Data publikacji: 2018-12-06
Oryginalny tytuÅ‚ wiadomoÅ›ci prasowej: Odkryj tajemnicÄ™ francuskich deserów – perfekcyjne crème brûlée i suflet czeko
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Uwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!

Â
Uwielbiasz francuskie desery, jednak obawiasz się, że te wykonane własnoręcznie nie sprostają Twoim oczekiwaniom? Poznaj nasze patenty i przekonaj się jak w szybki i prosty sposób samodzielnie przygotować pyszności rodem z najlepszej restauracji!
Francuska kuchnia słynie nie tylko z wykwintnych dań, ale i finezyjnych deserów. Najpopularniejsze z nich to suflet czekoladowy, crème brûlée . Uchodzą one jednak za niezwykle trudne w przygotowaniu. Co sprawia, że większość osób mimo dużych umiejętności cukierniczych, obawia się ich przygotowywania?
Suflet czekoladowy – palce lizać!
Zanim rozwiążemy tÄ™ zagadkÄ™ warto dowiedzieć siÄ™ czym charakteryzujÄ… siÄ™ wyżej wymienione desery. Suflet to rodzaj wypieku na gorÄ…co, przyrzÄ…dzanego na bazie utartych z cukrem lub masÅ‚em żółtek jaj oraz piany z biaÅ‚ek. Idealnie przyrzÄ…dzony powinien mieć konsystencjÄ™ lekkiej pianki z wilgotnym wnÄ™trzem. Pieczony za dÅ‚ugo bÄ™dzie zupeÅ‚nie suchy (niczym babka), niedopieczony stanie siÄ™ zaÅ› zwykÅ‚ym zakalcem. Co gorsza – nawet ten pozornie perfekcyjnie przygotowany może okazać siÄ™ klapÄ…, gdyż nieostrożnie wyjÄ™ty z piekarnika ma tendencjÄ™ do opadania.  Jak zapobiec sufletowej wpadce?Â
Â
Najlepiej zaopatrzyć się w precyzyjny termometr do pieczenia, taki jak wielofunkcyjny termometr marki Leifheit. Posiada on jednocześnie dwie praktyczne funkcje: umożliwia kontrolę temperatury w piekarniku, a za pomocą długiego czujnika ze stali szlachetnej mierzy i wyświetla także temperaturę wewnątrz potrawy. Co ważne, obydwie skale można odczytać jednocześnie, dzięki czemu temperatura pieczenia będzie zawsze pod kontrolą. A właśnie odpowiednia temperatura pieczenia w dużej mierze odpowiada za sukces naszego deseru!
Â
Delikatny crème brûlée z karmelizowanym cukrem
Jakie trudności napotkamy przy przyrządzaniu crème brûlée? Przede wszystkim są to właściwe proporcje ciasta, odpowiednie połączenie składników oraz karmelizacja cukru na powierzchni deseru. Jak ułatwić sobie to zadanie i w jakie akcesoria warto zainwestować?
Â
Â
Pierwszy na liście niezbędników jest zestaw do crème brûlée, np. marki Leifheit. Zajdziesz w nim wszystko, co będzie Ci potrzebne do przyrządzenia tego deseru. W zastawie znajdują się cztery ceramiczne naczynia żaroodporne oraz wygodny palnik do karmelizowania cukru. Idealnie dobrana wysokość oraz średnica foremek Leifheit pozwala na równomierne upieczenie i zastygnięcie kremu. Palnik pomaga zaś wykończyć deser w iście mistrzowskim stylu, dzięki czemu będzie wyglądał jak z najlepszej 5 – gwiazdkowej restauracji.
Â
Co jeszcze warto mieć w kuchni, by sprawnie przygotować każdy wypiek? Z pewnością miskę Mix&bake! To wyjątkowo wygodne naczynie nie tylko ułatwia mieszanie, ale także umożliwia kontrolowanie bałaganu w kuchni – a to wszystko, dzięki poręcznej przykrywce zapobiegającej rozchlapywaniu. Co równie ważne, pokrywka szczelnie zamyka i zabezpiecza zawartość miski przed utratą aromatu – możesz, więc przechowywać w niej żywność w lodówce. Świetny patent!
Â
Sprawdzony przepis na crème brûlée
5 świeżych żółtek,
pół szklanki cukru,
łyżeczka esencji waniliowej,
2 szklanki gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36%)
 pół szklanki brązowego cukru.
Wykonanie:
W misce ubij żółtka z cukrem na gładką białą masę. Wciąż mieszając dodaj śmietanę i wanilię. Przygotowaną masę rozlej do specjalnych żaroodpornych naczynek, które następnie włóż do blaszki do pieczenia z wodą. Piecz ok. godziny w 135oC . Po wyciągnięciu z pieca deser ostudź i wstaw do lodówki na ok. 24 h. Przed podaniem posyp brązowym cukrem i przypiecz palnikiem w celu uzyskania chrupiącej skórki. Gotowe!
Â
Nasz przepis na suflet czekoladowy
80 g gorzkiej czekolady 70%,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka masła (do posmarowania ramekinów).
Wykonanie:
Żółtka jaj miksuj z 3 łyżkami cukru, aż do podwojenia ich objętości. Dodaj czekoladę. W osobnym naczyniu ubij białka. Delikatnie połącz 1/3 masy białek z masą czekoladową. Dodaj pozostałą część i ostrożnie wymieszaj. Przygotowaną masę sufletową przelej do ramekinów. Suflety włóż do rozgrzanego piekarnika, a po 30 sekundach obniż temperaturę do 180 oC. Piecz około 15 minut. Podawaj na ciepło.
Z pomysłowymi pomocnikami marki Leifheit pieczenie ciast i deserów jest prawdziwą przyjemnością. Od teraz Twoje crème brûlée będzie zawsze zwieńczone idealnie chrupiącą, karmelizowaną skorupką,  a suflet czekoladowy nigdy nie opadnie. Zadziw swoich bliskich i zafunduj im ucztę w iście francuskim stylu. Już wiesz co zaserwujesz na deser. Smacznego!
Kontakt dla mediów:
Â
Sensi Gray PR
Aleksandra Pawlik                                                                                                                                                                          Â
E-mail: [email protected]
Tel.: +48Â 514Â 039Â 549
Â
Â
Â
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE