Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Kulinarna strona karnawaÅ‚u – menu kiedyÅ› i dziÅ›

Kulinarna strona karnawaÅ‚u – menu kiedyÅ› i dziÅ›
Karnawał. Czas zabawy i szaleństwa. Rozpoczyna się zawsze 6 stycznia, w święto Trzech Króli, lecz data jego zakończenia jest zależna od terminu Świąt Wielkanocnych i w tym roku kończy się 25

Data publikacji: 2020-01-02
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Kulinarna strona karnawaÅ‚u – menu kiedyÅ› i dziÅ›
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Karnawał. Czas zabawy i szaleństwa. Rozpoczyna się zawsze 6 stycznia, w święto Trzech Króli, lecz data jego zakończenia jest zależna od terminu Świąt Wielkanocnych i w tym roku kończy się 25 lutego.

Kulinarna strona karnawału - menu kiedyś i dziś Styl życia, LIFESTYLE - Karnawał. Czas zabawy i szaleństwa. Rozpoczyna się zawsze 6 stycznia, w święto Trzech Króli, lecz data jego zakończenia jest zależna od terminu Świąt Wielkanocnych i w tym roku kończy się 25 lutego.

Karnawał. Czas zabawy i szaleństwa. Rozpoczyna się zawsze 6 stycznia, w święto Trzech Króli, lecz data jego zakończenia jest zależna od terminu Świąt Wielkanocnych i w tym roku kończy się 25 lutego. Według badań przeprowadzonych w 2018 roku, aż 84% Polaków świętuje z tej okazji, organizując huczne imprezy. Dużą uwagę przykładają także do jedzenia. Tak jak i zabawa, tak i ucztowanie są bowiem nieodłącznym elementem tego wyjątkowego okresu. Razem z MSM Mońki zapraszamy do kulinarnej podróży po karnawałowych stołach. 

Historia karnawału

KarnawaÅ‚ swój poczÄ…tek miaÅ‚ w sÅ‚onecznej Italii, w drugiej poÅ‚owie X wieku. PierwszÄ… wzmiankÄ™ o nim można znaleźć w dokumencie stworzonym przez dożę Wenecji Vitale Faliero z 1094 roku. IstotnÄ… karnawaÅ‚u byÅ‚o zapewnienie uczestnikom peÅ‚nej anonimowoÅ›ci. ZakÅ‚adali oni maski i kostiumy, dziÄ™ki którym możliwe byÅ‚o zatrzeć różnice miÄ™dzy klasami spoÅ‚ecznymi. Obchody KarnawaÅ‚u dotarÅ‚y jednak także do innych paÅ„stw. Brazylia, Niemcy, czy Wyspy Kanaryjskie – tam po dzisiejszy dzieÅ„ obchodzi siÄ™ ten okres bardzo hucznie. 

Na polskim stole

Historia pokazuje, że tradycja obchodzenia karnawaÅ‚u przybyÅ‚a także do Polski. Już w Å›redniowieczu polska szlachetna miaÅ‚a w zwyczaju Å›wiÄ™tować od rana do wieczora. WÅ‚aÅ›nie dlatego od Å›niadania stół uginaÅ‚ siÄ™ od przeróżnych wÄ™dlin- specjalnie przygotowanych i uwÄ™dzonych piersi gÄ™si, salcesonów, polÄ™dwic z sarniny, pasztetów, czy wÄ™dzonych kieÅ‚bas. Na stole nie mogÅ‚o także zabraknąć bigosu (myÅ›liwskiego – robionego z miÄ™sa zdobytego podczas polowania oraz litewskiego – skÅ‚adajÄ…cego siÄ™ z co najmniej kilka gatunków miÄ™sa i wielu przypraw). Na stole znajdowaÅ‚y siÄ™ także miÄ™so z kurczaka, gÄ™si i kaczek, ale nawet… Å‚abÄ™dzi. Co ciekawe zwyczaj podawania ciast pojawiÅ‚ siÄ™ stosunkowo późno – pierwszy raz wprowadzono go dopiero w XVIII wieku we WrocÅ‚awiu.

A to już wiesz?  Spotkanie z Maciejem Balcarem w Poznaniu

W czasach rozbiorów wstrzymano się z hucznymi zabawami, lecz po odzyskaniu Niepodległości karnawał znów stał się okazją do świętowania. 

Dania byÅ‚y jednak bardziej wyszukane – w europejskim stylu. Na stole można byÅ‚o znaleźć galantyny z drobiu, ryby w wykwintnych sosach, faszerowane kasztanami jadalnymi gÄ™si, duszonÄ… w czerwonym winie cielÄ™cinÄ™ oraz dużą ilość warzyw – szparagów, pomidorów, czy karczochów. 

Z kolei w miÄ™dzywojennej Polsce na stoÅ‚ach pojawiÅ‚o siÄ™ wiÄ™cej sÅ‚odkich przekÄ…sek. Puddingi z ryżu i kaszy oraz serniki, makowce lub desery z ciasta francuskiego – to tylko niektóre z przykÅ‚adów. 

W okresie PRL-u zaś królowały galaretki z nóżek wieprzowych, bigos, flaki lub śledzie pod różnymi postaciami.

Karnawał w XXI wieku

W jaki sposób obecnie spÄ™dzamy ten wesoÅ‚y czas? WedÅ‚ug badaÅ„ Polacy do najważniejszych cech dobrej zabawy karnawaÅ‚owej zaliczajÄ…: możliwość taÅ„ca (69%), dobre jedzenie serwowane podczas wydarzenia (59%) oraz gÅ‚oÅ›nÄ… muzykÄ™ (56%). PozostaÅ„my jednak przy karnawaÅ‚owym menu. „Jakie szybkie dania na imprezÄ™ bÄ™dÄ… odpowiednie?” – to pytanie zadaje sobie wielu organizatorów zabaw. IdÄ…c tropem kultowego polskiego filmu „Kogel Mogel” – paluszki to nie jest dobry wybór. PrzekÄ…ski spotykane w dawnych czasach również mogÄ… siÄ™ nie sprawdzić. Co zatem podać? Dobrym rozwiÄ…zaniem jest „La Fromagerie”, czyli po prostu deska serów. Ich wybór należy tylko i wyłącznie od nas, warto jednak pamiÄ™tać o kilku zasadach. – Sery przed uÅ‚ożeniem na desce należy wyciÄ…gnąć z lodówki – tÅ‚umaczy Ewa PoliÅ„ska z MSM MoÅ„ki.– Niska temperatura ma wpÅ‚yw na produkt i blokuje wydobycie peÅ‚ni aromatu oraz zmienia jego strukturÄ™ na bardziej zwartÄ…. Gdy chcemy podać je w formie degustacji, ważne, aby ok. godziny poleżaÅ‚y w temperaturze pokojowej, przez co odzyskajÄ… swój naturalny, wyjÄ…tkowy smak i charakterystycznÄ…, kremowÄ… konsystencjÄ™ – dodaje ekspert z MSM MoÅ„ki. 

A to już wiesz?  Ewa Chodakowska i Tomek ChoiÅ„ski zapraszajÄ… do ZÅ‚otych Tarasów

KarnawaÅ‚ to jednak czas zabawy nie tylko dla dorosÅ‚ych. Dzieci także chÄ™tnie uczestniczÄ… w balach przebieraÅ„ców zorganizowanych z tej okazji. Jakie warto przekÄ…ski podać na takim dzieciÄ™cym przyjÄ™ciu? Odpowiedź jest prosta – kolorowe i smaczne. CiekawÄ… propozycjÄ… jest serowe zoo lub paluchy serowe. Żółty ser (np.ser Gouda od MSM MoÅ„ki) stanowi Å›wietnÄ… bazÄ™ karnawaÅ‚owych przekÄ…sek dla dzieci. Produkt jest bardzo plastyczny, dlatego Å‚atwo z niego przygotować figurki lub zwierzÄ…tka.

Na koniec pamiętajmy, że istotne jest także towarzystwo. To ono, poza jedzeniem sprawia, że ten czas jest tak wyjątkowy. 

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Kulinarna strona karnawału - menu kiedyś i dziś Styl życia, LIFESTYLE - Karnawał. Czas zabawy i szaleństwa. Rozpoczyna się zawsze 6 stycznia, w święto Trzech Króli, lecz data jego zakończenia jest zależna od terminu Świąt Wielkanocnych i w tym roku kończy się 25 lutego.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy