Wiadomości branżowe

Lara Gessler: pasje do gotowania wyssalam z mlekiem matki

Praca w restauracji jest dla mnie jak silny narkotyk – m?wi Lara Gessler. C?rka Magdy Gessler przyznaje, ze jeszcze kilka lat temu zamierzala isc zupelnie inna droga zawodowa niz rodzice, dzis jednak praca w restauracjach sprawia jej ogromna satysfakcje. Pracuje bardzo duzo, najczesciej do p?lnocy, karierze zawodowej poswieca wiec r?wnie duzo czasu, jak kiedys jej matka. Lara Gessler przejela obowiazki matki w restauracji „U Fukiera” i w cukierni „Slodki… Slony” ze wzgledy na zaangazowanie Magdy Gessler w projekty telewizyjne. Znana warszawska restauratorka prowadzi program „Kuchenne rewolucje” na antenie TVN, jest tez jurorka w programie „MasterChef“ emitowanym przez te sama stacje. Lara Gessler pelni obecnie funkcje menadzera obu lokali. W cukierni „Slodki… Slony” pracowala od szesciu lat, zmienil sie jednak zakres jej obowiazk?w.– Powiem szczerze, ze od roku jestem zdecydowanie bardziej skupiona na Fukierze. Chyba juz dojrzalam do troche wiekszego statku, co wcale nie znaczy, ze „Slodki... Slony” jest prostym konceptem do zarzadzania, bo tez nie. Polaczenie cukierni i restauracji w jednym stanowi swoiste wyzwania, ale jako czlowiek z cukiernicza

Praca w restauracji jest dla mnie jak silny narkotyk – m?wi Lara Gessler. C?rka Magdy Gessler przyznaje, ze jeszcze kilka lat temu zamierzala isc zupelnie inna droga zawodowa niz rodzice, dzis jednak praca w restauracjach sprawia jej ogromna satysfakcje. Pracuje bardzo duzo, najczesciej do p?lnocy, karierze zawodowej poswieca wiec r?wnie duzo czasu, jak kiedys jej matka.

Lara Gessler przejela obowiazki matki w restauracji „U Fukiera” i w cukierni „Slodki… Slony” ze wzgledy na zaangazowanie Magdy Gessler w projekty telewizyjne. Znana warszawska restauratorka prowadzi program „Kuchenne rewolucje” na antenie TVN, jest tez jurorka w programie „MasterChef“ emitowanym przez te sama stacje. Lara Gessler pelni obecnie funkcje menadzera obu lokali. W cukierni „Slodki… Slony” pracowala od szesciu lat, zmienil sie jednak zakres jej obowiazk?w.

Powiem szczerze, ze od roku jestem zdecydowanie bardziej skupiona na Fukierze. Chyba juz dojrzalam do troche wiekszego statku, co wcale nie znaczy, ze Slodki… Slony jest prostym konceptem do zarzadzania, bo tez nie. Polaczenie cukierni i restauracji w jednym stanowi swoiste wyzwania, ale jako czlowiek z cukiernicza krwia  zawsze w tym miejscu czulam o wiele swobodniej. Teraz jest cos wiekszego, wychodzimy poza swoje strefy komfortu, wiec jest dobrze – m?wi Lara Gessler w rozmowie z agencja informacyjna Newseria Lifestyle.

Lara Gessler bardzo lubi prace w restauracji „U Fukiera”, kt?ra okresla mianem opoki tradycyjnej polskiej kuchni. Cieszy ja wsp?lpraca z doswiadczonymi szefami kuchni, a takze mozliwosc kreowania nowych smak?w i wymyslania nowych potraw. Czesto nowosci w karcie sa wylacznie jej pomyslem, a czasami jest to efekt rozm?w i narad z szefami kuchni. Lara Gessler twierdzi, ze gotuje gl?wnie w restauracji, w domu nie ma juz sil na prace w kuchni. Przyznaje tez, ze praca zawodowa zabiera jej duzo czasu. We wrzesniowym numerze magazynu „Tw?j Styl” Lara Gessler szczerze wyznala, ze jako dziecko miala za zle swojej matce, ze zbyt duzo angazuje sie w prace. Twierdzila, ze Magda Gessler zarzucala dzieci prezentami, aby w ten spos?b zrekompensowac im fakt, ze po rozwodzie rodzic?w trafily pod opieke ojca, a nie matki.

A to już wiesz?  Polacy maja ograniczony dostep do rehabilitacji. Czas oczekiwania to ponad p?l roku

Wracam zwykle po p?lnocy. Jesli uda mi sie wyrwac do domu, to raczej okolo 16-17, zeby po prostu miedzy jednym, a drugim miejscem w ruchu cos zrobic. Natomiast czesciej robie cos w restauracji i po prostu zabieram to do domu, bo to jest logistycznie latwiejsze. Natomiast to nie jest tak, ze restauracja wyciencza na tyle, ze juz potem nie ma tej pasji w sobie, czy tej checi robienia czegos w domu, absolutnie nie.  Mysle, ze nawet odwrotnie, ze wlasnie ta nieprzerabialnosc pomysl?w, bo naprawde nie starczy czasu na to, zeby robic to, co naprawde sie chce, a to wzmaga apetyty – m?wi Lara Gessler.

Lara Gessler nie planowala isc w slady rodzic?w. Skonczyla socjologie, i jak twierdzila jej matka, nie przepadala za praca w kuchni. Menadzerka przyznaje, ze zainteresowanie kuchnia przyszlo z czasem, ale szybko stalo sie prawdziwa pasja. Zaczela gotowac dla znajomych, robila tez torty na zam?wienie, a potem postanowila zostac cukiernikiem, jak jej ojciec Piotr Gessler. Ukonczyla szkole cukiernicza w Londynie, w tamtejszej restauracji z trzema gwiazdkami Michelin odbyla takze praktyke.

Juz chyba robilam w restauracji naprawde wszystko, co moglam robic. Od zmywaka, przez barmanke, gdzies w jakims miejscu bardziej mrocznym, po prace na kuchni, na zimnej kuchni czy na cukierni. Liznelam chyba wszystkiego i efekt tego jest taki, ze teraz wiem, jak bardzo silny jest to narkotyk. Jak czlowiek zobaczy, ze to jest fajne, ze mu to wychodzi, to potem jest trudno tej milosc po prostu nie oddawac. Pasje wyssalam z mlekiem matki. To jest tak silna potrzeba robienia czegos i tworzenia czegos dla innych – m?wi Lara Gessler.

C?rka Magdy Gessler uwaza, ze w zyciu zawodowym kieruje nia gl?wnie pasja. Jej zdaniem prowadzenie restauracji to jeden z gorszych pomysl?w na biznes, gl?wnie ze wzgledu na stosunek czasu pracy do osiaganych zysk?w. Lara Gessler twierdzi, ze istnieje wiele innych rodzaj?w prywatnych przedsiebiorstw, kt?re daja lepsze pieniadze niz restauracja.

A to już wiesz?  Katarzyna Butowtt: PoczÄ…tek reklam w Polsce byÅ‚ dosyć dziwny, siermiężny, ale szybko siÄ™ rozwinÄ…Å‚. ByÅ‚o to dla nas bardzo opÅ‚acalne wyzwanie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy