonowość, kreatywność i odwaga w łączeniu składników to jego mocne atuty. Dla przeciwwagi miłośnicy doskonałej jakości mięsa z grilla będą mieli swoje święto pod koniec maja, gdy podczas sobotniego warsztatu gotowania zostanie zainaugurowany sezon grillowy.
Na ratunek wszystkim sybarytom i zabieganym pracusiom przychodzi nasza zaprzyjaźniona pani dietetyk, Katarzyna Błażejewska-Stuhr, która w sposób lekki, smaczny i przyjemny zachęca do oczyszczenia organizmu z toksyn, pośpiechu i śmieciowego jedzenia. Fachowo, ale przystępnie tłumaczy, co zrobić, by detoks miał sens i zachęca, by krytycznie przyjrzeć się swojej diecie. Jest zwolenniczką metody małych kroków, wychodząc z założenia, że jeść można praktycznie wszystko, jednak kluczem do sukcesu jest umiar i właściwe proporcje.
W Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie spotkać można nawet psychologa. Jest to Dorota Minta, która wspólnie z Marco Ghia postanowiła przyjść na ratunek zdesperowanym rodzicom niejadków i zaproponować im udział w warsztatach kulinarno-psychologicznych. Menu dla wybrednych maluchów zostało przygotowane przez Marco Ghia i dopracowane w najmniejszym szczególe zgodnie z wytycznymi dietetyków, ale i powszechnymi dziecięcymi upodobaniami (niech żyje pizza i makaron!). O część merytoryczną zadbała Dorota Minta, psycholog kliniczny z wieloletnim doświadczeniem, która będzie się starała uświadomić rodzicom ich najczęstsze błędy, jednocześnie przekazując sporo praktycznych wskazówek dotyczących zachowania w krytycznych sytuacjach.
W Akademii Kulinarnej Whirlpool każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy na warsztaty: http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty
Â
Informacje dla mediów:
Irmina Dzyr-Rainka
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE