Aktualności LIFESTYLE Styl życia

Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach

Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach
Szwedzka sieć restauracji wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane

Data publikacji: 2019-10-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE

Szwedzka sieć restauracji wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane mieszadełka.

Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach Styl życia, LIFESTYLE - Szwedzka sieć restauracji wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane mieszadełka.

Jest to naturalny krok dla marki, biorąc pod uwagę, że MAX jako pierwsza sieć restauracji na świecie oznacza produkty w menu wartością śladu węglowego oraz redukuje więcej gazów cieplarnianych niż emituje.

„Troska o środowiska od początku istnienia naszej marki była elementem napędzającym nasz biznes. Wierzymy, że ponieważ jesteśmy częścią problemu, jakim jest emisja gazów cieplarnianych, naszym obowiązkiem jest również być częścią rozwiązania. Dlatego wprowadzenie papierowych słomek i drewnianych mieszadełek było naturalnym krokiem. Jest to kolejny element ułatwiający naszym gościom dokonywanie świadomych wyborów na rzecz klimatu” – komentuje Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers. 

 

Papierowe sÅ‚omki sÄ… w 100% zdatne do recyclingu i sÄ… wprowadzane we wszystkich restauracjach w Polsce. Ponadto, po wyczerpaniu zasobów plastikowych mieszadeÅ‚ek, sukcesywnie bÄ™dÄ… je zastÄ™pować te drewniane – także w peÅ‚ni zdatne do recyklingu. To kolejne dziaÅ‚ania na rzecz budowania Å›wiadomoÅ›ci konsumentów i wsparcia ochrony Å›rodowiska, jakie wdraża MAX.

„Dążymy do tego, aby zminimalizować zużycie plastiku w naszych restauracjach. W Szwecji wprowadziliśmy także nowy wariant jednorazowego kubka, w którym cienką membranę odpowiedzialną za utrzymanie chłodu napoju, zastąpiliśmy warstwą uszczelniającą wykonaną z trzciny cukrowej. Dzięki naszym działaniom na rzecz zrównoważonego rozwoju, MAX nie tylko zajmuje wiodącą pozycję w branży, ale staje się wzorem do naśladowania” – mówi Kaj Török, Chief Reputation Officer & Chief Sustainability Officer MAX Premium Burgers.

 

MAX-a na tle konkurencji wyróżnia długotrwałe zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, będące główną wartością przedsiębiorstwa. MAX jest pierwszą na świecie siecią restauracji, która wprowadziła oznaczenia śladu węglowego na swoich produktach w menu, które od czerwca 2018 roku jest w pełni pozytywne dla klimatu. 

A to już wiesz?  Åšniadanie do łóżka

 

MAX sadzi drzewa, które podczas wzrostu pochłaniają i magazynują dwutlenek węgla z atmosfery. Do dziś posadzono 2 mln drzew w Ugandzie i Malawi poprzez specjalny system certyfikacji Plan-Vivo. MAX wychwytuje wszystkie emisje gazów ze swojego procesu produkcji żywności i dodatkowo ekwiwalent 10% emisji. Oznacza to, że sieć zmniejsza ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze i tym samym, ma bezpośredni wpływ na poprawę klimatu.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach Styl życia, LIFESTYLE - Szwedzka sieć restauracji wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane mieszadełka.
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy