Wiadomości branżowe

Polska jest zagłębiem produkcji i konsumpcji karpi. Hodowcy chcą odejść od stereotypu karpia jako typowo świątecznej ryby

Polska jest zagłębiem hodowlanym ryb sÅ‚odkowodnych i najwiÄ™kszym wytwórcÄ… karpia w Unii Europejskiej, odpowiadajÄ…cym za ok. 28 proc. produkcji tej ryby. Nad karpiem ciąży jednak jednoznaczne skojarzenie ze Å›wiÄ™tami Bożego

Polska jest zagłębiem hodowlanym ryb sÅ‚odkowodnych i najwiÄ™kszym wytwórcÄ… karpia w Unii Europejskiej, odpowiadajÄ…cym za ok. 28 proc. produkcji tej ryby. Nad karpiem ciąży jednak jednoznaczne skojarzenie ze Å›wiÄ™tami Bożego Narodzenia. Niewielu konsumentów wie, że jest on dostÄ™pny przez caÅ‚y rok i Å›wietnie siÄ™ sprawdzi w różnorodnych potrawach – nie tylko tych wigilijnych. ZaletÄ… ryby jest jej tradycyjny, naturalny sposób hodowli, wytwarzajÄ…cy niski Å›lad wÄ™glowy, a także wysokie wartoÅ›ci odżywcze, niezbÄ™dne do prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu. Producenci systematycznie poszerzajÄ… ofertÄ™, wprowadzajÄ…c coraz bardziej oryginalne produkty na bazie karpia, by każdy konsument mógÅ‚ wybrać odpowiedniÄ… dla siebie formÄ™ ryby.

Jak wynika z danych Organizacji Producentów – Polski Karp, w 2017 roku produkcja karpia w Polsce wyniosÅ‚a 18,3 tys. t, dwa lata później – już 21,3 tys. t. W 2019 roku Polska z tym poziomem produkcji odpowiadaÅ‚a za 28 proc. unijnego rynku, którego wielkość to ok. 73,5 tys. t.

– Karp jest hodowany w cyklu trzyletnim, czyli przez trzy lata ryba dorasta do wagi, w której finalnie jest później sprzedawana do klientów zewnÄ™trznych – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Tomasz Siwiec, wiceprezes zarzÄ…du Organizacji Producentów – Polski Karp. – Jest to ryba żyjÄ…ca najbliżej natury, wykorzystujÄ…ca naturalny pokarm ze stawu i dokarmiana zbożami. Stawy karpiowe to enklawy różnych gatunków zwierzÄ…t, ptaków, a także setek gatunków roÅ›lin. Gdyby nie stawy karpiowe, takich enklaw bioróżnorodnoÅ›ci by nie byÅ‚o.

Tradycyjny sposób hodowli nie zmienia siÄ™ od wieków. W czasie trzyletniego okresu wzrostu karpie osiÄ…gajÄ… wagÄ™ handlowÄ…, zazwyczaj od 1,5 do 3 kg. W Polsce dziaÅ‚a ponad 850 gospodarstw rybackich o Å‚Ä…cznej powierzchni stawów okoÅ‚o 70 tys. ha zlokalizowanych na terenie caÅ‚ego kraju.  DziÄ™ki sposobom organizacji i zarzÄ…dzania Å‚aÅ„cuchem dostaw ryba jest dostarczana do punktów sprzedaży w cyklu 24-48 godzin, co przekÅ‚ada siÄ™ na wysokÄ… gwarancjÄ™ Å›wieżoÅ›ci dla konsumenta.

A to już wiesz?  Barbara Kurdej-Szatan: Teraz gram głównie w teatrach. Przede wszystkim w Warszawie, ale też w czterech spektaklach objazdowych

– Karp absolutnie nie jest rybÄ… przypisanÄ… wyłącznie do Å›wiÄ…t Bożego Narodzenia. Obecnie w coraz wiÄ™kszej liczbie gospodarstw można go dostać przez caÅ‚y rok. Z racji tego, że te gospodarstwa zlokalizowane sÄ… w caÅ‚ej Polsce, gwarancja Å›wieżoÅ›ci jest ogromnym atutem – mówi Tomasz Siwiec. – Po karpia warto siÄ™gać dlatego, że jest to ryba bliska naturze, hodowana w naturalnych warunkach, a do tego produkcja karpia zostawia bardzo maÅ‚y Å›lad wÄ™glowy – a to jest niezwykle ważne dla Å›rodowiska i zachodzÄ…cych zmian klimatycznych.  

Karp należy do ryb Å›rednio tÅ‚ustych – w 100 g miÄ™sa jest ok. 4 g tÅ‚uszczów. Dlatego ryby karpiowate, do których należą także amur i toÅ‚pyga, sÄ… zalecane w profilaktyce m.in. cukrzycy, ale także chorób ukÅ‚adu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz nowotworów. Wysoka zawartość wapnia w miÄ™sie karpia czyni go dobrÄ… alternatywÄ… dla produktów nabiaÅ‚owych. W ich mięśniach jest ponad dwa razy wiÄ™cej wapnia niż w tkance pstrÄ…ga i ponad 3,5 raza wiÄ™cej niż w miÄ™sie Å‚ososia.

– Ryby majÄ… dużo wartoÅ›ci odżywczych, dlatego nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej diecie. Karp zawiera m.in. witaminy z grupy B, bardzo ważne dla zdrowia kwasy omega-3 oraz dużo kolagenu, niezbÄ™dnego do prawidÅ‚owego funkcjonowania ukÅ‚adu kostno-stawowego – mówi Kamil Klekowski, szef kuchni.

Polacy jedzą około 14 kg ryb rocznie. To niewiele, zważywszy na to, że wieprzowiny jemy ok. 40 kg, a drobiu ok. 30 kg.

– PowinniÅ›my zdecydowanie częściej jeść ryby. Uważam, że karp jest takÄ… rybÄ…, która przede wszystkim gwarantuje nam wysokÄ… jakość oraz Å›wieżość, dlatego powinniÅ›my odejść od tego stereotypu, że to jest ryba Å›wiÄ…teczna, i siÄ™gać po niÄ… przez caÅ‚y rok – mówi Kamil Klekowski.

Polska jest najwiÄ™kszym rynkiem konsumpcji karpi w caÅ‚ej UE. Nad tÄ… rybÄ… ciąży jednak jednoznaczne skojarzenie z bazÄ… potraw wigilijnych, stÄ…d na co dzieÅ„ Polacy chÄ™tniej siÄ™gajÄ… po Å›ledzia, mintaja czy dorsza. Organizacja Producentów – Polski Karp, zrzeszajÄ…ca hodowców, próbuje „odczarować” ten Å›wiÄ…teczny wizerunek i zachÄ™cić Polaków do spożywania karpia na co dzieÅ„.

A to już wiesz?  Joanna Horodynska: Praca nie jest juz dla mnie priorytetem. Najwazniejsze jest to, zeby zyc

– Staramy siÄ™ pokazywać, że potrawy z karpia sÄ… naprawdÄ™ proste, różnorodne i niebanalne, a sama ryba uniwersalna pod kÄ…tem kulinarnym – dodaje szef kuchni. – Z karpia możemy przygotowywać zarówno potrawy sÅ‚odkie, jak również wytrawne, orientalne oraz oczywiÅ›cie tradycyjne, polskie potrawy. Ryba Å›wietnie łączy siÄ™ z grzybami, warzywami okopowymi, bakaliami, owocami czy cytrusami.

W ciÄ…gu ostatniej dekady sklepy wycofaÅ‚y siÄ™ ze sprzedaży żywego karpia. Producenci starajÄ… siÄ™ dostosować do potrzeb konsumenta i oferujÄ… karpie schÅ‚odzone, tuszki, pÅ‚aty, dzwonka, filety, a także karpie wÄ™dzone czy takie delikatesy jak np. polÄ™dwica wÄ™dzona i szynka z karpia. JednoczeÅ›nie podpowiadajÄ… konsumentom, że z miÄ™sa tej ryby można wyczarować nowoczesne specjaÅ‚y: burgery, karpia grillowanego, pulpety, pierogi czy nawet faworki smażone w głębokim tÅ‚uszczu.

– Karpia możemy kupić w wielu postaciach, poczÄ…wszy od ryby patroszonej, przez tuszkÄ™, dzwonki, filety, polÄ™dwicÄ™. NajwiÄ™ksze zapotrzebowanie, które w tej chwili obserwujemy, jest na filety nacinane i filety bez skóry, czyli produkty gotowe do szybkiego i prostego przyrzÄ…dzenia – mówi Tomasz Siwiec.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy