Wiadomości branżowe

Maciej Nowak: Nie mamy takich tradycji kulinarnych jak Francja, Wlochy czy Hiszpania. Powinnismy zgubic nasza pr?znosc i przestac patrzec w strone Zachodu

Zdaniem krytyka kulinarnego duza czesc spoleczenstwa zaczyna zwracac uwage na jakosc produkt?w spozywczych, kt?re wybiera. Rosnace wymagania konsument?w ksztaltuja rynek. W Polsce pojawia sie coraz wiecej marek spozywczych,

Zdaniem krytyka kulinarnego duza czesc spoleczenstwa zaczyna zwracac uwage na jakosc produkt?w spozywczych, kt?re wybiera. Rosnace wymagania konsument?w ksztaltuja rynek. W Polsce pojawia sie coraz wiecej marek spozywczych, kt?re oferuja odbiorcom produkty r?znorodne, ciekawe i smaczne. Maciej Nowak zaznacza jednak, ze nie kazdy moze pozwolic sobie na luksusowa diete. Na razie jest to przywilej nielicznych.

Maciej Nowak byl jednym z juror?w w konkursie dwumiesiecznika „KUKBUK” przeznaczonym dla producent?w zywnosci, rzemieslnik?w oraz wlascicieli niebanalnych miejsc gastronomicznych. Tlumaczy, ze polska kuchnia przeszla transformacje. Zaznacza jednak, ze duzo pozostalo do zrobienia. Ma nadzieje, ze w przyszlosci posilki beda wazna czescia dnia wielu Polak?w.

– W trakcie ostatnich dw?ch dekad czesc polskiego spoleczenstwa wyraznie sie wzbogacila. Dla zaspokojenia potrzeb tej grupy pojawiaja sie produkty z najwyzszej p?lki, ale rozpoznawalne jedynie w okreslonych kregach. Na polskim rynku brakuje mi takich mocnych marek, zar?wno, jesli chodzi o rozpoznawalnosc, jak i jakosc produkt?w. Niewatpliwie jednak sytuacja sie poprawia – m?wi w rozmowie z agencja Newseria Lifestyle Maciej Nowak.

Zdaniem krytyka kulinarnego produkty wysokiej jakosci powinny byc lepiej promowane. Zaznacza, ze nie chodzi mu o reklame, kt?ra pelna jest naciaganych slogan?w, ale o rzetelna informacje. Obecnie czesto popularnoscia ciesza sie produkty wytwarzane przez duze firmy. Dzieje sie tak dlatego, ze producenci przeznaczaja wieksze naklady finansowe na to, by pokazac je w mediach. Rozglos nie zawsze jednak idzie w parze z dobra jakoscia.

– Ciagle jeszcze wiele jest do zrobienia. Nie mamy takich tradycji kulinarnych jak Francja, Wlochy czy Hiszpania. Aby to osiagnac, musimy poswiecic kuchni wiecej wysilku. Powinnismy zgubic nasza pr?znosc i przestac patrzec w strone Zachodu. Francja slynie z produkcji ser?w, Wlochy wedlin, ale analogicznej jakosci skladniki mozemy odnalezc w Polsce – tlumaczy.

Maciej Nowak podkresla, ze codzienny jadlospis jest uzalezniony od sytuacji ekonomicznej. Aby wybierac sposr?d rzeczy luksusowych, trzeba bowiem dysponowac odpowiednimi srodkami. Tlumaczy, ze dobra jakosc zywnosci jeszcze przez dlugi czas bedzie w Polsce przywilejem.

A to już wiesz?  Grazyna Wolszczak: Nie zakazuje synowi miec dzieci. Jestem gotowa na to, by zostac babcia

– Na naszym rynku trwa proces. Jednak moja lewacka dusza kaze mi przypominac, ze luksusowe produkty sa dostepne dla stosunkowo niewielkiej grupy ludzi. Warto byloby, zeby nasz chleb codzienny byl wyjatkowej jakosci. Miedzy produktem najwyzszej jakosci a srednim czesto jest niewielka r?znica naklad?w finansowych. Chodzi natomiast o serce, kt?re wkladamy w prace, i zachowanie wszystkich procedur technologicznych. Trzeba kochac to, co sie robi – zaznacza. 

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy