Kawa

Mielona czy ziarnista? W domu czy w kawiarni? Espresso czy z dodatkami?

Mala czarna w roli gl?wnej Mielona czy ziarnista? W domu czy w kawiarni? Espresso czy z dodatkami? Uplywajacy pod znakiem Miedzynarodowego Dnia Kawy koniec wrzesnia

Mala czarna w roli gl?wnej

Mielona czy ziarnista? W domu czy w kawiarni? Espresso czy z dodatkami? Uplywajacy pod znakiem Miedzynarodowego Dnia Kawy koniec wrzesnia to idealny moment na podsumowanie przemian zachodzacych na rodzimym rynku i znalezienie nowych, kulinarnych inspiracji.
Lata spolecznych i politycznych transformacji nie pozostaja bez wplywu na nasze zachowania konsumenckie. Takze w przypadku kawy, uznawanej niegdys za towar luksusowy, nasze przyzwyczajenia ulegly zmianie. W ciagu ostatnich 12 lat jej spozycie w Polsce wzroslo o ponad 80 procent. Przecietny Polak wypija juz rocznie okolo 500 filizanek, zblizajac sie do poziomu statystycznego Wlocha. Do lamusa odchodzi niezwykle popularna niegdys, pita ze szklanki tzw. kawa “po turecku” (potocznie zwana tez “plujka”). I choc nadal spora popularnoscia cieszy sie wariant rozpuszczalny, coraz czesciej zastepujemy go mielona lub ziarnista wersja z segmentu premium.

Intensywne espresso czy relaksujace latte macchiato?
Mala czarna w dalszym ciagu cenimy sobie gl?wnie ze wzgledu na jej wlasciwosci pobudzajace. Coraz wieksza wage przywiazujemy jednak do jej smaku, aromatu i sposobu podania. Do sniadania pijemy kawe zabielana, w pracy – motywujace do dzialania espresso, a popoludniami – sprzyjajace odpoczynkowi slodkie napoje z dodatkami – od popularnego mleka i bitej smietany zaczynajac, na r?znego rodzaju likierach, lodach i korzennych przyprawach konczac.
Kawowe gusta zalezne sa takze od plci. Klasyczne espresso znacznie czesciej wybierane jest przez pan?w. – Warto przypomniec, ze idealnym dopelnieniem esencjonalnego espresso jest szklanka wody, kt?ra ma za zadanie “przeplukac” nasze kubki smakowe – tak, bysmy mogli cieszyc sie pelnia smaku i zapachu kawy – m?wi Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. – Jesli wazne sa dla nas wartosci pobudzajace, nalezy tez zwracac uwage na kompozycje mieszanki. Najwieksza zawartoscia kofeiny charakteryzuja sie te, w skladzie kt?rych znajdziemy Robuste – dodaje ekspert. Inaczej niz mezczyzni, panie znacznie czesciej wybieraja mala czarna “ustrojona” r?znego rodzaju dodatkami, preferujac wersje, kt?rymi mozna sie dluzej delektowac. Picie naparu staje sie chwila relaksu lub pretekstem do towarzyskiego spotkania. Prym w tej kategorii wioda latte macchiato oraz cappuccino.

A to już wiesz?  Pierwszy przepis na mrozona kawe bo mrozona kawa na najlepszy spos?b na kazdy dzien lata

Nie tylko w domowym zaciszu
Jeszcze kilka lat temu kawe spozywano przede wszystkim w domu. Teraz ponad 70% Polak?w deklaruje, ze r?wnie chetnie pija ja na miescie. – Obserwujac rynek, zauwazyc mozna, ze najwieksza czesc os?b odwiedzajacych kawiarnie stanowia mlode kobiety, kt?re preferuja kameralne, sprzyjajace rozmowie przestrzenie – m?wi Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. – Rosnaca grupe klient?w stanowia tez coraz bardziej swiadomi i otwarci na najnowsze trendy bywalcy lokali z segmentu speciality – dodaje. I choc naszym kawowym przyzwyczajeniom daleko do wloskiego stylu zycia, gdzie espresso jest nieodzownym towarzyszem o kazdej porze dnia, to wlasnie w kuchni tego kraju najczesciej szukamy nowych inspiracji. Dzis, w wielu polskich domach znajdziemy urzadzenia o poludniowym rodowodzie – kafetiere lub profesjonalny ekspres cisnieniowy. – Wzrost popularnosci tych urzadzen wiaze sie r?wniez ze spadkiem cen. Obecnie na rynku znalezc mozemy intuicyjne ekspresy kapsulkowe, kt?re sa swietnym rozwiazaniem dla domu – tlumaczy Joanna Sobyra. – Decydujac sie na zakup takiego sprzetu, warto zwr?cic uwage, czy dopasowane do niego kapsulki sa pakowane indywidualnie. Gwarantuje to swiezosc aromatu i smaku zaparzanej kawy – dodaje ekspert. R?wniez mieszanki pochodzace od wloskich producent?w sa synonimem dobrej jakosci i wieloletniej tradycji picia “malej czarnej”. Celebrujac swieto kawy, warto poszukac jednak innych cel?w kulinarnych podr?zy. Jak zainspiruja nas miejsca, w kt?rych czarny napar odgrywa szczeg?lna role?

Zakorzeniona w kulturze
Nie tylko Polacy czerpia z wloskich tradycji picia czarnego naparu. Wizyt?wka kubanskiej kuchni – popularna caf? Cubano to wynik eksperymentowania z pierwszymi ekspresami, przywiezionymi na wyspe z Italii. Klasyczne espresso zmodyfikowano poprzez dodanie naturalnego cukru demerera, charakteryzujacego sie miodowym posmakiem. Dla Kubanczyk?w obok tradycyjnego juz napoju, stanowi wspomnienie czas?w przemian spolecznych oraz swietnosci kultury i aktywnosci Buena Vista Social Club. Istnieje r?wniez zwyczaj serwowania jej w miejscach pracy w formie Colady – do ok. 6 porcji espresso podawanych w styropianowych pojemnikach dodawane sa plastikowe kubeczki. Dzieki temu Kubanczycy moga podczas przerw bez problemu dzielic sie kawa z kolegami. “Mala czarna” stanowi dla nich spos?b na podtrzymanie relacji i okazywanie sympatii.

A to już wiesz?  Pierwszy przepis na mrozona kawe bo mrozona kawa na najlepszy spos?b na kazdy dzien lata

Empatia przyczynila sie z kolei do powstania innej kawowej tradycji. Szef irlandzkiego portu, widzac przemarznietych Amerykan?w podr?zujacych przez Atlantyk, przygotowal im goracy nap?j z dodatkiem rozgrzewajacego alkoholu. Tak wedlug opowiadan powstala Irish Coffee, kt?ra do dzis uznawana jest za doskonala propozycje na chlodne, jesienne wieczory. Najslynniejszy przepis, opracowany przez bar Buena Vista w San Francisco, podaje, ze do napelnionej w ž szklanki kawy nalezy dodac dwie kostki cukru. Po dokladnym wymieszaniu, dolewamy ok. 45 ml irlandzkiej whisky. Calosc dekorujemy pierzynka z bitej smietany.

W Etiopii, gdzie odkryto i po raz pierwszy wykorzystywano pozytywne wlasciwosci “malej czarnej”, ma ona wiele twarzy. Jak powiada lokalne przyslowie: “Jesli masz zmartwienie – napij sie kawy, jesli sie cieszysz – napij sie kawy, jesli jestes zmeczony – napij sie kawy!”. Tradycja picia czarnego naparu tlumaczona jest legenda o trzech pustelnikach. Gdy znalezli oni drzewo o czerwonych owocach, pierwszy z nich zerwal je i zjadl. Drugi postanowil je uprazyc, ale dopiero trzeci zdecydowal sie przyrzadzic z nich sok. Do dzis, wedlug etiopskiego zwyczaju, podczas towarzyskiego spotkania w dobrym tonie jest wypic trzy porcje napoju. Sam proces zaparzania powtarzany jest trzykrotnie, kazda z nich charakteryzuje sie wiec innym smakiem. Pierwsza cechuje niezwykle mocny aromat, druga – nieco delikatniejszy, przy trzeciej natomiast warto oddac sie zadumie i odpoczynkowi. Co jednak najciekawsze, do parzonego przez etiopskie kobiety naparu dodawany jest zwykle nie cukier, a?? maslo, s?l lub pikantne przyprawy. Alternatywe dla “malej czarnej” stanowia kulki ulepione z masla, zmielonych ziaren i miodu.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy