Data publikacji: 2017-08-22
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Najlepsze dania z polskich grzybów
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów†w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.

Zbieranie grzybów to polski sport narodowy. Dosłownie! Co roku podczas „Święta Grzybów†w Węglińcu odbywają się nieoficjalne mistrzostwa Europy w zbieraniu grzybów. Polacy najbardziej lubią maślaki, borowiki, gąski i podgrzybki.
– W tym roku mamy wysyp grzybów i bÄ™dziemy siÄ™ nimi cieszyć do późnej jesieni – mówi Ewa Wagner, redaktor naczelna miesiÄ™cznika „Kuchniaâ€. – Serdecznie namawiam Was na grzybobranie, a potem na skorzystanie z naszych nowych przepisów na grzybowe przysmaki: wÄ…tróbki z borowikami, selerowo-grzybowy krem i placek z kurczakiem i podgrzybkami – dodaje.
Â
Jak najlepiej wykorzystać polskie grzyby?
Â
Maślaki to grzyby niezwykle aromatyczne. Mają lepką skórkę, którą trzeba usunąć podczas oczyszczania – może być kwaśna i gorzka, a w dodatku jest bardzo ciężkostrawna. Maślaki świetnie nadają się do przygotowania risotto.
Â
Borowiki to grzyby szlachetne. Wykorzystywane są w kuchniach na całym świecie. W Polsce najczęściej dodajemy je do potraw bożonarodzeniowych, ale ze świeżych grzybów przyrządzamy przede wszystkim krem borowikowy.
Â
Podgrzybki to najpopularniejsze grzyby leśne. Mają mniejsze wymagania niż borowiki, dlatego łatwiej znaleźć je w lesie. Są nieco mniej szlachetne, ale równie aromatyczne co borowiki. Najlepiej pasują do dań obiadowych z mięsem.
Â
Gąski i kurki królują podczas śniadań. Bardzo często wykorzystujemy je do jajecznicy, ale ich smak doskonale pasuje też do serów – zwłaszcza pleśniowych, jak np. camembert. Podduszone w słodkiej śmietanie stworzą sos idealny do mięs.
Â
WrzesieÅ„ w „Kuchniâ€
Â
We wrzeÅ›niowym numerze magazynu „Kuchniaâ€, dostÄ™pnym w kioskach od 22 sierpnia br., znajdziesz przepisy na potrawy z grzybami oraz wszystko o przecierze pomidorowym wraz z piÄ™cioma przepisami na Å›wietne dania z jego wykorzystaniem. A ponadto:
jedziemy na Węgry i wracamy z papryką, winem i kandyzowanymi owocami,
zwiedzamy Tbilisi w 48 godzin i podpowiadamy, gdzie zjeść, gdzie spać i co zobaczyć,
sprawdzamy, czym różni się kiszenie od kwaszenia.
W najnowszym numerze magazynu znajdziesz także kontynuacjÄ™ konkursu „Gotuj z KuchniÄ…â€, w którym co miesiÄ…c można wygrać artykuÅ‚y gospodarstwa domowego SMEG, a po 12 miesiÄ…cach powalczyć o atrakcyjnÄ… nagrodÄ™ głównÄ… – wielofunkcyjny robot kuchenny SMEG.
Magazyn „Kuchnia†zaprasza również na warsztaty kuchni włoskiej, które poprowadzi Marco Ghia – ekspert kuchni włoskiej, który pracował w najlepszych restauracjach na świecie. Już 30 września
br. w Akademii Kulinarnej Whirpool pokaże, jak przygotować włoskie dania z gruszkami: risotto, quiche, brioche i carpaccio. Szczegóły na stronie akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty.
Â
Â
MiesiÄ™cznik „Kuchniaâ€Â to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak i dla osób, które dopiero rozpoczynajÄ… swojÄ… przygodÄ™ z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcjÄ™, zarówno dla poczÄ…tkujÄ…cych, jak i bardziej zaawansowanych miÅ‚oÅ›ników smacznego jedzenia. W „Kuchni†można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuÅ‚y o ludziach z pasjÄ….
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE