Data publikacji: 2019-10-17
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Max Premium Burgers zmniejsza zużycie plastiku w restauracjach
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Szwedzka sieć restauracji wprowadza papierowe słomki we wszystkich restauracjach w Polsce. Wkrótce do swoich zamówień konsumenci otrzymają także drewniane mieszadełka.
Jest to naturalny krok dla marki, biorąc pod uwagę, że MAX jako pierwsza sieć restauracji na świecie oznacza produkty w menu wartością śladu węglowego oraz redukuje więcej gazów cieplarnianych niż emituje.
„Troska o Å›rodowiska od poczÄ…tku istnienia naszej marki byÅ‚a elementem napÄ™dzajÄ…cym nasz biznes. Wierzymy, że ponieważ jesteÅ›my częściÄ… problemu, jakim jest emisja gazów cieplarnianych, naszym obowiÄ…zkiem jest również być częściÄ… rozwiÄ…zania. Dlatego wprowadzenie papierowych sÅ‚omek i drewnianych mieszadeÅ‚ek byÅ‚o naturalnym krokiem. Jest to kolejny element uÅ‚atwiajÄ…cy naszym goÅ›ciom dokonywanie Å›wiadomych wyborów na rzecz klimatu†– komentuje Richard Bergfors, CEO MAX Premium Burgers.Â
Â
Papierowe sÅ‚omki sÄ… w 100% zdatne do recyclingu i sÄ… wprowadzane we wszystkich restauracjach w Polsce. Ponadto, po wyczerpaniu zasobów plastikowych mieszadeÅ‚ek, sukcesywnie bÄ™dÄ… je zastÄ™pować te drewniane – także w peÅ‚ni zdatne do recyklingu. To kolejne dziaÅ‚ania na rzecz budowania Å›wiadomoÅ›ci konsumentów i wsparcia ochrony Å›rodowiska, jakie wdraża MAX.
„Dążymy do tego, aby zminimalizować zużycie plastiku w naszych restauracjach. W Szwecji wprowadziliśmy także nowy wariant jednorazowego kubka, w którym cienką membranę odpowiedzialną za utrzymanie chłodu napoju, zastąpiliśmy warstwą uszczelniającą wykonaną z trzciny cukrowej. Dzięki naszym działaniom na rzecz zrównoważonego rozwoju, MAX nie tylko zajmuje wiodącą pozycję w branży, ale staje się wzorem do naśladowania†– mówi Kaj Török, Chief Reputation Officer & Chief Sustainability Officer MAX Premium Burgers.
Â
MAX-a na tle konkurencji wyróżnia dÅ‚ugotrwaÅ‚e zaangażowanie na rzecz zrównoważonego rozwoju, bÄ™dÄ…ce głównÄ… wartoÅ›ciÄ… przedsiÄ™biorstwa. MAX jest pierwszÄ… na Å›wiecie sieciÄ… restauracji, która wprowadziÅ‚a oznaczenia Å›ladu wÄ™glowego na swoich produktach w menu, które od czerwca 2018 roku jest w peÅ‚ni pozytywne dla klimatu.Â
Â
MAX sadzi drzewa, które podczas wzrostu pochłaniają i magazynują dwutlenek węgla z atmosfery. Do dziś posadzono 2 mln drzew w Ugandzie i Malawi poprzez specjalny system certyfikacji Plan-Vivo. MAX wychwytuje wszystkie emisje gazów ze swojego procesu produkcji żywności i dodatkowo ekwiwalent 10% emisji. Oznacza to, że sieć zmniejsza ogólny poziom gazów cieplarnianych w atmosferze i tym samym, ma bezpośredni wpływ na poprawę klimatu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE