Data publikacji: 2016-10-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Makaronowy savoir vivre
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Spotkania przy wspólnym stole to niezwykle chętnie praktykowana część naszej kultury – nie tylko ze względów towarzyskich, ale także jako okazja do poznawania nowych smaków.

Z makaronem w roli głównej
Wspólne posiłki to bez wątpienia jeden z najpiękniejszych elementów polskiej tradycji. Stół to miejsce rodzinnych i towarzyskich spotkań, niekończących się rozmów, wiążących się przyjaźni, ale również niesamowitych smaków. – To także świetny pretekst do pochwalenia się swoimi zdolnościami kulinarnymi. Makaron sprawdzi się świetnie w roli „pokazowej potrawy†– pozwoli zabłysnąć zarówno osobom doskonale czującym się w kuchni, jak i absolutnym laikom. Stwarza on bowiem idealne pole do popisu przy indywidualnie dobranym stopniu zaangażowania i trudności – mówi Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella. Światowy Dzień Makaronu, który obchodzimy 25 października, to świetna sposobność do sprawdzenia się w roli gospodarza przyjęcia dla przyjaciół.
Â
Odpowiedni dobór sztućców
Planowanie uczt makaronowych może wywoÅ‚ać u nas kilka pytaÅ„ odnoÅ›nie zasad panujÄ…cych przy stole. Dania mÄ…czne, takie jak makarony, jada siÄ™ zazwyczaj jedynie widelcem (z wyjÄ…tkiem spaghetti, pappardelle czy tagliatelle, które można spożywać również z pomocÄ… Å‚yżki – szczegóły poniżej). Jest to nie tylko obyczaj, ale także wielowiekowa tradycja. Wydaje siÄ™ to pozornie prozaiczne, ale ciekawostek na ten temat możemy doszukać siÄ™ już w źródÅ‚ach z XVII w. Gospodynie bowiem staraÅ‚y siÄ™ używać noży jak najrzadziej, ponieważ bardzo szybko Å›niedziaÅ‚y. OczywiÅ›cie z biegiem czasu siÄ™ to nieco zmieniÅ‚o. W przypadku krótkich form makaronowych (Å›widerków, uszek, penne, kolanek, kokardek, rurek), które zazwyczaj spożywa siÄ™ jedynie z pomocÄ… widelca, możemy posÅ‚użyć siÄ™ również nożem. Najczęściej wynika to z obecnoÅ›ci na talerzu sosu i dodatków, np. kawaÅ‚ków warzyw, czy miÄ™sa, które należy podzielić na mniejsze części. JedzÄ…c zaÅ› jeden z najbardziej popularnych makaronów – spaghetti, używamy widelca albo Å‚yżki i widelca. Spożywanie tej potrawy jednym sztućcem wymaga jednak pewnego doÅ›wiadczenia, zaÅ› dwoma – polecane jest dla poczÄ…tkujÄ…cych, co jest w peÅ‚ni akceptowane i nie bÄ™dzie odczytane jako nietakt przy stole. PodobnÄ… metodÄ… możemy spożywać również makarony takie jak: pappardelle czy tagliatelle. Â
Z czym serwować i w jakiej kolejności?
Kolejną ważną kwestią jest umiejętne dopasowanie wina do dania makaronowego. Wybór odbywa się na podstawie sosu, którego nie może być za dużo – ma on jedynie nadać smak potrawie, a nie ją zdominować. Do makaronów z białym sosem odpowiednie będzie wino białe, wytrawne, niebeczkowe, np. Sauvignon Blanc, Riesling, Garganega, Trebbiano. Do sosów pomidorowych pasuje z kolei wino czerwone, półwytrawne, np. Merlot, Nero d’Avola, Valpolicella, Tempranillo. Makarony
z warzywami podawane są natomiast najczęściej w towarzystwie białego, różowego lub młodego czerwonego wina. Natomiast sosy mięsne najlepiej komponują się z wyrazistymi winami czerwonymi,  np. Carmenere, Shiraz. Jeżeli chodzi o kolejność podawania pasty, to w naszym kraju wygląda to nieco inaczej niż w kolebce makaronu, czyli we Włoszech. Tam serwuje się go głównie jako danie pierwsze, po przystawce. U nas z kolei może występować w jednym z dwóch wariantów – albo
w zupie, albo jako danie główne. Â
Zastawa ma znacznie
Oprócz zasad spożywania makaronu i doboru wina, ważna jest również sama forma jego podania.
W przypadku np. sałatek makaronowych idealnie sprawdzi się szklany półmisek. Dania, w których głównym elementem po makaronie jest sos, warto natomiast serwować w głębokim talerzu. Oczywiście nie jest to sztywna reguła i jeśli mamy potrzebę podania dania na bardziej płaskim naczyniu – nie będzie to oznaką naszego nietaktu. Znakomitym sposobem na zaserwowanie posiłku makaronowego jest również naczynie żaroodporne. W szczególności sprawdza się to w przypadku zapiekanek, które na stole śmiało możemy położyć np. na drewnianej podstawce. Widok i zapach takiego dania z pewnością zachwyci wszystkich zaproszonych gości! Nasz ekspert kulinarny, Piotr Ceranowicz przygotował dla Państwa propozycję wyjątkowego, zapiekanego makaronu.
Smacznego :)
Â
Cannelloni z wędzonym dorszem
Składniki:
Makaron Lubella Canelloni Nr 53 250 g
Twaróg sernikowy 200 g
Dorsz wędzony 200 g
4 jaja
Koperek 50 g
Cytryna 1 szt.
Sól, pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
Chrzan
Przygotowanie:
Przygotowujemy beszamel: na maśle przesmażamy mąkę, do której stopniowo dolewamy mleko – do momentu, w którym powstanie gładki sos. Następnie dodajemy do niego 3 łyżki ostrego chrzanu.
Dorsza oczyszczamy z ości oraz rozdrabniamy. Rybę mieszamy z serem, jajami, posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i cytrynową skórką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotową masą faszerujemy makaron (nie gotujemy go wcześniej). Układamy w brytfance, zalewamy beszamelem chrzanowym. Wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C
i zapiekamy, aż beszamel się zarumieni.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE