Wiadomości branżowe

Magda Gessler: W „Kuchenne rewolucje” musze byc czasami bardzo brutalna, zeby wlasciciel restauracji sie obudzil. Nie zawsze rzucam talerzami

Restaurator to jeden z najtrudniejszych zawod?w na swiecie – twierdzi gwiazda TVN. Jej zdaniem wielu Polak?w zaczyna dzialalnosc na rynku gastronomicznym, nie znajac jego reali?w i lekcewazac potencjalne

Restaurator to jeden z najtrudniejszych zawod?w na swiecie – twierdzi gwiazda TVN. Jej zdaniem wielu Polak?w zaczyna dzialalnosc na rynku gastronomicznym, nie znajac jego reali?w i lekcewazac potencjalne trudnosci. Z tego wzgledu w programie „Kuchenne rewolucje” musi czasami byc sroga, a nawet brutalna, aby restauratorzy zaczeli inaczej patrzec na sw?j biznes.

Program „Kuchenne rewolucje”, powstaly na licencji brytyjskiego formatu „Kitchen Nightmares”, zadebiutowal na antenie TVN w marcu 2010 roku. Od tego czasu stacja wyemitowala siedemnascie sezon?w kulinarnego reality show, na kt?re zlozylo sie ponaddwiescie odcink?w. Mimo licznych kontrowersji program cieszy sie nieslabnaca popularnoscia wsr?d widz?w i wlascicieli restauracji, a Magda Gessler uwazana jest za osobe, kt?ra zmienila swiadomosc Polak?w w zakresie jadania w restauracji oraz jej prowadzenia.

– To jest konsekwencja osmiu lat, nikt nie mial tak dlugo „Piekielnej kuchni” albo „Kitchen Nightmares”. Gordon Ramsay mial 3–4 lata, a ja juz pracuje ?smy rok – m?wi restauratorka agencji informacyjnej Newseria Lifestyle.

W programie „Kuchenne rewolucje” moze wziac udzial kazdy wlasciciel restauracji nieradzacy sobie z prowadzeniem tego biznesu. W kazdym odcinku Magda Gessler odwiedza jeden lokal i w ciagu czterech dni przeprowadza w nim tytulowa rewolucje. Zmienia nie tylko menu restauracji, lecz takze wystr?j wnetrz, spos?b pracy kelner?w i kucharzy, a nawet strategie promocyjna lokalu. W dniu przyjazdu na miejsce gwiazda TVN odwiedza restauracje, pr?buje potraw, oglada wnetrza lokalu z wyjatkiem kuchni – czesto pierwszego dnia nie spotyka sie nawet z wlascicielami.

– Ide do naszego wozu, wtedy mam pania dekorator, pania rezyser i musze wymyslic cala historie, musze stworzyc te restauracje – kolor scian, dekoracje, jak sie bedzie nazywac, co sie bedzie podawac do jedzenia. To jest troche wr?zenie z fus?w, ale udaje sie – m?wi Magda Gessler.

Zdaniem Magdy Gessler wsr?d Polak?w panuje przekonanie, ze rynek gastronomiczny to latwy biznes. W wielu przypadkach to wlasnie takie nastawienie jest przyczyna p?zniejszych problem?w ich restauracji.

A to już wiesz?  MichaÅ‚ SzczygieÅ‚: To, że gram na imprezach z dużymi nazwiskami, napawa mnie dumÄ…. Najlepsi muzycy w kraju czÄ™sto doceniajÄ… naszÄ… pracÄ™

– Bycie restauratorem uznaje za jeden z najtrudniejszym zawod?w, jaki w og?le istnieje na swiecie, ogromnie stresujacy, ogromnie trudny – m?wi gospodyni programu „Kuchenne rewolucje”.

Gwiazda twierdzi, ze zglaszaja sie do niej restauratorzy z r?znorodnymi problemami, o r?znej skali trudnosci. Czasami wystarczy wprowadzenie niewielkich zmian w systemie dzialania lokalu, by osiagnac oczekiwane rezultaty, niekiedy potrzebne jest jednak radykalne dzialanie. Zdarza sie, ze nieugieta postawa Magdy Gessler budzi sprzeciw wlascicieli restauracji i sytuacja robi sie nieprzyjemna. Jej zadaniem jest jednak pobudzenie restaurator?w do wlasciwego myslenia o biznesie gastronomicznym, dlatego musi byc surowa i stanowcza.

– Tak jak lekarz musi obciac noge, gdy jest gangrena, tak ja musze byc czasami bardzo brutalna, rzeczowa czy sroga, zeby wlasciciel sie obudzil. Jak ja wyjde, to juz nastepnej szansy nie bedzie mial, bedzie bankructwo i koniec istnienia restauracji – m?wi Magda Gessler.

Uczestnicy programu nie ponosza koszt?w zwiazanych z przeprowadzanymi przez Magde Gessler zmianami. Ich zadaniem jest jedynie oplacenie skladnik?w na kolacje w ostatnim odcinku, choc w przypadku znacznych problem?w finansowych i w tym pomaga im produkcja „Kuchennych rewolucji”.

– Zapraszam wszystkich do brania udzialu. Nie zawsze rzucam talerzami. Jestem raczej coraz lagodniejsza, ale coraz bardziej docieram do wielkiego sukcesu, bo juz po moim wyjsciu przed emisja jest naprawde full gosci – m?wi Magda Gessler.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy