Data publikacji: 2019-10-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lody pełne zdrowych dodatków – czy to możliwe?
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Boom na zdrową żywność nie ominął branży lodowej. Najpierw na rynku pojawiły się rzemieślnicze lody, wytwarzane z prawdziwego mleka bez sztucznych konserwantów.
Boom na zdrową żywność nie ominął branży lodowej. Najpierw na rynku pojawiły się rzemieślnicze lody, wytwarzane z prawdziwego mleka bez sztucznych konserwantów. W tym sezonie lodziarze z Wytwórni Lodów Polskich poszli o krok dalej i przedstawili klientom desery z dodatkiem rokitnika, czarnuszki, sezamu czy rozmarynu – roślin znanych ze swoich zdrowotnych właściwości. W ich ofercie znalazło się także coś dla wegan.
Jeszcze nie tak dawno temu dodawanie ziół do lodów wydawało się być ekstrawagancją. Dzisiaj takie nietypowe propozycje można spotkać w ofercie wielu lokali, przede wszystkim tych serwujących wysokiej jakości, rzemieślnicze lody.
W mijajÄ…cym sezonie Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy†zaproponowaÅ‚a swoim klientom np. rokitnik z jarzÄ™binÄ…, czyli połączenie dwóch roÅ›lin, które dobroczynnie wpÅ‚ywajÄ… na nasz organizm. Obie zawierajÄ… bogactwo witaminy C, a także innych mikroelementów. Zdrowotne dodatki znalazÅ‚y siÄ™ również w serze koryciÅ„skim z brzoskwiniÄ… i czarnuszkÄ…. Szczególnie ta ostatnia zasÅ‚uguje na uwagÄ™ – kmin czarny jest bowiem naturalnym antybiotykiem i wzmacnia odporność. W medycynie naturalnej doceniany jest ponadto rozmaryn (Å‚agodzi m.in. dolegliwoÅ›ci żołądkowe), stanowiÄ…cy uzupeÅ‚nienie lodów sezamowych (sezam korzystnie wpÅ‚ywa na ukÅ‚ad krążenia). Podobnie jak jagoda kamczacka, nazywana w Japonii „eliksirem życiaâ€.
– ZioÅ‚a i roÅ›liny kryjÄ… w sobie niesamowitÄ… moc. Dobrze wiedziaÅ‚y o tym nasze prababcie, które stosowaÅ‚y naturalne sposoby wspierania organizmu. Teraz obserwujemy wielki powrót tych wspaniaÅ‚ych skÅ‚adników do naszej diety – nie mogÅ‚o wiÄ™c ich zabraknąć w lodach Wytwórni! Tym bardziej że wiÄ™kszość z nich charakteryzuje siÄ™ niespotykanym, intensywnym smakiem, obok którego ciężko przejść obojÄ™tnie – mówi Paulina DaniÅ‚owicz, manager rozwoju sieci WLP „u Lodziarzyâ€. – ZachÄ™camy w ten sposób naszych klientów do korzystania z tych trochÄ™ zapomnianych dobrodziejstw natury i samodzielnego eksperymentowania w kuchni. Skoro zioÅ‚a można dodawać nawet do deserów, dlaczego nie włączać ich także do innych potraw? OczywiÅ›cie, zjedzenie porcji lodów z czarnuszkÄ… nie wzmocni naszej odpornoÅ›ci, ale wprowadzenie jej w formie ziaren lub oleju do codziennego jadÅ‚ospisu już tak!
Swoją propozycję od Lodziarzy otrzymali także weganie. Lody wegańskie powstały na bazie napoju ryżowego i świetnie sprawdzają się w przypadku osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać mleka krowiego.
– Lody na bazie napoju ryżowego wprost rozpływają się w ustach. To nasz ukłon w stronę klientów, którzy z racji przekonań nie jedzą produktów odzwierzęcych, ale także osób z alergią na białko mleka krowiego czy nietolerancją laktozy. Świetnie sprawdzają się szczególnie u małych alergików czy mam na diecie eliminacyjnej, którym nie wystarczają sorbety i które tęsknią za „mlecznym†smakiem lodów – tłumaczy Paulina Daniłowicz.
Lodziarze już zapowiadają, że to nie koniec eksperymentów z prozdrowotnymi produktami w ich deserach. Tym bardziej że mrożenie to jedna z najlepszych metod na zachowanie cennych składników odżywczych.
– Region podlaski obfituje w zioła i rośliny, które tylko czekają aż ktoś da im drugie życie. Przyroda to nieskończona kopalnia inspiracji dla naszych kreatorów smaku. Klienci mogą być więc pewni, że w przyszłym sezonie jeszcze nie raz ich zaskoczymy. Lodziarnie powoli zamykają swoje okienka sprzedażowe, ale to nie znaczy, że ich praca się kończy. Masterzy właśnie teraz wymyślają nowe połączenia, które zadebiutują w kolejnym roku – podsumowuje Paulina Daniłowicz.
Wytwórnia Lodów Polskich „u Lodziarzy†to jedna z pierwszych franczyzowych sieci na krajowym rynku, produkujących lody rzemieślnicze z naturalnych składników, oparte na tradycyjnych recepturach. W tym sezonie pod jej szyldem działało 100 lodziarni w całej Polsce.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE