Data publikacji: 2019-02-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ostatkowe „must have†w wydaniu Delecty
Kategoria: Styl życia, LIFESTYLE
Choć niektórzy wspominajÄ… jeszcze imprezÄ™ sylwestrowÄ…, czas pomyÅ›leć o koÅ„czÄ…cym siÄ™ karnawale, a wÅ‚aÅ›ciwie zbliżajÄ…cych siÄ™ dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na hucznÄ… zabawÄ™ przed dÅ‚ugim okresem wstrzemięźliwoÅ›ci. Impreza w klubie? (…)
Choć niektórzy wspominają jeszcze imprezę sylwestrową, czas pomyśleć o kończącym się karnawale, a właściwie zbliżających się dniach – czyli tzw. ostatkach. Dla wielu to ostatni moment na huczną zabawę przed długim okresem wstrzemięźliwości. Impreza w klubie? Domówka? A może zaspokojenie na zapas apetytu na „coś słodkiego� Ile osób, tyle pomysłów na celebrowanie tych kilku dni. Jedno jest pewne: bez pyszności się nie obędzie.
Â
PlanujÄ…c imprezowe menu ostatkowych sÅ‚odkoÅ›ci, warto pomyÅ›leć o czymÅ› co bÄ™dzie nie tylko wybornie smakować, ale też sprawdzi siÄ™ jako szybki w przygotowaniu poczÄ™stunek dla goÅ›ci– przecież nie chcemy spÄ™dzić caÅ‚ego wieczoru w kuchni! W tej roli idealny bÄ™dzie deser, który prÄ™dkość ma już w nazwie. Co to takiego? Ekler! SÅ‚owo „éclair†pochodzi bowiem z jÄ™zyka francuskiego i oznacza „bÅ‚yskawicÄ™â€, co ma odnosić siÄ™ nie tylko do bÅ‚yskawicznej konsumpcji tych ciastek, ale z pomocÄ… marki Delecta, również produkcji.
Â
Ekler przeżywa obecnie swój renesans. W kawiarniach i cukierniach można spotkać go w nowej, bogatszej odsłonie. Nie tylko w wersji standardowej z kremem i polewą czekoladową, ale też z różnymi dodatkami – orzechami, kolorowymi ozdobami, a nawet jadalnymi kwiatami. Marka Delecta inspiruje przepisami na wykorzystanie eklerów przy tworzeniu karnawałowych przekąsek.
Â
Eklery serca
Ciasto:
1 opakowanie Eklerów Delecta
3 jaja
125 ml wody (1/2 szklanki)
75 ml oleju
Krem:
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Polewa:
1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej Delecta
30 ml wody
Chociaż Walentynki już za nami, uczucia warto wyrażać nie tylko tego dnia. Dlaczego więc nie zaskoczyć bliskich eklerkami w kształcie serca?
Na początku nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery przez rękaw cukierniczy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nadajemy im kształt serc. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą trzymamy w gorącej wodzie przez 5-10 minut. Rozpuszczamy żelatynę w 30 ml wody, a następnie mieszamy ją z polewą czekoladową za pomocą małej rózgi. Nakładamy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Oblewamy ciastka polewą, ale od spodniej strony. Będzie łatwiej nadać jej kształt serca.
Słodkie, eklerowe serduszka z pewnością skradną nie jedno serce. ????
Â
Eklery z kremem kawowym i masą krówkową
Ciasto:
1 opakowanie Eklerów Delecta
3 jaja
125 ml wody (1/2 szklanki)
75 ml oleju
Krem:
1 opakowanie kremu tortowego smak śmietankowy Delecta
200 ml schłodzonego mleka
150 ml schłodzonej kawy (americano lub espresso)
Dekoracja:
1 opakowanie masy krówkowej Bakalland
„Ciastko do kawy†to popularna forma relaksu. A może połączyć ze sobą te dwie przyjemności?
Przed podjęciem pracy, nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia dajemy jaja, wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego i wyciskamy zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Krem tortowy miksujemy z mlekiem i kawą na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Wystudzone eklery przekładamy kremem.
Masę krówkową Bakalland podgrzewamy na małym ogniu, żeby lekko się rozpuściła. Rozsmarowujemy ją na wierzchu eklerów. Schładzamy eklery w lodówce przez ok. 3 godziny.
Eklery z kremem kawowym i masą krówkową to prosty sposób, jak w jednym ciastku schować wszystko to, co najlepsze! Kawa + ekler + masa krówkowa. Czy wyobrażacie sobie bardziej idealne połączenie?
Â
Eklery z różową polewą
Ciasto:
1 opakowanie Eklerów Delecta
3 jaja
125 ml wody (1/2 szklanki)
75 ml oleju
Krem:
500 ml schłodzonej śmietanki 30%
Polewa:
1 opakowanie polewy smak białej czekolady Delecta
2 łyżki soku malinowego lub wiśniowego
Dekoracja:
Płatki czekoladowe Decorada Delecta
Posypka smak owocowy Decorada Delecta
Orzechy laskowe blanszowane Bakalland
Migdały w płatkach Bakalland
Ostatnia słodkość to najlepszy dowód na to, że je się nie tylko ustami, ale też oczami. ????
Najpierw nastawiamy piekarnik na 220°C (bez termoobiegu). Do naczynia wbijamy jaja, dodajemy wodę, olej, mieszankę do wypieku domowych eklerów i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa dekoracyjnego. Wyciskamy eklery zygzakowatym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Optymalna wielkość eklerów to ok. 9 cm długości i ok. 2 cm grubości. Pieczemy przez 18 minut. Następnie zostawiamy eklery do wysuszenia w wyłączonym piekarniku na kolejne 10 minut. Wystudzone eklery przekrajamy na pół. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania sztywnej konsystencji, dodając mieszankę do kremu. Torebkę z polewą umieszczamy w gorącej wodzie i rozpuszczamy 5-10 minut. Mieszamy polewę z sokiem malinowym lub wiśniowym. Dodajemy po łyżce kremu na górną i dolną część przekrojonego eklera. Delikatnie łączymy obie części. Na eklery rozprowadzamy różową polewę. Dekorujemy eklery bakaliami i posypkami wedle uznania!
Takie eklery to dobry sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni! Niech każdy udekoruje swojego eklerka według własnych upodobań i pomysłu. Który najlepszy? ????
Â
Więcej słodkich inspiracji, nie tylko na eklery, na stronie: https://delektujemy.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Styl życia #LIFESTYLE